Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda’ya gitti
Doğu Afrika ülkelerinden Uganda, Kenya ve Somali’yi kapsayan ziyareti öncesi İzmir Adnan Menderes Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarına ziyaretleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerinde kendisine aralarında bakanların, milletvekillerinin, özel sektör temsilcileri ve bürokratların da bulunduğu bir heyetin eşlik edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretin Mart ayında Batı Afrika’nın 4 ülkesine yaptığı ziyaretlerin ardından, Afrika kıtasına yapılan ikinci ziyaret olduğunu ifade etti.
UGANDA’YA, TÜRKİYE’DEN CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE İLK ZİYARET
Ziyaretin ilk ayağı olan Uganda’da Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Yoveri Museveni ile bir araya geleceklerini ve heyetler arası resmî görüşmelere başkanlık edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda ziyaretinin bugüne kadar Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde bu ülkeye gerçekleşen ilk ziyaret olduğuna dikkat çekti. Ziyaretin bu yönüyle tarihî öneme sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uganda’da ayrıca Makerere Üniversitesi’nde şahsıma tevcih edilen fahri doktora unvanını kabul edecek; öğrenciler ve hocalarıyla bir araya geleceğim. İki ülke iş adamlarını buluşturacak İş Formuna da, yine Cumhurbaşkanı Museveni ile birlikte iştirak edeceğiz” dedi.
“KENYA, DOĞU AFRİKA’NIN EN KİLİT ÜLKELERİNDEN BİRİ”
Uganda ziyaretinin ardından beraberindeki heyetle Kenya’ya geçeceklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenya’nın tarihî, siyasi konumu ve bölgesel ilişkileri bağlamında Doğu Afrika’nın en kilit ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. 2 Haziran 2016 Perşembe günü Kenya’da Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile bir araya gelerek hem ikili hem de bölgeyle ilgili meseleleri istişare edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kenya’da ayrıca, ziyaretimiz vesilesiyle TİKA tarafından hibe edilen traktörler ve ambulansın teslim töreni yapılacak” şeklinde konuştu.
Uganda Cumhurbaşkanı Museveni’nin 2010 yılında, Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta’nın ise 2014 yılında ülkemizi ziyaret ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerinin bu bağlamda, aynı zamanda iade-i ziyaret niteliği taşıdığını ifade etti.
“2023 HEDEFLERİMİZ İÇİN ÇALMADIK KAPI BIRAKMAMALIYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her iki ülkede düzenlenecek İş Forumları çerçevesinde işadamlarımız yerel muhataplarıyla sektörel bazda ikili ilişkileri nasıl daha da nasıl geliştirebiliriz, bu anlamda görüşmeler yapacaklar. Bu ivmeyi devam ettirmemiz lazım. Her zaman söylediğim gibi, ‘gitmediğiniz yer sizin değildir.’ 2023 hedeflerimiz için çalmadık kapı, araştırılmadık imkân, keşfedilmemiş bir yer bırakmamalıyız”
Devlet ve özel sektörün el ele vererek, ülkemizin önünü açacak yeni iş birliği projelerini bulup, hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyamızın, ziyaretler sırasında gerçekleştirecekleri görüşme ve temasların, bu noktada çok önemli olduğuna inandığını dile getirdi.
“AFRİKA’DA 39 BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ VAR”
Türkiye’nin Doğu Afrika bölgesiyle, 16. yüzyıla kadar uzanan tarihî ve kültürel bağlara sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin Sahraaltı Afrika’daki en eski Büyükelçiliklerinden biri olan Nairobi Büyükelçiliğimiz, 1968 yılında açılmıştır. Kampala Büyükelçiliğimiz ise Afrika Açılım Politikamız çerçevesinde faaliyete geçen ilk Büyükelçiliklerimiz arasındadır. Şu an Türkiye’nin hâlihazırda Afrika’da 39 Büyükelçiliği bulunuyor. Afrika ülkelerinin de Ankara’da 32 Büyükelçiliği mevcut. Göreve geldiğimizde, ilk Başbakan olduğum zaman bu sayı 12 idi. 12’den 39’a çıkmış bulunuyor.”
“TÜRKİYE’NİN, AFRİKA’YA İLGİSİ GEÇİCİ HEVES DEĞİL”
10 yıl öncesine kadar Afrika kıtasında çok sınırlı bir varlığı olan Türkiye’nin bugün ticaret temsilcilikleri, TİKA ofisleri, diplomatik misyonları, sivil toplum kuruluşlarıyla Afrika’nın her ülkesinde çok ciddi çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kalkınma odaklı insani yardım politikamızla, bir taraftan Afrikalı dostlarımızın kanayan yaralarına şifa olmaya çalışıyoruz; diğer taraftan da uzun vadede hizmet üretecek, kalıcı eserler bırakmaya gayret gösteriyoruz. Artık tüm dünya, Türkiye’nin kıtaya yönelik ilgisinin, geçici bir heves olmadığını net bir şekilde anlamıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ‘sömüren-sömürülen’ kalıplarının dışında, her iki tarafın da kazandığı, karşılıklı saygıyı esas alan bir iş birliği modelinin mümkün olduğunu dünyaya gösterdiğini kaydederek, ilki 2008 yılında İstanbul’da, ikincisinin de 2014 Kasım ayında Malabo’da düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirveleri’nin, Afrika kıtası ile iş birliğine verilen önemin en açık ifadesi olduğunu belirtti.
“UGANDA VE KENYA CİDDİ SAYIDA MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”
Türkiye’nin, kıtanın stratejik ortağı; kara gün dostu ve kader ortağı olarak Afrika ülkeleriyle ilişkilerini gelecekte de sürdüreceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Uganda ve Kenya, bölgelerinde barış ve istikrarın tesisine büyük katkılar sağlıyor. Bu ülkeler, ayrıca, ciddi sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor. 3 milyon insana kapılarını açan bir ülke olarak, bu dostlarımızın yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyor, bugüne kadar gösterdikleri fedakârlıkları takdir ediyoruz. Geçen hafta düzenlediğimiz Dünya İnsani Zirvesi’nde bir kez daha gördüğümüz gibi, dünyadaki mülteci sorununun asıl yükünü fakir ülkeler çekmektedir.”
“İNSANLIĞIMIZ ADINA UTANÇ VESİKASI OLAN BU MANZARALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
Zengin ve gelişmiş ülkelerin ise, tel örgüler, katı vize rejimleri, duvarlar, hatta botları batırmak suretiyle, bu sorunu sınırlarının dışında tutmaya gayret gösterdiklerin belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kayıtsızlığı, bu çifte standardın ilanihaye devam etmesi mümkün değildir. Yaz aylarının başlamasıyla beraber, tekrar Akdeniz’den yüzlerce umut yolcusunun boğulma haberlerini almaya başladık. İnsanlığımız, geleceğimiz adına utanç vesikası olan bu manzaraların önüne bir an önce geçilmelidir” şeklinde konuştu.
Türkiye olarak, bu adaletsizliği gündeme getirmeye, uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlatmaya, Uganda ve Kenya gibi mülteciler konusunda elini taşın altına koyan ülkelere destek olmaya devam edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını “Afrikalı dostlarımızla her alanda yürüttüğümüz yakın iş birliğini “kazan-kazan” temelinde sürdüreceğiz. Bu iki ülkenin ziyaretinden sonra fırsat bulmamız hâlinde de üçüncü bir ülke olarak Somali’yi de ziyaret etmeyi planlamış durumdayız. Ziyaretlerimizin, tüm kıta ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diyerek tamamladı.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.