Dışişleri'nden Irak'taki meclis kararına kınama

Dışişleri'nden Irak'taki meclis kararına kınama
Türkiye'de bu kadar can aldığı bir dönemde bunu yeni bir tasarrufmuş gibi gündeme getirmesini de manidar buluyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, "Irak Meclisi’nin Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği" yönündeki açıklamasını kınadı.

Irak Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağırılacağının ifade edildiği açıklamada, "Yıllardır kabul edilmekte olan söz konusu tezkereye karşı ses çıkarmayan Irak Temsilciler Meclisi'nin, terörün Irak'ta ve Türkiye'de bu kadar can aldığı bir dönemde bunu yeni bir tasarrufmuş gibi gündeme getirmesini de manidar buluyoruz” denildi. 

Irak Temsilciler Meclisi’nin Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığını kabul etmediği ve ‘işgalci güçler’ olarak nitelediği yönündeki karara Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Irak Temsilciler Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle sözkonusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz. “ ifadelerine yer verildi.

Kararın, Türkiye’nin yıllardır her konuda yanında durduğu ve elindeki tüm imkanlarla destek olmaya çalıştığı Irak halkının büyük bölümünün görüşlerini yansıtmadığı kanaatinin yer aldığı açıklamada, “Irak Temsilciler Meclisi'nin sözkonusu kararında bahsekonu TBMM tezkeresi yeni bir tasarruf değildir. Irak'ın kuzeyinden neşet eden PKK terör örgütü tehdidine karşı ilk defa 2007'de kabul edilmiştir. DEAŞ terör örgütünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu örgütü ve Suriye'yi de kapsayacak şekilde genişletilmiştir.” denildi.

Karar neleri içeriyor?

Irak Temsilciler Meclisi’nin aldığı kararın ise şu talepleri içerdiği öğrenildi: "Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota  verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak  topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a  girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile  ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden  çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca  ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması  talebini içeriyor." İLKHA / Hür24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.