BM'den AB-Türkiye anlaşmasına tepki
BM’nin insan haklarından sorumlu yetkilisi Zeyd Raad El Hüseyin, AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın, sığınmacıların uluslararası hukuka aykırı şekilde topluca sınır dışı edilmelerine yol açabileceğini söyledi.
Avrupa'ya giden göçmen ve mülteci sayısını azaltmak için imzalanan anlaşmanın temelinde ‘çelişki’ olduğunu ifade eden El Hüseyin, sığınmacıların geri gönderilmesi ile her sığınma başvurusunun değerlendirmeye alınacağı garantisinin birbiriyle uyumlu olmadığını belirtti.
'TÜRKİYE, SIĞINMACILARI ZORLA GERİ GÖNDERİYOR'
Ülkelerinde çatışma veya cezalandırma ihtimali ile karşı karşıya olan mültecilerin geri gönderilme ihtimaline gönderme yapan Zeyd, "Rahatsız edici şekilde, Türkiye'nin zorla geri gönderme yaptığına dair bilgiler var ki bu da zulüm riski olan yere (mülteci ve göçmenlerin) geri gönderildiği anlamına geliyor" dedi.
BM: ‘GÖZALTI MERKEZLERİ’NDE ÇALIŞMAYACAĞIZ
Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacı anlaşmasına tepki gösteren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’da kurulan ‘gözaltı merkezleri’nde çalışmayacaklarını açıklamıştı.
Sığınmacıların Yunan adalarındaki sevk merkezlerinde kendi rızaları dışında tutulduğuna dikkat çeken Mülteciler Yüksek Komiserliği, yasadışı yollarla gelen göçmenlerin sevk merkezlerine gönderilmesine yardımcı olmayacağını belirtmişti.
SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR DA TEPKİLİ
Sınır Tanımayan Doktorlar da anlaşmaya benzer bir tepki göstererek, karşılama merkezlerindeki faaliyetlerini sonlandırmıştı. Örgütün Yunanistan direktörü Marie Elisabeth Ingres de “Yardımlarımızın toplu sınır dışı etme operasyonunun bir aracı haline getirilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuşmuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.