Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılışındaki mutluluklarına ortak olan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e ve eşi Ziroat Mirziyoyeva'ya teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özbekistan, bizler için medeniyet tasavvurumuzu şekillendiren âlimlerin yetiştiği, ilim, irfan ve kültür dünyamızı besleyen hayat pınarlarımızdan en önemlisidir. Biruni, Mirza Uluğbek, İbn-i Sina, Harezmi, Ali Kuşçu gibi ilim erbabı, İmam Buhari, İmam Maturidi, İmam Tirmizi, Bahauddin Nakşibendi gibi manevi önderlerimiz bize Maveraünnehir'in armağanıdır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile dün Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyine başkanlık ettiklerini anımsatarak, “İnşallah bundan sonra da ülkelerimiz arasındaki ortak tarihi, kültürel ve beşeri mirasa uygun şekilde Türk-Özbek kardeşliğini perçinleyeceğiz” diye konuştu.
Abbasi halifelerinden biri ile bir âlim arasında geçen sohbeti aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, her kitabın bir âlim olduğunu vurgulayarak, “Eğer yüzlerce kitabınız varsa yüzlerce âlimin dostusunuz ve onların ilminden faydalanıyorsunuz demektir. Bu da bir nevi dünyada cennet hayatı yaşamak, cennet meyvelerinden tatmaktır. Zira biz, her âlimi, gölgesinden istifade edilmesi gereken bir cennet ağacı, kitapları da o ağacın meyveleri olarak gören bir medeniyetin mensuplarıyız” değerlendirmesinde bulundu.
“Kütüphaneler insanlığın ortak hafızasıdır”
“Hiç şüphesiz kütüphaneler, insanlığın ortak hafızasıdır” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa'nın ortaçağ karanlığına mahkûm olduğu yıllarda Bağdat, Kahire, Şam, Kurtuba, Buhara, Merv, Semerkand, Konya, Mardin, Erzurum gibi İslam şehirleri, medreseleri ve kütüphaneleri ile dünyaya ışık saçıyordu. 800'lü yılların başında kurulan Beyt'ül Hikme'nin karşısına Dar'ül Hikme inşa edilerek çıkılıyordu. Kaynağı Hind’den Eski Yunan’a kadar uzanan binlerce cilt eseri bu kütüphaneler muhafaza etmiş, sonraki nesillere ulaştırmıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminde, devletin yönetim merkezi olarak tasarlanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde de mutlaka mensubu oldukları medeniyete ve Türkiye’ye yakışır bir kütüphanenin yer almasını istediklerini hatırlatarak, bugün açılışını yapılan Millet Kütüphanesi ile külliyenin tamama erdirildiğini kaydetti.
Kütüphanenin, daha inşa aşamasında yurt içinden ve yurt dışından 134 farklı dilde kitap akışı ile zenginleştiğini, çok farklı disiplinlerden 4 milyon adet basılı esere kavuştuğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca, 120 milyon makale ve rapor yanında, 550 bin e-kitapla gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmıştır. İnşallah bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, en kısa sürede 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.