Dr. Aydınbelge: Burun kanamalarında baş kesinlikle arkaya atılmamalı
Özellikle karasal iklimlerde mevsimlere bağlı olarak burun kanamalarının oluşabildiğine dikkat çeken Aydınbelge, bu mevsimlerde nemlendirici damlalar kullanılmasını tavsiye ettiklerini kaydetti.
Burun kanamasının yarım saatten fazla sürmesi halinde hekime başvurulmasını tavsiye ettiğini dile getiren Aydınbelge, buruna yabancı cisim veya peçete gibi maddelerin sokulmaması gerektiğini vurguladı.
"Bazı durumlarda önemli sağlık sorunu teşkil edebilmektedir"
Burun kanamalarının genel olarak kendiliğinden durduğunu, ancak kimi durumlarda sağlık sorunlarına yol açabileceğine değinen Aydınbelge, "Burun kanamaları özellikle burun karıştırmaları ve hava kuruluğu nedeniyle oluşmaktadır. Bunu önlemek için özellikle karasal olan iklimlerde burun nemlendirmesi yapılması önemlidir. Burun kanamaları genellikle kendiliğinden durmakla beraber çoğunluğu ciddi bir sağlık problemi teşkil etmemektedir. Fakat bazı durumlarda önemli sağlık durumu teşkil edebilmektedir. Özellikle yarım saatten daha uzun süren kanamalarda hastaneye başvurulmasını önermekteyiz." dedi.
"Başınızı öne eğin"
Burun kanamalarında başın öne eğilerek burnun sıkılması gerektiğine değinen Aydınbelge, "Özellikle burun kanaması, burunda cerrahi bir ameliyat veya burunda bulunan bir kitle varsa ve ondan sonra gelişmişse burun kanamasında hastaneye başvurmanızı önermekteyiz. Hastalarımız burunları kanadığında başlarını öne eğip burunlarını iki parmağı arasına alıp yarım saat sıktığı halde kanama geçmezse yine hastaneye başvurmalarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kesinlikle baş arkaya doğru atılmamalıdır"
Burun kanamalarında yapılan yanlışlardan birinin de başı geriye götürmek olduğuna değinen Aydınbelge, "Burun kanaması sırasında ne yapılmalı ne yapılmamalıdır? Burun kanaması sırasında kesinlikle baş arkaya doğru atılmamalıdır. Vücut öne getirilerek burun her iki taraftan sıkıca 15 dakika boyunca aralıksız bastırılmalıdır. Özellikle bu 15 dakika önemlidir. Çünkü ara sıra kanama var mı yok mu diye kontrol edildiğinde bu yöntem etkili olmamaktadır. Hastalarımız kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa bu ilaçları kanama olması nedeniyle kesmemeli, kullanmaya devam etmelidir. Kanamanın yarım saatten uzun sürmesi halinde doktorlarına başvurmalarını tavsiye ediyorum. Burun içerisine kesinlikle yabancı cisim, peçete gibi bir şeyler sokmaya çalışmamalarını öneriyoruz. Bu özellikle travmayı artırmakta ve ek kanamalara neden olmaktadır. Bu kanamaların durması halinde ağır kaldırma ve burnu aşırı sümkürmeden kaçınmalıdır. " şeklinde konuştu.
"Nemlendirici damla öneriyoruz"
Kuru havalarda burun kanamalarının önüne geçebilme adına nemlendirici damla tavsiye ettiklerini dile getiren Aydınbelge, "Özellikle yaz ve kış aylarında hava kuruluğunun miktarı biraz daha artmaktadır. Bunun önüne geçmek için odalarda nemlendirici ve burunda nemlendirici damlaların kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle karasal iklime sahip bölgelerimizde bu durum sıkça görülmektedir." dedi.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.