Bitlis’te uyuşturucuyla yapılacak mücadelenin yol haritası belirlendi
Bitlis’te gerçekleştirilen “Bağımlılık ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele” İl Koordinasyon toplantısında, uyuşturucuyla mücadelenin önemi masaya yatırılarak, yapılacak mücadelenin yol haritası belirlendi.
Bitlis Valilik Toplantı Salonu’nda Vali İsmail Ustaoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya kurum amirleri, STK temsilcileri ve oda başkanları katıldı.
İl koordinasyon toplantısında, yapılacak çalışmalar hakkında şu kararlar alındı: “Paydaş kurumların ‘Bağımlılıkla Mücadele’ konusunda yaptıkları faaliyetleri bağımlılık ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele koordinasyon kurulu olarak ildeki sekreterya görevini yapan il sağlık müdürlüğüne 6 aylık raporlar halinde gönderilecektir. 3194 sayılı İmar Kanunun 39’nci maddesine göre metruk binalar konusunda işlem yapılması için valilik ve belediye ortak koordinasyonunda ilgili kurumlarca bir komisyon oluşturulacaktır. Kurulacak komisyonca; kamu yararına kaldırılması gerekli görülen ilgili metruk binaların fotoğraflarıyla rölövelerinin teslimi sonunda hak sahiplerine tebliği yapılarak yıkım işlerinin yapılmasına karar verilmiştir. 2935 Olağanüstü Hal Kanunu ‘Alınacak tedbirler’ başlıklı 9’inci maddesi f bendinde; ‘Tehlike arz eden binaları yıkmak; sağlığı tehdit ettiği tespit olunan taşınır ve taşınmaz mallar ile sağlığa zararlı gıda maddelerini ve mahsullerini imha etmek’ denilmektedir. İlimizde de can ve mal güvenliğini tehdit eden, adli olaylara mekan teşkil eden ve terör örgütüne kullanmaya uygun olan metruk binalara OHAL Kanunu kapsamında gerekli işlemlerin yapılmasına karar verilmiştir.”
Ayrıca okulların çevresinde sıkı bir denetimin yapılacağı, her okul atanacağı görevli polisler tarafından sürekli kontrol altına alınacağı, uyuşturucu tacirlerinin eğitim gören çocuklara zarar vermemeleri ve onları uyuşturucuya bulaştırmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağı belirtildi.
Alınan kararların devamında, “İlimizde birinci ve ikinci derecede riskli değerlendirilen okullar başta olmak üzere bütün okulların polis denetiminde olmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda okullarda görevlendirilecek polis memurları ve güvenlik görevlileri madde bağımlılığı konusunda eğitime tabi tutulacaklardır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Bitlis Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü tarafından okul çevresindeki bakkal, büfe, internet kafe, oyun salonu ve benzeri işletmelere uyguladıkları rutin denetimler, gerekli hassasiyet gösterilerek devam edilecektir. Madde bağımlılığı tedavisinde etkili bir yöntem olan ‘Çipli tedavi’ talep eden ve ilgili hekimin uygun gördüğü madde bağımlısı bireylere tedavileri sırasında gerekecek maddi desteğin sağlanması için fon oluşturulması konusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır. İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak kurulan ‘Sağlıklı Hayat Merkezi’nde uyuşturucuyla mücadelede sevk ve koordinasyon birimi oluşturulacaktır. Oluşturulacak birim; tedaviye yönlendirme, tedavi motivasyonunu sağlama, bağımlılık alanında nitelikli bilgilendirme, kişiye özgü müdahale ve takip, aile ziyaretleri gibi konularda faaliyet gösterilecektir. Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ve Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) kurulması konusunda çalışma başlatılmıştır. Bu kurumlar kuruluncaya kadar hastanelere başvuran bireylere tedavi konusunda gerekli yönlendirme, destek, bilgilendirme ve benzeri konularda faaliyet gösteren bir birim kurulacaktır.” şeklinde belirlendi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.