Derikliler: "Kaymakamlık konutu için uygulanan güvenlik tedbirleri bizi mağdur ediyor"
Mardin'in Derik ilçesinde kaymakamlık konutunun güvenliği için çevredeki binaların kapı, pencere ve balkonlarının kapatılması vatandaşları mağdur ediyor.
Kaymakamlık konutuna komşu binaların konuta bakan cephesindeki pencerelerin demir sacla kapatıldığını ve balkonların da duvar örülmek suretiyle tamamen kapatıldığını belirten bina sakinleri, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.
Güvenlik tedbirlerine karşı olmadıklarını ancak bu tedbirlerin vatandaşı mağdur etmemesi gerektiğini belirten bina sakinleri, "Şu an 5 hanenin konuta bakan cephesi tamamen kapatılmış durumda. Bu yüzden 5 haneden 3'ü evi boşaltmak zorunda kaldı. 2 hane de kaldık. Bizler de mecburiyetten kalıyoruz. Evlerimizin ya istimlak edilmesini ya da kiralanmasını istiyoruz." diyerek, yetkililerden çözüm beklediklerini söylediler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ülkemizde 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana mevcut bulunan olağanüstü hal yetkileri, sadece ve sadece terör örgütlerine karşı uygulanmıştır. Vatandaşımızın günlük hayatı OHAL'den etkilenmedi." sözünü hatırlatan vatandaşlardan Bağdat Turan, OHAL'i iliklerine kadar yaşadıklarını belirtti.
"Kendi evimizde açık cezaevi hayatı yaşıyoruz"
Turan "Biz, kaymakamlık konutu ile komşuyuz. OHAL'den iki kere mağdur olduk. Hem 90'lı yıllarda hem de 2016 yılındaki terör olaylarından dolayı ilan edilen OHAL'den dolayı mağdur olduk. 90'lı yıllarda evimizin önü 8 metre genişliğinde bir sokaktı, kapımız o sokağa açılıyordu. Güvenlik gerekçesiyle 90'lı yıllarda o kapımız kapatıldı. Bu duvar OHAL'in verdiği kararla örüldü. Kendi evimizde açık cezaevi hayatını yaşıyoruz. Psikolojimiz bozulmuş durumda. Sabah uyandığımda saat 06.00-07.00'dir diye zannediyorum. Saate baktığımızda saat 10.00-11.00 olmuş. Yaşantımız çok dengesiz bir yaşantıya dönüştü. Hem güvenlik açısından sıkıntımız var hem de çocuklarla beraber ailece dengemiz bozuldu." ifadelerini kullandı.
"Hakkımızı talep ediyoruz"
Yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini isteyen Turan, şunları söyledi: "Mağduriyetimizin devlet tarafından giderilmesini talep ediyoruz. Ya istimlak yoluyla satın alınmasını ya da kira bedelimizin karşılanmasını istiyoruz. Bize bir yer bulsunlar, olaylar yatışıncaya kadar burayı terk edelim. Hiçbir sıkıntı çıkarmadan her türlü iş birliğine hazırız. Vatandaş olarak insani hakkımızı talep ediyoruz. Güvenlik gerekiyorsa alınmalıdır ama vatandaşı, bizi mağdur etmeden alınmalıdır."
"Pencereleri sacla kapatılan komşular evlerini terk ettiler"
Mağdur olan ailelerin evlerini boşaltmak zorunda kaldıklarına değinen Turan, "Yaşadığımız mağduriyetten dolayı 5 haneden 3'ü evden çıktı. Yan tarafımızda 2 katlı evi olan imam kardeşimizin pencereleri saclarla kapatılmış, diğer komşumuzun da pencereleri saclarla kapatıldı. Bizimki de duvar örülerek kapatıldı. Şu an 3 daire boşaltılmış. 2 tanesi imama ait, bir tanesi de diğer komşumuza ait. Sadece biz kalmışız. Alt katta ben, üst katta babam oturuyor." şeklinde konuştu.
Mağduriyetlerinin giderilmesi için ilçe kaymakamı ile görüştüklerini ancak taleplerinin kabul edilmediğini sözlerine ekleyen Turan, "Kaymakam beye, 'Komşularıma da kefilim. Belirleyeceğiniz bir fiyatla evleri kiralayın, biz kiraya çıkalım. Bu OHAL, terör olayları bittikten sonra evimize dönelim ya da size satalım. Nasıl uygun görüyorsanız sizi vekil kabul ediyoruz, vicdanınıza bırakıyoruz. Rakamı da siz belirleyin.' dedim ama talebimiz kabul olunmadı." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.