Bursa Baş Vaizi Kutlay: Kurban kesmenin anlamı Allah'a yakın olmaktır
Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle kurban kesmenin önemine değinen Bursa Baş Vaizi Mehmet Kutlay, kurban kesmenin Allah'a yaklaşmak için bir vesile olduğunu belirtti.
Kurban kesilirken dikkat edilmesi gereken hususlar ile kurban kesmenin hükmü ve önemiyle ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Bursa Baş Vaizi Mehmet Kutlay, kurban ibadeti sadece et meselesi değildir. Kurbanın kesmenin anlamı Allah'a yakın olmak için bir vesile olduğunu söyledi.
"Kurban ibadeti Peygamber efendimizin üzerinde hassasiyetle durmuş olduğu bir ibadettir"
Kurban ibadeti yüce dinimizde ayrı yeri olan bir ibadet olduğunu söyleyen Kutlay, "İbadetler denildiği zaman farz vacip ve sünnet şekliyle kısımlara ayrılıyor. Kurban ibadeti diğer ibadetler gibi Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesselem) üzerinde hassasiyetle durmuş olduğu bir ibadettir. Bir hadis-i şerifte her kimin kurban kesmeye gücü yetiyorsa kurban ibadeti yerine getirmese bizim musallamıza, namazgâhlarımıza ve camilerimize yaklaşmasın. Emri gereği Hanefi fıkhında vacip olarak geçmektedir." diye belirtti.
"Kurban ibadeti mali bir ibadettir"
Bursa Baş Vaizi Mehmet Kutlay
Kurban kelime itibariyle yaklaşma anlamına geldiğini belirten Kutlay, "Bütün ibadetler kişiyi Allah'a yaklaştıran ibadetlerdir. Namaz secde ibadeti gibi kulun Allah'a yakın andır. Kurban ibadeti mali bir ibadettir. Kurban bayramı günlerinde Mekke-i Mükerreme'de hacıların kestiği kurban vacip ve en iyi kurbandır. Hac ve umre görevini yaptığı bir şükür vecibesi olarak vacip bir kurbandır. Harem bölgesinde kesilir. Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem) Âdemoğlu Kurban Bayramı günlerinde kesmiş olduğu kurbandan daha Allah'a sevimli bir amel işlememiştir. Keseceği kurbanın kanı daha yere damlamadan Allah katındaki mekânına ulaşır." dedi.
"Kurban kesmenin anlamı Allah'a yakın olmaktır"
Kutlay, "İlk insan Hz. Âdem'in çocukları Habil ve kabil arasındaki hadiseyi Kur'an-ı Kerim anlatıyor. Kurban kesiyorlar, Habil'in kestiği kurbanı Allah kabul ediyor. Dönüm noktası olarak Hazreti İbrahim'i (Aleyhi Selam) görmekteyiz. Kurban ibadeti sadece et meselesi değildir. Kurban kesmenin anlamı Allah'a yakın olmaktır. Bir insan niçin kurban kesiyor? Allah emretmiş ve kendisine yakın olmak içindir. Sadece kurban kesen insanlar etlerini yemiyorlar. Kestirmiş olduğu ve vekâletten kestirmiş olduğu kurbanların etlerinden fakirler, yoksullar, komşular ve misafirler istifade etmiş oluyorlar." şeklinde konuştu.
"Kurban ibadetinde sadece nefsi ve şahsi menfaatler değil, sosyal yardımlaşma vardır"
Peygamberimiz Medine'ye hicret ettiği zaman insanların değişik bayramlar kutlandığına şahit olduğunu dikkati çeken Kutlay, "Allah size bunlardan daha hayırlı iki bayram vermiştir. Ramazan ve kurban bayramıdır. Böylece kurban ibadeti başlı başına bir ibadettir. Kurban ibadetinde sadece nefsi ve şahsi menfaatler değil, sosyal yardımlaşma vardır. Kurban bayramı günlerinde öncelikle bizim deprem bölgelerindeki kardeşlerimiz olmak üzere çevremizdeki insanlar muhtaçlar ister muhtaç olsun ister muhtaç olmasın. Kaynaşmaya vesile oluyor." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.