Çinli Ferhat Huang, su için 36 Yılda 3 dağı deldi

Çinli Ferhat Huang, su için 36 Yılda 3 dağı deldi
36 yıl 13 bin 140 günde birçok farklı iş tamamlanabilir, ancak Huang Dafa, 36 yılda sadece bir işi tamamladı. Çin'in Ferhat'ı Huang Dafa, 300 metre yüksekliğindeki dağı delerek köyü için 10 bin metre uzunluğunda bir su kanalı açtı.

Huang Dafa, Çin'in batısında bulunan Zunyi kentinin Bozhou İlçesi'ne bağlı Gelao etnik grubunun yaşadığı Pingzheng kasabasının Tuanjie Köyü'nde yaşıyor. Tuanjie'ye bahar gelince köylüler, civardaki tarlalarda ekim işleriyle son derece meşgul oluyor. Xu Guotai, tarlasının yanındaki havuzdan aldığı suyla fideleri sulamaya hazırlanıyor. Xu, bu yıl hasadın bereketli olacağını düşünüyor:

"Tarlada çeltik, havuzda da balık yetiştiriyoruz. Bu yıl balık üretiminin 1 tona ulaşmasını bekliyoruz."

Xu Guotai, eskiden kötü şartlar altında yaşadıklarını, yoksulluğa yol açan ana etkenin kötü hava koşullarıyla birlikte su sıkıntısı olduğunu söyledi. Köyde su sıkıntısı yaşandığı için 1995 yılına kadar yalnızca mısır yetiştirmek mümkündü. Bu yüzden köylüler her gün mısırla beslenebiliyorlardı. Pirinç ise ancak bayramdan bayrama sofralara konabiliyordu.

Bu durum 1959 yılından itibaren değişmeye başladı. O yıl, Huang Dafa adlı bir delikanlı Çin Komünist Partisi'ne üye oldu ve daha sonra da köyün yetkilisi olarak seçildi. Göreve başlar başlamaz Huang Dafa'nın aklına gelen ilk şey su kanalı kazıp köye suyu çekmekti. Huang Dafa, bu süreci şöyle anlattı:

"Köylüler bana güveniyordu. Ben de onların yaşam koşullarını düzeltmek istiyordum. Yoksulluk, ciddi bir boyutta su sıkıntısından kaynaklanıyordu. O zaman yoksullukla mücadele için öncelikle köye su çekilmesi gerektiğini düşündüm."

Çinli Ferhat Huang'ın aşkı: Tuanjie sakinleri

Köyün yakınlarında su bulmak zor değildi, ancak bu suyu köye çekmek için su kanalı gerekiyordu, bu su kanalını açmak için de 300 metre yüksekliğindeki 3 dağ geçilmeliydi. Köy sakinleri yüzlerce yıldır bu dağlara bakarak ah çektiler. Fakat bu büyük zorluklara rağmen su kanalını kazma projesini başlatan ilk kişi Huang Dafa oldu. Teknik bilgisi olmayan köylülerin açtığı ilk kanallar, su baskısı nedeniyle kolayca yıkıldı. Huang, o günleri şöyle anlattı:

"10'dan fazla yıllık bir süreçte kanalı tamir etmeye çalıştık ama köye suyu bir türlü çekemedik."

Huang Dafa'nın birçok denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. Köylüler de artık kanalı açma fikrini desteklemiyordu. Huang Dafa ise bu rüyadan vazgeçmedi.

Huang Dafa, su kanalı açmak için her şeyden önce teknik bilgi gerektiğini fark etti, bu konuda bilgi kazanmak için 53 yaşında bir hidroelektrik santralinde çalışmaya başlayarak, gereken bilgiyi elde etmek için 3 sene gayet gösterdi.

Huang, 56 yaşına geldiğinde köye geri döndü. İkinci defa su kanalını açma çalışmalarını organize etmeye çalışan Huang, bu kez birçok kişinin ona karşı çıktığını gördü. Kanalı açmak için gereken sermaye de toplanamadı.

Daha sonra para toplama çabalarını hızlandıran Huang, köydeki aileleri teker teker ziyaret ederek, onları ikna etmeye çabaladı ve yoksulluktan kurtulmak isteyen birçok köylüyü ikna etmeyi başardı. Bunun yanı sıra yerel yönetim de hem sermaye hem de teknoloji açısından büyük destek verdi.

"İnancımız olmasaydı, kanalı açamazdık"

Bu defa, kanalın açılması sürecinde yine büyük zorluklarla karşılaşıldı. Bu işe destek veren köylü Wang Zhengming, inançları olmasaydı kanalı asla açamayacaklarını düşünüyor. Wang, yüzleştikleri zorlukları şöyle aktardı:

"Baraj inşa etmek için taşları ellerimizle kaldırdık. Büyük bir taş 400-500 kilogram idi, yine de ellerimizle kaldırdık. Gereken kum ve çimentoyu da sırtımızda taşıdık. O zaman Huang Bey artık yaşlanmıştı. O da sırtında patlayıcı maddeleri taşıdı."

Üç senelik çetin bir mücadele ve çabanın ardından su kanalı nihayet açıldı ve su köye ulaştırıldı.

Su köye girdikten sonra köylülerin yaşamında da büyük değişiklikler oldu. Pirinç, artık her öğüne girebiliyor. Bunun dışında köylüler, tarlalardan elde ettikleri mahsulleri satarak veya balık yetiştirerek zenginleşmeye, böylece köydeki çocukların eğitim koşulları da iyileşmeye başladı. Yüz hanenin bulunduğu köyden 30'dan fazla üniversiteli çıktı. Bu durumdan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Huang Dafa şunları söyledi:

"Su köyümüze girdi. Şimdi görece refah toplumu seviyesine direkt olarak ilerliyoruz. Yaşam koşullarının gün geçtikçe iyileştiğini gören köylüler, kaderlerini değiştiren bu su kanalına "Dafa Kanalı" adını verdi."

Bu yıl 81 yaşına basan Huang Dafa, zaman zaman su kanalına gidip uzun uzun kanalı seyrediyor. Artık Huang'ın arkasında boş araziler yerine yeşil yeşil, kat kat tarlalar uzanıyor.

 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.