"Diyarbakır tarım ve hayvancılıkta her gelecek gün daha iddialı"
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etti.
Ziyarette Vali Güzeloğlu’nu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ile sanayi bölgesindeki üreticiler karşıladı.
İhtisas organize sanayi bölgesi yönetim binasında üreticiler ile bir araya gelen Güzeloğlu, burada Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ile sanayi bölgesindeki üreticilerden brifing aldı.
Ardından ihtisas organize sanayi bölgesini Güzeloğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır’da hayvancılığın geliştiğine vurgu yapan Güzeloğlu, Diyarbakır’ın tarım ve hayvancılıkta her gelecek gün daha iddialı bir düzeye geldiğini belirtti.
Diyarbakır’ın 2002-2017 yılları arasında büyükbaş hayvan varlığını yüzde 72 arttırdığını dile getiren Güzeloğlu, “Bugün Türkiye’de bir ilk olan ve Türkiye’nin tarım ve hayvancılık varlığına katkı sağlayan tarıma dayalı besi organize sanayi bölgesindeyiz. Bir bütün olarak sadece hayvan yetiştiriciliği değil, yemden hayvan sağlığına kadar bu alan içerisinde bütün ihtiyaçların karşılayacak bir organize alt yapıyı sağlamak hedefiyle kuruldu. Yüzde 60 ticaret borsamızın, yüzde 20 sanayi odamızın, yüzde 20 de esnaf odamızın ortaklığıyla kuruldu. Sivil ve reel kesimin sahiplendiği, bizim de devlet olarak kredilerle, gerek hibe gerekse de kredi destekleriyle sağladığımız çok güzel bir model. Diyarbakır Türk tarımında ve hayvancılığında her gelecek gün daha iddialı bir düzeye geliyor. 2002’den 2017’ye kadar baktığımızda büyükbaş hayvan varlığımızı yüzde 72 arttıran bir büyük şehiriz. Bu çok büyük bir sıçrama ve çok büyük bir dönüşüm ve çok büyük bir başarı.” dedi.
Diyarbakır’da büyükbaş hayvan varlığını kültür ırkına dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Güzeloğlu, “Bunun alt başlığında da bu artışın en büyük payı kültür ırkı olarak artış. Bizim hedefimiz Diyarbakır’daki özellikle büyükbaş hayvan varlığında en kısa süre içerisinde bütün hayvan varlığımızı kültür ırkına dönüştürmek, verimi ve buna bağlı geliri en yüksek düzeye çıkartmak. Buradaki alt yapı tamamlanmış durumda. Birçok parselde inşaat çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede içerisinde onlar da tamamlanacak ve tüm bu alandaki işletmelerimiz bittiğinde 15 bine yakın büyükbaş hayvan varlığı burada kültür olarak, besi olarak var olacak. Bu Diyarbakır ve bölge hayvancılığı açısından da bir katkı ve katma değer üretecek. Buradaki işletmelerden ve işletmeye bağlı çalışacak diğer yerlerden yüksek bir gelir ve üretim bekliyoruz. Yeni dönemde tarım bakanlığımızın gerek bakanlık olarak, gerekse kırsal kalkınmayı destekleme birimi üzerinde bu hibe ve destekleri devam edecek. 400 milyon Türk lirasını aşkın doğrudan bizim Diyarbakır çiftçimize aktardığımız bir hibe desteğimiz var. 170 milyon civarında da bir kredi desteğimiz var. İkisini topladığımız zaman yaklaşık 600 milyon TL’yi bulan bir sermayeyle üreticimizin emeğini buluşturan çok büyük bir katkımız var. Devlet olarak üreticimizin yanında olduğumuz belirtmek istiyorum. Türkiye‘ye bir ilk ve model olan bu projede hedefimiz buranın sınırlarıyla ve işletme sayısıyla sınırlı olmadığını da söylemek istiyorum. Gelen ve gelecek olan talepler doğrultusunda alan büyüklüğümüzü çok kısa bir süre içerisinde ötesine taşıyacağız. Katkı destek ve hibelerle daha fazla alanda, daha çok sayıda bir ihtisas besi organize bölgesine adım atacağız.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.