Dicle Bölgesi’nde Soyut Kültürel Mirasın Korunması Projesi Hayata Geçiriliyor
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından hazırlanmış olan, British Council Kültürel Koruma Fonu tarafından yaklaşık 100 Bin Euro desteğe hak kazanan “Yukarı Dicle Vadisinde Soyut Kültürel Mirasın Korunması ve Farkındalığın Arttırılması Projesi” hayata geçiriliyor.
Tarih Vakfı’nın başvuru sahibi, Dicle Kalkınma Ajansı ve Mardin Müzesinin proje ortağı olduğu projenin yürütülmesinde yerel paydaşlar olarak Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak İl Kültür Turizm Müdürlükleri ile Mardin ve Batman Müzeleri yer alacağı belirtildi.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada TRC3 Bölgesi’nde (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) soyut kültürel mirasın çok zengin olduğunu kültürel değerlerin bu bölge için bir hazine oluşturduğunu belirtti. Kadim bir geçmişe sahip olan Mezopotamya’da yaşayan farklı milletlerin gelenek, görenek, anane ve adetlerinin çeşitliliği dünya tarihinin en eski topraklarında büyük bir birikim meydana getirdiğini belirtti. Genel Sekreter Altındağ “Bizlerde bu mirasın varisleri olarak, ecdadımıza layık olabilmek adına, soyut kültürel mirasın korunması için bu projeyi hazırlamayı kendimize bir görev bildik” dedi.
Proje kapsamında bölgenin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında olan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illeri ile kırsal alanlarda somut olmayan kültürel mirasın tespit edilmesi, kayıt altına alınması amacıyla çeşitli çalıştaylar ve saha ziyaretleri yer alacağı bildirildi. Proje süresince tespit edilecek olan öğeleri içeren bir havuzun oluşturulması ve bunlar hakkında kısa filmlerin hazırlanarak sergi düzenlenmesi hedeflenmektedir. Projenin resmi açılış toplantısı 21 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirileceği açıklandı.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.