Dolu yağışı nedeniyle iki yıllık mahsulleri gitti

Dolu yağışı nedeniyle iki yıllık mahsulleri gitti
Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde etkili olan dolu sonrası kırsal mahallelerde bağ ve bahçeleri hasar gören çiftçiler, iki yıllık emeklerinin gittiğini söyleyip, kendilerine yardım edilmesini istediler.

Şanlıurfa'da etkili olan dolu nedeniyle bağ ve bahçeleri zarar gören çiftçiler, bu yıl ve gelecek yılki mahsullerinin gittiğini belirterek, yetkililerden yardım istediler.

Ovacık Mahallesi'nde çiftçilik yapan Halil Şilan, dolu nedeniyle bin 700 ağacının zarar gördüğü söyledi. Şilan, "Dün dolu yağışı etkili oldu. 80 yaşındaki çiftçilerimiz 'Biz daha önce böyle bir dolu yağışı görmedik.' diyorlar. Bu, dolu değil afetti. Başımıza öyle bir şey geldi ki daha önce böylesini görmedik. Bizim yüzde yüz hasarımız oldu. Çünkü gelecek senenin karagözünü de aldı. Hem bu senenin hem gelecek senenin mahsulü gitti. Hepimiz şu anda mağduruz. Beş taksitle bir traktör almışım. Borcumun faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyorum. Aynı şekilde kredi kullanmışım. Onu da ödeyemeyeceğim çünkü seneye de mahsul yok. Devletten beklentilerimiz var. Benim yaklaşık olarak bin 700 ağacım vardı ve ağaçlarımın tamamı hasar gördü. İki bağ, bahçem vardı. O da zarar gördü." dedi.

Zararlarının büyük olduğunu dile getiren Mustafa Şilan da şunları söyledi: "Zararımız büyüktür. Çiftçiler olarak hepimiz borçluyuz. Borçlu olmayan çiftçimiz yok. Şahsen Ziraat Bankasına 100 bin küsur TL borcum var. Borcumuzun faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. Devletten bu gibi yardımları bekliyoruz. Zararımız büyüktür. İki yıl mahsul alamayacağız. Dolu yağışı yaklaşık 45 dakika sürdü. Bunun yanında yağmur ve fırtına da esti. Benim yaklaşık bin ağacım, bağ ve fıstık tarlam var. Zararımız yüzde yüze yakındır. Daha önce TARSİM sigortası yaptırdık fakat son zamanlarda yardımcı olmamaya başladılar. Onun için bu sene TARSİM sigortası yapmadık."

Ekinleri zarar gördüğü için yetkililerin kendilerine yardım etmesini talep eden İbrahim Balçık ise "Dolu yağışı olduktan sonra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odasından köye geldiler. Şu anda zararımız yüzde doksanın üzerindedir. Biz bir yılın değil, iki yılın ürününü kaybettik. Karagözler de oluşacak. Sürgülerin hepsinin parçalanması, kırılmasından dolayı gelecek sene de ürün kaldıramayacağız. Borçlarımızın faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. Eğer faizli bir şekilde ertelenecekse ertelenmesin çünkü bize yine bir maliyet getirecek. Tüm yetkililerden bu konu üzerinde durmalarını ve bize yardım edilmesini talep ediyoruz. Kaç sene sigorta yaptık fakat dolandırlar bizi. 'TARSİM yüzde doksan hasarı veriyor.' dediler. Fakat bize verdiğimiz primleri vermiyorlar. Bu konuda örneklerim var. Daha önce TARSİM yaptım fakat hiçbir zararım karşılanmadı. Devletin bundan sonra çiftçiye daha farklı davranmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.