Bundan sonra iş Meclis'te!

Bundan sonra iş Meclis'te!
AK Parti ile MHP'nin ortak kararıyla oluşturulan yeni anayasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, bundan sonra işin Mecliste olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti ile MHP'nin ortak kararıyla oluşturulan yeni anayasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yıldırım gazetecilere yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

Bugün AK Parti Grubu olarak 316 milletvekili arkadaşımızın imzalarının olduğu anayasa değişiklik teklifini arkadaşlarımız teslim ettiler.

MHP'NİN BÜYÜK KATKISI VAR

Tabii bu çalışmanın bu safhaya gelmesinde MHP'nin büyük katkısı var.

Öncelikle Sayın Genel Başkan Devlet Bahçeli başta olmak üzere tüm emeği geçen AK Parti, MHP'den arkadaşlara teşekkür ediyorum.

BUNDAN SONRA İŞ MECLİS'TE

Titiz, yoğun bir çalışma sonucu, sınırlı diyebileceğimiz bu anayasa değişiklik teklifini hazırladık. Bundan sonra ne olacak  Bundan sonra iş Meclis'te.

İçerikle ilgili pazar günü inşallah öğlen saatlerinde çok kapsamlı bir değerlendirme yapacağım. Ayak üstü içerikte şu var, bu var diye söylemem eksik bilgiye dayalı olur.

TEKLİFTE ESAS MADDELER VE GEÇİCİ MADDELER VAR

Şu kadarını söyleyeyim, getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler var, bir de uyum maddeleri, geçici maddeler ve geçiş hükümleri var.

Toplam 21 madde. Bu 21 maddenin yanılmıyorsam 18'i esas maddelerden oluşuyor. Diğerleri de geçiş, uyum ve geçici maddelerden oluşuyor.

KOALİSYONLAR DEVRİ SONA ERİYOR

Hepsinden daha önemlisi bu getirilen değişiklikle artık koalisyonlar dönemine son verilmiş oluyor. Sürekli güçlü siyasi iktidar çıkaran, istikrarı da beraberinde getiren bir süreci başlatmış oluyoruz. Ülkemize, milletimize yapılacak bu değişikliğin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

CHP'NİN DE MUTABIK OLDUĞU MADDELER VAR

Anayasa teklifinde başlangıçta Milliyetçi Hareket Partisi, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az 5'i de yer alıyor. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi'nin de mutabık olduğu maddeler var. Bunlar askeri yargının kaldırılması, yargının bağımsız, tarafsız olması, diğer birkaç madde daha var.

YETKİ KARGAŞASI SONA ERİYOR

Ayrıca seçme seçilme yaşı 18'e iniyor, milletvekili sayısı 600'e çıkıyor ve en önemli düzenlemeler şöyle söyleyebiliriz, yasama ve denetleme görevini sürdüren Meclis güçlendiriliyor. Aynı şekilde de yürütme görevini yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı, o da yetki kargaşası sona eriyor. Yürütme için ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapar hale geliyor. Böylece Meclis'in yürütme üzerinde, yürütmenin de Meclis üzerindeki etkisi asgariye indirilmiş oluyor.

Kaynak:Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.