Çiftçi: Kaliteli mercimek ihraç, GDO’lu mercimek ithal ediliyor!

Çiftçi: Kaliteli mercimek ihraç, GDO’lu mercimek ithal ediliyor!
Sur ilçe Ziraat Odası Başkanı Mirza Vedat Çiftçi, dünyanın en kaliteli mercimeğinin Diyarbakır ve bölge illerinde yetiştiğini belirterek, ithal edilen GDO’lu mercimeğin ise iç piyasaya sürüldüğünü söyledi.

​Kaliteli mercimeğin Diyarbakır ve çevresinde yetiştiğini söyleyen Sur Ziraat Odası Başkanı, GDO'lu mercimek ithaline 'dur' demek istediklerini belirtti.

Mercimek tarımı hakkında önemli açıklamada bulunan Diyarbakır merkez Sur ilçe Ziraat Odası Başkanı Mirza Vedat Çiftçi, dünyanın en kaliteli mercimeğinin Diyarbakır ve bölge illerinde yetiştiğini belirterek, ithal edilen GDO’lu mercimeğin ise iç piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Bölgede yetişen kaliteli mercimeğin ihraç edildiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Çiftçi, “Vitamin ve protein bakımından zengin olan mercimeğimiz Avrupa ve Amerika kıtalarına ihraç ediliyor. Oradan GDO’lu yani genetiğiyle oynanan ürünler de Türkiye piyasasına sokuluyor.” dedi.

Bölgenin kaliteli ürününün ihraç edilip, GDO’lu ürünlerin ithal edilmesinin 2 sıkıntı doğurduğunu belirten Çiftçi, bunlardan birinin insan sağlığının olumsuz yönde etkilenmesi, diğerinin de çiftçilerinin ekonomik yönde sıkıntı yaşaması olduğunu söyledi.

Avrupa'nın GDO'lu ürünlerinin ihraç edilmemesi gerektiğini belirten Çiftçi, “Var olan kaliteli ürünümüz, bölgemizde insanlarımızca tüketilmelidir. 1970’li yıllarda Kanada ürününü buradan almış. Genetiğiyle oynayıp dünyanın en çok mercimek ihraç eden ülkesi haline gelmiştir. Türkiye’de üretilen 421 bin ton mercimek, ihraç ediliyor. Ancak 100 bin ton mercimek de Kanada’dan Türkiye’ye ihraç ediliyor. Kaliteli mercimeğimiz ihraç edilirken, GDO’lu mercimek ise ithal ediliyor. Biz buna sadece  dur demek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Genetiğiyle oynanmış ürünlerin, dünya genelinde sağlığa zararlı olduğu belirlendi”

Rusya’dan gelen buğdayın da GDO’lu olup olmadığının belirsiz olduğunu ifade eden Çiftçi, yapılan araştırmalar neticesinde Avrupa’dan gelen ürünlerin çoğunluğunun genetiğiyle oynandığının tespit edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının ve uzmanların bu ürünlerin sağlık yönünden uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Çiftçi, “Bu ürünler sağlığımıza ne kadar zararlı? Mesele insan sağlığı ve çiftçi ekonomisidir. GDO’lu ürün, genetiğiyle oynanmış, mevsime göre uyarlanmış, tıbbi ortamda ortaya çıkarılan üründür. Yapay yollarla yeni ürünlerin keşfini yapmaya çalışıyorlar. Genetiğiyle oynanmış ürünlerin, dünya genelinde sağlığa zararlı olduğu belirlendi.” ifadelerini kullandı.

“Mercimeğin Toprak Mahsulleri Ofisine dahi edilmesini istiyoruz”

Sur ilçesi Ziraat Odaları olarak bir milyon 49 bin dönüme bakıldığını belirten Çiftçi, “Bunların 140 bin dönümü sulu, geriye kalan dönümler ise kurudur. Burada 185 bin 300 dönüm mercimek üretiliyor. Yaklaşık 40 bin ton üretiyoruz. Bu bakımdan Türkiye üretiminden söz sahibiyiz ancak ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Satılan miktar ürün maliyetinin altına düştüğü zaman zarar etme söz konusu oluyor. Eğer ürünün maliyeti, ekimin maliyetinin altına düşerse bir müdahale söz konusu olmalıdır.” diye konuştu.

Yetkililere seslenen Çiftçi, “Madem dünyanın en kaliteli mercimeğini biz üretiyoruz. Çiftçilerimizin daha da teşvik edilmesi, destek ve primlerin arttırılması gerekiyor. Ayrıca mercimeğe özel teşvik paketleri verilmesi ve mercimeğin Toprak Mahsulleri Ofisine dahi edilmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz modern tarıma yönelmelidir. Çiftçilerimiz eğitim yönünden bilinçlenmelidir. Çiftçilerin ekonomik olarak seviyeleri normalleştirilmelidir.” önerilerinde bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.