Çiftçi: “Yanlış politika hayvan sektörünü çok zayıflattı”

Çiftçi: “Yanlış politika hayvan sektörünü çok zayıflattı”
Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, hayvancılık sektöründe dengesiz bir politika izlendiğini ve izlenen yanlış politikalardan dolayı hayvancılık sektörünün çok zayıfladığını söyledi.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, yapılan yanlış politikalardan dolayı hayvancılık sektörünün çok zayıfladığını söyledi.

Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 20 düşüş göstermesine rağmen kurbanlık satışlarında henüz beklenen hareketliliğin yaşanmadığını aktaran Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, hayvancılık sektöründe dengesiz bir politika izlendiğini söyledi.

Besicilerin artan yem ve saman fiyatlarından dolayı da çok zor durumda olduğunu vurgulayan Çiftçi, hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin hükümete çağrıda bulundu.

Hayvancılığın geldiği noktanın üzüntü verici olduğunu ifade eden Çiftçi, “Fiyatlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi çok etkiliyor. Bayrama 10 gün varken satışlarımızda bir hareketlilik yok. Kurbanlık fiyatlarında geçen seneye nazaran yüzde 20’lik bir düşüş var. Bu senenin kurban fiyatları çok uygundur. Beklentimiz hem üreticinin hem de tüketicinin kazanmasıdır. Besicilerimiz yem fiyatları, saman fiyatlarından dolayı zor durumdadır. Tarım Bakanımızdan tek isteğimiz, ithal edilen yem gibi arpanın da ithal edilmesidir. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde hayvancılık sektörü gün be gün iyi hale gelecektir.” dedi.

“Hayvancılığın kalkınması için yeni bakanımızdan çok beklentilerimiz var”

Bayrama az bir süre kalmasına rağmen kurbanlık satışlarında beklenen yoğunluğun olmadığını söyleyen Çiftçi, “Kurbanlıkta büyükbaş hayvanlara talep biraz varken, küçükbaş hayvanlara talep halen yok. Dış illere ihracatımız var ama her yıl geçtikçe bu ihracatımız azalmaktadır. Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı olmamıza rağmen geldiğimiz noktaya çok üzülüyoruz. Et fiyatları çok pahalıdır. Dünyada en çok et tüketen ülkeyiz. Hayvancılığın kalkınması için yeni bakanımızdan çok beklentilerimiz var. Özellikle besicilerin küpe sorunu halledilmesi lazım. Küpenin olmamasından dolayı çoğu besiciler Doğu ve Güneydoğu’ya hayvan taşıyan besiciler ceza alıyorlar. Kırsal kesime destek verilmesi gerekiyor. Küçükbaş hayvan desteklemesi hâlâ 25 TL’dir. Bu destek eğer ki 70 TL’ye çıkarılırsa hayvancılık büyük bir oranda gelişecektir.” ifadelerini kullandı.

“Yılda yaklaşık 4-5 milyon küçükbaş kuzu kesilmektedir”

Dişi koyunların, dişi danaların ve küçükbaş hayvan kuzularının kesilmesiyle hayvancılığın giderek azaldığını aktaran Çiftçi, “Et kombinelerinde hâlâ dişi koyunlar ve dişi danalar kesilmektedir. Gebe koyunların ve gebe danaların kesilmeleri bizleri çok üzüyor. Hayvancılık giderek azalıyor. Devlet eğer ki hayvancılığı arttırmak istiyorsa öncelikli olarak dişi hayvanın kesilmemesi için denetimlerini sıkılaştırma lazım. Kuzuların da kesilmemesi gerekir. Yılda yaklaşık 4-5 milyon küçükbaş kuzu kesilmektedir. Bu dişi kuzular kesildiği zaman yerini dolduramıyoruz. Kesilen küçükbaş hayvan kuzu sayısı her yıl artmaktadır. Besicilerde destekleme olmadığı vakit bu kaybı karşılayamıyorlar. Biz dişi hayvanların ve küçük kuzuların kesilmesini önlemezsek hayvancılığı kalkındıramayız.” diye konuştu.

“Kırsal kesime destek verilmediği müddetçe hayvancılık zayıflayacaktır”

Hükümetin hayvancılık sektörünün gelişmesi için kırsalın yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu bölgesine destek vermesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: “Hayvancılık sektörü şu an çok kötü durumdadır. Besiciler hayvanları pahalı aldıktan sonra fiyatlarda değişiklik olduğu için hayvancılık yapmak istemiyorlar. Yıllardan beri yapılan yanlış politikalardan dolayı hayvancılık sektörü çok zayıfladı. Biz sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu hayvancılığın bölgesi Doğu ve Güneydoğu bölgesidir. Eğer ki Doğu ve Güneydoğu’da hayvancılığa destek verilmezse şehirlere olan göç sayıları artacaktır. Önemli olan hayvancılığın Doğu ve Güneydoğu’da gelişmesidir. Kırsal kesime destek verilmediği müddetçe hayvancılık zayıflayacaktır.”

Besiciler yem ve arpa fiyatlarından şikâyetçi

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla canlılığın yaşandığı bölgenin en büyük pazarlarından olan Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarında kurban satıcıları, yem ve arpa fiyatlarının yükselmesinden yakınarak mağduriyetlerini dile getirdiler.

Hayvan pazarında hareketliliğin yaşandığını ifade eden hayvan yetiştiricileri, kurbanlıkların yavaş yavaş piyasaya girdiğini ve kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre iyi olduğunu belirttiler.

Kurbanlıkların fiyatlarıyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan yetiştiriciler, fiyatların normal olduğunu ve her bütçeye uygun kurbanlığın bulunduğunu söylediler.

Kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 20 düştüğünü ifade eden besici Ahmet Saruhan, hükümetin yaptığı et ithalatına karşı olduğunu ve besicilere yem ve arpada destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Hükümet besiciyi ve tüketiciyi bir arada tutması lazım”

Hayvancılık sektörünün gelişebilmesi için hükümetin hayvancılığa daha fazla teşvik vermesi gerektiğini söyleyen Saruhan, “Hayvancılıkla uğraşan arkadaşlarımız zarardadır. Devlet şu an da gidip dışarıdan ithal et alıyor, ben ithal ete karşıyım. İthal et alındığı zaman buradaki besiciler zarara giriyor. Et fiyatları pahalı oluyor. Hükümet bu konuda olumlu bir adım atmalıdır. Bir yandan et ithal ederken, diğer yandan da besiciler zarardadır. Kendi beslediğim hayvanlarımın zararı 30 bin liradır. Hükümet besiciyi ve tüketiciyi bir arada tutması lazım. Dışarıdan yem ithal etsin. Yem fiyatlarını düşürsün ki bu hayvancılık sektörü rayına otursun. Besiciler yem fiyatlarının pahalı olmasından dolayı hayvan satışlarında zarar ediyorlar. Devlet bu yem fiyatlarını düşürsün ve hayvancılığa teşvik etsin ki hayvancılık sektörü gelişebilsin.” dedi.

“Tarım Bakanımızdan küpe sorunumuzu halletmesini talep ediyoruz”

Yeni Tarım ve Orman Bakanlığından besicilerin küpe sorununu bir an önce halletmesini talep eden Mahmut Karakuşlu, “Kurban fiyatlarında bu sene düşüş yaşandı. İthal etin olmasından dolayı biz besiciler olarak hepimiz zarardayız. 20 bin TL’ye aldığımız hayvanları 18 bin TL’ye satıyoruz. Hükümetten besiciler için yem ithal etmesini istiyoruz. Bu sene kurban fiyatları geçen seneye göre düşüktür; ama bayrama 10 gün kaldı biz daha kurbanlık satmamışız. Geçen sene bayrama 15 gün kala ben 150 civarı hayvan sattım; ama bu sene o yoğunluk yoktur. Besicilerin bir diğer sorunu ise küpe sorunudur. Eskiden ben İzmir’e ve İstanbul’a ticaret yaparken şu anda küpe sorunumuz olduğu için yapamıyorum. Tarım Bakanımızdan bizim küpe sorunumuzu halletmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Besici Aziz Kubacuğ ise yem fiyatlarının düşürülmesi halinde hayvancılığın daha da ileri seviyeye gideceğini söyledi.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.