Doğru emzirmenin püf noktaları
Doğru emzirme teknikleri bebeğin yeterince beslenerek, sağlıkla gelişmesi açısından çok önemlidir. Emzirme sırasında yapılan yanlış bir hareket bebeğin aç kalmasına, hatta boğulmasına bile sebep olabilir. Çakmak Erdem Hastanesi’nden Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Hale Usluer Gönüllü, bu konuda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Özellikle ilk kez anne olanların en çok karşılaştığı sorunlardan biri yanlış emzirmedir. Yanlış emzirme teknikleri bazen bebeklerin aç kalmasına, gelişimlerinin etkilenmesine hatta yaşamlarını yitirmelerine neden olabilmektedir. Bebeğin anne sütünü en etkin biçimde, uzun süre alabilmesi için doğru emzirme tekniklerinin kavranmasının çok önemli olduğunu söyleyen Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Hale Usluer Gönüllü, şu önerilerde bulundu: “Emzirme öncesi, anne ellerini sabunla yıkamalı ve meme başını su ile temizlemelidir. Rahat bir yere oturup sırtını desteklemelidir, mutlu ve huzurlu bir ortamda emzirmelidir. Bebekle göz teması önemlidir. Anne eli ile göğsünü alttan C şeklinde kavramalı, meme başı ile etrafındaki kahverengi kısma dokunmadan meme ucunu bebeğin dudak ve çenesine değdirmelidir. Bebek refleks olarak ağzını açınca meme ucu ve mutlaka etrafındaki kahverengi kısmı bebeğin ağzına yerleştirmelidir. Bebek düzgün yerleşmiş ise anne göğsü ve bebeğin çenesi arasında boşluk kalmaz. Eğer bebek memeyi doğru kavrayamazsa, sadece meme ucunu tutarsa hem süt gelmeyebilir hem de göğüs yaraları oluşur. Bu yüzden bebeğin pozisyonu iyi ayarlanmalıdır. Boğulmadan kaçınmak için bebek annenin kucağında, başı gövdesine göre daha yüksekte tutularak emzirilmelidir.”
DOĞUMDAN HEMEN SONRA EMZİRMEYE BAŞLANMALI
Doğumdan hemen sonra anneyle bebek arasında tensel temas kurulması ve sütün hızlı gelmesini sağlamak için bebeğin emzirilmek üzere mutlaka anne kucağına verilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Gönüllü, anne sütünün faydaları hakkında ise şunları söyledi: “Bebeğin doğumdan 6. ayın sonuna kadar tek temel ihtiyacı anne sütüdür. Anne sütü ile beslenen çocukların 6. ayın sonuna kadar ek besine ihtiyacı olmaz. Anne sütü bebeğin büyümesi, bağışıklık, zekâ, ruhsal ve sinir sistemi gelişimleri gibi tüm hayatlarını etkileyecek sayısız faydaya sahiptir. Ayrıca anne sütünün orta kulak, solunum, bağırsak enfeksiyonları ve hastalıkları, diyabet, ani bebek ölümü, alerjik hastalıklar, çölyak hastalığı ve lösemi gelişmemesi üzerine de faydaları tespit edilmiştir.”
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.