Çocuklar, Başakşehir’de Bestemşe oynuyor
Başakşehir Belediyesi’nin her mahalleye bir spor parkı projesi kapsamında hayata geçirdiği spor parkları, gençlerin ve çocukların birbirinden eğlenceli ve kaliteli oyunlarına sahne oluyor. Kazakistan ve ülkemizde bulunan kuyu oyunları arasında bulunun zekâ ve strateji oyunu Bestemşe de bu oyunlar arasında yer alıyor.
Başakşehir Belediyesi Gençlik ve Spor İşleri Müdürlüğü, kısa sürede çocukların ilgisini Bestemşe oyununa çevirmeyi başardı. Güvercintepe Spor Parkı’nda 53 öğrenci haftada 4 gün 10 saat Bestemşe eğitimi alıyor. Güvercintepe Spor Parkı 2. Derece Mangala Eğitmeni Alper Dere, zekâ ve strateji oyunun Bestemşe’ye her geçen gün ilginin arttığını belirterek, “Çocuklarımızın stratejik düşünme becerilerini geliştirmek için, geleneksel zekâ ve strateji oyunu Bestemşe’yi öğretip, satranç turnuvaları düzenliyoruz" diye konuştu.
Bestemşe, Zekâ Sporları ve Oyunları Federasyonu bünyesinde uzman eğitmenler tarafından da yaygınlaştırılmaya başlandı.
BESTEMŞE OYUNU;
Karşılıklı 5‘er kuyu, toplamda 10 kuyu, her bir kuyuda 5 taş, toplamda 50 taş karşılıklı birer hazine, toplam 2 hazine (kazanılan taşların saklandığı yer)’den oluşan oyun tahtasının üzerinde oynanan kuyu oyunları ailesinin bir üyesidir.
NASIL OYNANIR?
Oyuna, oyun tahtası üzerinde bulunan, siyah ve beyaz noktalar kimin başlayacağını belirler.(Oyuna ilk beyaz başlar-beyaz oyuna başlayan oyuncu, ikinci oyunda siyah olarak başlar.)
Oyuna ilk başlayan oyuncu istediği kuyudan oyuna başlar. Oyuncu başladığı kuyudaki taşların tamamını eline alır, bir tanesini taşları aldığı kuyuya bırakır ve saat yönünün tersine her bir kuyuya bir taş gelecek şekilde dağıtır. Dağıtma işlemine, kendisinin 5 numaralı kuyusundan sonra, rakibin 1 nolu kuyusundan devam eder, elindeki son taş rakibin kuyusundaki taşları çift sayı yaparsa (2, 4, 6, 8, 10) o kuyudaki taşları alır kendi hazinesine bırakır. Sıra rakibe geçer.(hazineye sadece rakibin kuyusunda çift yapılıp alınan taşlar bırakılır, oyun dışında taş bırakılmaz).
Rakip de aynı şekilde hamlesini yapar ve oyun bu şekilde devam eder.
Bestemşe’de taktik ve strateji geliştirmek ön plandadır, geliştirdiği taktiklerle, hem kendi taşlarını rakibe kaptırmamak için onları korumanın, hem de rakibin yaptığı yanlış hamleleri görüp kendi lehine çevirmenin yollarını arar.
Oyuncuların sahip oldukları 5 kuyudaki taşların tamamının bitmesi durumunda oyun sonlanır. (Oyun bitiminde, kimin taşını bitiren, rakibinin taşlarını da alır kuralı geçerli değildir.) kuyularında taş kalan oyuncu kalan taşların sahibi olur.
İşte bu sebeple, oyuncu geliştirdiği taktik ve stratejiyle rakibin kuyularına az taş geçirmenin yollarını düşünmek zorundadır.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.