Diyarbakır'da toplu taşıma araçları kartlı sisteme geçiyor

Diyarbakır'da toplu taşıma araçları kartlı sisteme geçiyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte toplu taşıma alanında hizmet veren 196 belediye, 100 özel halk otobüsü ve 376 minibüs olmak üzere toplam 672 aracı aynı havuzda toplayarak, Diyarkart uygulaması başlatacağını duyurdu.

Diyarbakır'da belediye ve özel halk otobüsleri ile minibüsler aynı havuzda toplanarak, Diyarkart uygulamasına geçiyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte toplu taşıma alanında hizmet veren 196 belediye, 100 özel halk otobüsü ve 376 minibüs olmak üzere toplam 672 aracı aynı havuzda toplayarak, Diyarkart uygulaması başlatacağını duyurdu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Türkiye Kart'ı yerine de kullanılacak olan Diyarkart ile vatandaşlar, farklı kentlerde toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabilecek.

Belirli limitlerde doldurulması durumunda indirimlerin sağlanacağı kartlı yeni uygulama kent merkezi dışında ilçelerde de hayata geçirilecek. Daha güvenli ve engellilerin kullanımına uygun olan yeni sistem 31 Mart 2018'de uygulanacak.

Toplu taşımada Diyarkart dönemi  

Daha önce ücretli binişleri de kabul eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 19 Ekim 2017 tarih ve 2017/9-9 sayılı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yeni sisteme özel halk otobüslerini ve minibüsleri dâhil ederek, ücretli binişlere son verip Diyarkart uygulamasını başlatıyor. Yeni uygulamayla birlikte kent trafiğinde ciddi bir rahatlama ve trafik yeknesaklığının sağlanması bekleniyor. Özel halk otobüsü ve minibüsler, yeni düzenlemeye dâhil olabilmek için araçlarında yeni sistemin yazılımlarını ve teknolojik altyapı çalışmalarını gerçekleştirecek.

Binişlerde para kabul edilmeyecek

Diyarkart proje çalışmalarını 15 Aralık itibariyle tamamlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yeni uygulamayla bütün toplu taşıma araçlarında ücretli binişi kaldırıp, kartlı biniş sistemine geçecek. Vatandaşlar açısından toplu taşımanın daha güvenli olacağı yeni sistemde araçlar, yüksek güvenlikli kameralarla takip edilecek. Ayrıca sisteme dâhil olan bütün araçlarda acil panik butonu, yakıt tasarrufuna uygun kullanım, araç içi yolcu güvenliği ve trafik kural ihlalleri de izlenecek.

Yeni sistem sayesinde ekipler toplu taşıma alanında belirli verilere ulaşıp analizler yapabilecekler. Diyarkart uygulamasıyla birlikte ulaşımla ilgili denetimler, hatlar üzerinde arz talep dengesinin belirlenmesi, yolcu ve sürücü ilişkilerindeki analizler sistematik bir şekilde yapılabilecek.

Diyarkart sistemi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Türkiye genelinde başlattığı Türkiye Kart uygulamasına uyumlu olacak. Vatandaşlar aldıkları kartlarla farklı kentlerde de toplu taşımadan faydalanabilecekler.

2018 yılı içerisinde kartlı biniş sistemi 16 Kasım 2017 tarih ve 2017/10-22 sayılı UKOME kararı ile Bismil, Çermik, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Kulp, Lice ve Silvan ilçe merkezlerine bağlı alanlarda da uygulamaya geçirilecek. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.