Çiftçiler pamuk ve mısırdan yüksek verim bekliyor
Mardin Ovası'ndaki çiftçiler, bu sene hem pamuktan hem de büyük geçim kaynağı arasında yer alan mısırdan yüksek verim bekliyor.
Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri, verimli topraklara sahip Mardin'in Kızıltepe Ovası'ndaki çiftçilerin yüzü bu yıl kısmen de olsa gülüyor. En büyük geçim kaynağı arasında yer alan pamuk ve mısırdan yüksek verim bekleyen çiftçilerin en büyük sorunu ise elektrik…
Hükümetin açıkladığı pamuk fiyatından çiftçilerin memnun kaldığını ve aynı duyarlılığının mısırda da beklediklerini kaydeden Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, şunları söyledi: “Allah’ın izniyle bu sene gerek mısırda gerekse de pamuktan güzel verim bekliyoruz. Birkaç gün önce pamukta birim fiyatı açıklandı. Bu fiyat çok şükür hem bizleri hem de çiftçilerimizi memnun etti. İnşallah mısırda da hükümetimiz, Tarım Bakanlığı’mız güzel bir fiyat verir. Çünkü birkaç yıldan beri mısırda aynı şekilde fiyat kalıyor ve çiftçilerimiz mağdur oluyor. Bütün çiftçilerimiz emeğimizin karşılığını almak istiyoruz.”
“Hükümet dışarıdan müdahale etsin”
Kısa adı Çukobirlik olan Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin 2017 pamuk alım fiyatlarını randımandan 2,75 TL 42 randımanda ise 2,85 TL olarak belirlediğini hatırlan Erbeyi, bu fiyattan memnun olduğunu söyledi. Erbeyi, “Çiftçiler pamuğunu Çukobirlik’e satması için kaydı olması lazım. Ayrıca hükümetimizin dışarıda da müdahale etmesini istiyoruz. Piyasadaki fiyat düşük ise buna müdahale etmesi ve çiftçilerimize daha fazla yardımcı olması lazım ki; en azından çiftçilerimiz mağdur olmasın ve tüccarların eline geçmesin. Bir yıllık emeklerinin boşa çıkmaması için çiftçilerimize yardımcı olmasını istiyoruz.” dedi.
“İkinci ürün elektrik sorunundan dolayı ekilemedi”
Çiftçilerin yaşadığı elektrik sorununa da değinen Erbeyi, bu sıkıntıdan dolayı birçok çiftçinin ikinci ürününü ekemediğini söyledi. Erbeyi, “Bölgemizde yaşanan elektrik sorunundan dolayı bir iki yıldır çiftçiler ikinci ürün olan mısırı ekemiyor. DEDAŞ’ın çiftçilerimize kaba faturalar çıkarmasından dolayı diyebilirim ki; Kızıltepe bölgemizde yüzde 20-30’luk bir ikinci ürün ekimi yapılmadı. DEDAŞ’ın halkın üzerine fazla gelmesi, faturaların kabarık olması ve elektrik kesintisine gitmeseydi daha iyi verimler olacaktı. Hem bölgenin kalkınması için hem ülkeni kalkınması için çok güzel olurdu.” diye konuştu.
“Mısırda iyi fiyat bekliyoruz”
Kızıltepe ilçesi Sevimli Mahallesi’nde (Melhokiki köyü) ikamet eden çiftçilerden Yusuf Erbeyi, bu yıl ektikleri ürünlerden yüksek verim beklediklerini söyledi. Erbeyi, “Çok şükür pamuk mahsulü iyidir. Verilen fiyatta iyidir. Mısırda da iyi bir fiyat verilse daha güzel olur. Bu sene mahsuller çok iyi görünüyor. Güzel bir verim bekliyoruz. Tabi bereket Allah’tandır.” dedi.
“Bizim tek sorunumuz elektriktir”
Pamuğa verilen fiyattan memnun olduğunu, mısır ürününe de iyi bir fiyatın verilmesi talebinde bulunan çiftçi Cemal Çelik ise şunları söyledi: “Bu seneki mahsul geçen senelerden çok daha iyi görünüyor. Çok şükür pamukta da mısırda da çok iyi bir verim bekliyoruz. Tek derdimiz elektriktir, elektrik sorunumuz vardır. Kesinti yapıyorlar, birçok kişiyi cezalandırıyorlar. Tek sıkıntımız budur. Hükümetten güzel bir fiyat vermesini bekliyoruz. Pamukta verilen fiyat iyidir mısırda iyi bir fiyat verilseydi çiftçiler için çok iyi olurdu. Devletimizden bunu bekliyoruz. Verimimiz iyi olursa çocuklarımız gençlerimiz kendi işini yapar ama verim olmasa burada geçimlerini sağlamasalar mecburen batıya fındığa gitmek zorunda kalacaklar. Burada iş imkânı olur geçimleri sağlanırsa oralara kadar gitmezler burada kendi işlerini yaparlar.”
“Tek geçim kaynağımız tarımdır”
Bölgenin tek geçim kaynağının Tarım olduğunu vurgulayan çiftçilerden Hacı Nihat Erbeyi, devletin kendilerine sahip çıkması istedi. Erbeyi, “Pamuk ve mısır mahsullü çok iyi görünüyor. İnşallah çok güzel bir ürün bekliyoruz. Tek sorunumuz elektrik sorunudur. Kesintiye gidiyorlar, trafolara saatte (sayaç) bağlamışız. Elektriğin bir düzene girmesini istiyoruz. Ya ÇKS üzerinden ya da trafo akım bazı üzerinden olmasını istiyoruz. Düzen olmadığı için çok sıkıntı oluyor. Tek isteğimiz bir düzen getirilip herkesin eşit olmasıdır. Burada işimiz yürüse ve iş imkânları olsa kimse buradan Batı’ya Karadeniz’e fındık toplamaya gitmez. Herkes kendi işini yapar. Devletin hükümetin çiftçiye sahip çıkması gerekir. Çiftçi olmasa devletin işi zordur. Hepimiz için zor olur. Bölgemiz tarım alanıdır, tek geçim kaynağımız da tarımdır. Tarımla uğraşmasak, ne yiyip içeceğiz.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.