“Devlet yeni teşvik paketleri açıklamalı”
Asgari ücretin bin 300 lira olmasını değerlendiren Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, asgari ücretin yükseltilmesinin kayıt dışı istihdamı artıracağını belirterek, devletin, mevcut teşvik paketinin üzerine yeni bir teşvik paketi açıklaması ve Merkez Bankasının faize müdahale ederek bu sorunu kökten çözebileceğini söyledi.
Asgari ücretin yükseltilmesinin Asgari Ücreti Belirleme Komisyonunun baskı ve etkisi altında olmadan verebileceği bir karar olduğunu dile getiren Akbal, asgari ücretin yükseltilmesinin seçim çıkarlarına alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Akbal, “ Asgari ücretin yüzde 30 artırılması demek, içindeki sosyal vergi rakamları ile beraber bin 500 lira olan rakamın neredeyse 2 bin liraya ulaşması demektir. Bu da enflasyonu tetikler. Enflasyonu tetikleyeceğini nedense kimse hesaba katmıyor. Yani sizin bin lirayı bin 500 lira yapmanız demek, asgari ücret alan insanların alım gücünün yükseleceği anlamına gelmiyor. Hâlbuki bununla paralel enflasyonda yükseldiğinde dolayısıyla sizin alım gücünüz de düşecek. Bu anlamda ben asgari ücretin yükseltilmesinin alım gücünü yükseltmeyeceği gibi aynı zamanda işverenler için de bir kıyıma yol açacağını düşünüyorum. Türkiye’de 5 milyon asgari ücretle çalışan insan var. Asgari ücretin yükseltilmesi sadece 5 milyonun kaderini değil, dolaylı olarak çalışan 32 milyon çalışanın hayatını doğrudan etkileyecek.” dedi.
Asgari ücretin yükseltilmesinin kayıt dışı istihdamı artıracağına dikkat çeken Akbal, aynı zamanda işten çıkartmaların da söz konusu olacağını sözlerine ekledi.
“Çok ciddi işçi çıkartmaları ile karşılaşacağız”
Asgari ücretin yükseltilmesindeki büyük risklere de vurgu yapan Akbal, “ Asgari ücret yükünün tamamı işletmelere bineceğinden bu defa çok ciddi işçi çıkartmaları ile karşılaşacağız. Bu defa bakıyorsunuz kayıt dışı işsizlik sayısı yüzde 35 seviyelerindeyken bu durumla beraber göreceğiz ki,yüzde 50 seviyelerine yükselecek.” İfadelerini kullandı.
“Enflasyon rakamlarının eski günlerde olduğu gibi çift haneli rakamlara dönmesi yakındır”
Devletin işverene desteğini artırması gerektiğini söyleyen Akbal “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde fabrikalar yok, bölgede hizmet sektörü mevcut. Bu hizmet sektöründe çok sayıda işten çıkartmalar olacak. İşverenlerin yükünün hafifletilmesi yani yüzde 40 oranında devletin destek vermesi iyi niyetli bir adımdır. Ama enflasyonu ciddi bir şekilde etkileyecektir. 10 yılı askın bir süredir tek haneli olan enflasyon rakamlarının eski günlerde olduğu gibi çift haneli rakamlara dönmesi yakındır.” şeklinde konuştu
Akbal son olarak şunları söyledi:
“Devletin, mevcut teşvik paketinin üzerine yeni bir teşvik paketi açıklaması, daha sonra daha genel çözümle olaya yaklaşması, enflasyonun önünün iki haneli rakamlarla tekrar eski günlere dönmemesi adına Merkez Bankası üzerinden faize de müdahale ederek bir şekilde olayı kökten çözebileceği bir hale getirebilir.” İfadelerini kaydetti.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.