BUSMED Başkanı Gezer: Dezenformasyon yasası siber saldırılarının önüne komple geçemez

BUSMED Başkanı Gezer: Dezenformasyon yasası siber saldırılarının önüne komple geçemez
Dezenformasyon yasasının siber saldırıların önüne belirli miktarda geçtiğini belirten Bursa Sosyal Medya Derneği Başkanı Murat Gezer, teknoloji geliştikçe açıkların da kapanacağını söyledi.

İnternet kullanıcısının art niyetli kişilerin şantaj, tehdit, kişisel bilgileri ele geçirme gibi çeşitli istenmeyen fiziki ve psikolojik etkileri bulunan eylemlere maruz kalmasıyla yaşadığı siber zorbalık, günümüzde birçok insanı tehdit etmektedir.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Sosyal Medya Derneği Başkanı Murat Gezer, "Ülkemizde kavram olarak bilinmese de dünyada çok ciddi tartışmaların olduğu bir sorundur." dedi.

Gezer, "Dezenformasyon yasası siber saldırılarının önüne belirli miktarda geçebilir ama komple geçemez. Çünkü internet teknolojileri hızla gelişiyor. Kanunlar hukuki düzenlemeler 3-5 yıl arkasında geliyor. Teknoloji daha hızlı geliştikçe her zaman için açıklar da kapanacaktır." ifade etti.

"Ülkemizde siber zorbalık çok yaygındır"

İstatistiklere göre dünya nüfusunun yüzde 42'sinin sosyal medyayı kullandığını belirten Gezer, "Sosyal medya nüfusunun 5’te birinin herhangi bir şekilde siber zorbalığa maruz kaldığı belirlenmektedir. Ülkemizde bu sorun daha çok yaygındır. Bu tip konularda siber zorbalık tehdit ve sahte haberler içerik bakımında dünya ölçeğinde ilk üç sıradayız. Siber zorbalık sosyal medya araçlarını kullanarak kişinin kişiye tehdit içerikli ve onu rahatsız edici paylaşımlar yapılması ya da sahte hesaplar üzerinde onun mahrem bilgilerini paylaşma şekliyle psikolojisini bozmaya yönelik sıkıntılar siber zorbalık olarak tanımlayabiliriz." diye belirtti.

Siber saldırılara maruz kalındığında neler yapılabilir?

Siber saldırılara maruz kaldığında neler yapılabileceği konusunda uyarılarda bulunan Gezer, "Sosyal medya hesaplarınızın güvenliğine dikkat edin. Hesaplarınızı gizliliğe çekebilirsiniz. Zorbalık yapan kişileri engelleyebilirsiniz. Kişisel hesapları gizlemek özelliğini kullanabilirsiniz. Mesajlar (DM) bölümünü kapatınız. Rahatsız edici mesajlar aldığınızda kişileri platformlara şikâyet edebilirsiniz.  En son diğer seçenek emniyet ve savcılığa bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulanabilirsiniz." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.