Dicle Nehri'nde rızık arıyor
Dicle Nehrinde 14 yıldır balık avlayarak geçimini sağlayan Selim Çetiner, avladığı balıkları Sur ilçesinde canlı olarak satıyor.
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesine giren Hevsel Bahçeleri'nden geçen Dicle Nehri, bereketiyle bölge halkının geçim kaynağı oluyor.
Sabırla bekledikten sonra ağa takılan balıkları topladığını söyleyen Çetiner, kimi zaman birkaç saat, kimi zamanda gün boyu balık avladığını ifade etti.
Balık tutmaktan büyük zevk duyduğunu aktaran Çetiner, "İşimizi severek yapıyoruz, alışmışız. Yakaladığımız balıkları, tezgâhımıza hemen götürüp canlı canlı satıyoruz." dedi.
Dicle Nehrinde yaklaşık 20’ye yakın balık çeşidi olduğuna işaret eden Çetiner, “Gün geliyor 10 kilo, gün geliyor 20 kilo, gün geliyor 50 kiloluk balık da yakalıyoruz. Bazen yakaladıklarımız elimizden kaçıyor. Bazen torbamıza bakıyoruz, balıklar firar etmiş. Diyarbakır’ın balık çeşitleri, Şebbot, Şırıng, Behran, Cer, Karagöz, Berat, Şah, Sazan, Aynalı Sazan, Yayın, Yılan Balığı, Faran, Bınni (Kaya Balığı), Herver (Bıyıklı Balık) gibi balıklardır.” diye konuştu.
“Balıkları avlamak için zehirli maddelerle canlıları toptan öldürüyorlar”
Taze ve canlı balıkların büyük ilgi gördüklerini dile getiren Balıkçı Çetiner, “Doktorlar haftada 3 kere balık yemeyi tavsiye ediyor. Şifalı bir gıdadır. Diyarbakır’ın balığı çok lezzetli ve tatlıdır. Ancak balıkları zehirli maddelerle öldürüyorlar. On Gözlü Köprü’den yukarı kısımlarda balık avlamak için kötü yollar kullanıyorlar. Balıkları avlamak için zehirli maddelerle canlıları toptan öldürüyorlar.” diyerek bu tür avlanmalara karşı olduklarını söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.