Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı yapıldı

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı yapıldı
Mezopotamya'nın Altın Üçgeni-Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin valilikleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Dicle Kalkınma Ajansı iş birliğinde gerçekleştirildi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan çalıştay, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve TÜRSAB Başkanı Firuz Baglikaya'nın konuşmalarıyla başladı. 

Düzenledikleri çalıştayın bölgenin gelişmesi ve İslam açısından son derece kıymet ifade etiğini belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Ülkemiz, Anadolu'muz bir açık hava müzesi. İnsanlık tarihi bu topraklarda başladı, bu topraklarda çok çeşitli medeniyetler oluştu. Bunların çok derin izleri ve kültürü de bu topraklarda kalıyor. Bu olağanüstü müzenin en mutena köşelerinden bir tanesi de Kuzey Mezopotamya dediğimiz Diyarbakır'ın merkezinde olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgemizdir." dedi.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı yapıldı

"Hedefimiz Türkiye'de turizmin 12 aya yayılmasıdır"

Bakan Yardımcısı Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak en büyük amaçlarından birinin de Türkiye'de turizmin 12 aya yayılması ve Anadolu'nun her bir köşesinde turizmin her bir çeşidinin yaşatılması olduğunu söyledi.

Alpaslan, "Bu amacın gerçekleştirilmesi için önemli basamaklardan bir tanesi; inanç ve kültür turizmi açısından çok büyük bir değerlere sahip olan bu bölgemizin bir an önce turizmde gelişmesidir. Bölge potansiyel olarak da fazlasıyla bunlara sahiptir. Bölgede gelişecek ve büyüyecek çok güzel bir ortamı da yakalamış olacağız. İnşallah çok hızlı bir şekilde gereken kararlar alıp doğru adımlarla ülkemizin gelişmesi adına çok büyük önemli adımlar atacağız." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı yapıldı

"Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'siz medeniyet tarihi yazılamaz"

Çalıştayda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'da sürdürdükleri kültür ve inanç destinasyon çalışmasının amacının; söz konusu şehirlerde bütüncül bir turizm yol haritası oluşturmak, bölgenin cazibesini bütün dünyada görünür kılmak, turizmin sunduğu katma değeri artırmak, gençlere iş ve istihdam olanağı oluşturmak ve şehirlerin refahını artırmak olduğunu söyledi.

Karaloğlu,"Üzerinde çalıştığımız destinasyon, kültür ve inanç turizmi için eşsiz bir destinasyondur. Bu 3 şehir; bereketli hilalin kuzeyi, yukarı Mezopotamya havzasının altın üçgeni, ilim, bereket, servet, medeniyet ve inancın değişmez rotası olacaktır. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'siz medeniyet tarihi yazılamaz. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin olmadan dinler tarihi, inanç tarihi da yazılamaz. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin olmadan, gastronomi tarihi, yeme-içme ve kültür tarihi yazılamaz. Bu kadar önemli bir destinasyon üzerinde çalışıyoruz. Burası, batıya ve doğuya doğru akan insanlık nehrinin kaynağıdır. Burada, medeniyetin emeklemeye başladığı, yürümeye başladığı, koşmaya başladığı toprakları konuşuyoruz." dedi.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı yapıldı

"Yeni bir anlayış ve birliktelikle bölge turizminin gelişmesi için canla-başla çalışacağız"

Türkiye'de hala kültür ve inanç turizminde istedikleri yerde olmadıklarını aktaran TÜRSAB Başkanı Firuz Baglikaya, "2019 yılında ülkemize gelen 45 milyon yabancı ziyaretçinin yüzde 80'i Antalya, Aydın, Muğla, İzmir ve İstanbul illerimize gelmiş. Kalan 76 ilimizin payı ne yazık ki çok düşük. Yeni bir anlayış ve birliktelikle 13 büyük medeniyete ev sahipliği yapmış; mutfağı, doğası, insanı ile eşsiz bir destinasyon olan Anadolu'yu kültür gezginleriyle buluşturmanın, bu topraklardaki bütünleyici efsaneleri, hikayeleri tüm dünya ile paylaşmanın zamanı çoktan geldi. Bölge turizminin gelişmesi için canla, başla çalışacağız." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.