‘Buldan Bezi’ tescillendi!

‘Buldan Bezi’ tescillendi!
Ülkemizin geçmişten günümüze dayanan değerleri ‘Coğrafi İşaret’ tescili ile koruma altına alınıyor. Kars kaşarının ardından son olarak, Denizli’nin Buldan yöresine ait ‘Buldan Bezi’ coğrafi işaret kapsamına alındı.

HÜR24- Coğrafi İşaret ile korunan milli değerlerimizin, markalaşma eğiliminin yanı sıra şehirlerimizin ticari hayatını canlandıracağının altını çizen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Coğrafi işaret ile tescillenen ürünler, denetime tabi tutuluyor ve usulüne uygun olmayan üretimlerin önüne geçiliyor. Bu da şu demek oluyor; Coğrafi işaretli ürünler, belirlenen bölgelerde belirtilen kurallar dahilinde üretilebiliyor. Aksi takdirde yasal süreçler işlemeye başlıyor ve Coğrafi İşaretli ürünlerin usulsüz üretimi sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bu süreçler, tescilli ürünlerin değerini artırmakla kalmıyor, ayrıca hem bölgenin turizm gelirlerini artırıyor hem de marka haline gelen ürünlerle bölgenin ticari hayatını canlandırıyor” dedi. 

Yamankaradeniz, “Son coğrafi işaret tescilimiz ‘Buldan Bezi’ oldu. Bundan böyle Buldan Bezi, belirlenen bölgeler dışında ve usulüne uygun olmayan şekilde üretilemeyecek. Coğrafi işaret tescili ile birlikte Buldan Ticaret Odası, usulüne uygun üretim yapmayan, kalitesini ve orijinalini bozan tüm Buldan Bezi üreticileri hakkında hukuki işlem uygulatabilme hakkına sahip oldu. Böylece “Buldan Bezi” konusunda farkındalık oluşturularak, Buldan Bezi’nin önü açılacaktır. Bölgenin Buldan Bezi üretim kapasitesi arttırılmış olacak dolayısıyla bu ürüne emek verenler kazanacaktır” diye konuştu.

Tescil sonrası denetim mekanizması iyi işlemeli

Ürünleri tescil ettirmek kadar, denetim mekanizmasının da iyi işletilmesi gerektiğini belirten Yamankaradeniz, “Ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerekiyor. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesi şart. Ürünü tescil ettiren belediyelerin, sanayi ya da ticaret odaların denetimleri sonucunda usulüne uygun şekilde üretim yapmayanlara hukuki işlem uygulatabilme hakkı bulunuyor. Ayrıca ürettiğimiz ürüne gerçek anlamda güveniyorsak, uluslararası alanda da tescil ettirmeliyiz. Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işaret tescili yapılan ürünlerin sayısı, yıllardır 200'ü bulmuyor. Uluslararası tescil sayımız ise parmakla sayılacak kadar az. Araştırmalara göre, ülkemizde 2 bin 500 civarında coğrafi işaret tescili alınabilecek ürün bulunmakta. Yöresel niteliğe sahip bu ürünlerimizin kıymetini bilip değerlendirmeliyiz. Tescilli coğrafi işaretler hem şehirlerimizin hem de ülkemizin markalaşmasına destek olacaktır” dedi.

‘buldan-bezi’-tescillendi!.jpg

Kaynak:HÜR24Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.