Eczanelerde 31 Mart alarmı!

Eczanelerde 31 Mart alarmı!
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu ve İEO Yönetim Kurulu Üyeleri, ekonomik taleplerin karşılanmadığı bir sözleşmeyi eczacıların imzalamayacağını ve 31 Mart sonrası ilaçta yaşanacak kaosun sorumlusunun eczacıların olmayacağını açıklamıştı

Açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleymen Soylu, eczanelerin makul taleplerini karşılayacaklarını söyledi

"TALEPLERİ KARŞILAYACAĞIZ"

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleymen Soylu, eczanelerin makul taleplerini karşılayacaklarını söyledi. 

Bakan Soylu, "Çalışmalar gerçekleştirildi, bir süre var. O süreleri aşmadan bu ödemeyi yapmaya çalışıyoruz. Geçici düzenlemeyle beraber 8 vilayete reçeteleri dağıttık, onlardan cevap bekliyoruz. Takdir edersiniz ki; kurumumuzun kanununa göre; bunları tetkik etmeden bir değerlendirme yapabilmemiz mümkün değil. Buna da uymamız gerekir, böyle de bir yükümlülüğümüz var. Aynı zamanda Ankara'da da çok yakın bir süreç içerisinde 110 eczacımıza Sağlık Bakanlığı'yla birlikte ortaklaşa, genel prosedür çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'muzu da temin ederek yakın bir süre içerisinde burdaki sistemimizi de işler hale getireceğiz bu birincisi, burada herhangi bir aksama olmayacak. Bunu eczacı paydaşlarımızla paylaşmak isteriz.  

Bakan Süleymen Soylu; "Türkiye'de 10 yılda sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir reformla karşı karşıya geldiğinin en temel değerlendirmelerini toplantıda gerçekleştireceğiz. 24 bin 700 eczacı ile Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden bir protokolümüz var. Bu protokol çeşitli dönemler içerisinde karşılıklı bir araya gelip, değerlendirmeler yapıp, ihtiyaçlar göz önüne alınarak, bir şekilde imzalanarak devam eder. Yaklaşık üçer dörder aylık periyotlarda üç dönemdir bunu uzatıyoruz. Uzatmamızın birinci sebebi seçim, ikinci sebebi özellikle seçimin 7 Haziran ve 1 Kasım çerçevesinde devam etmesi, üçüncü uzatmanın nedeni ise bütçenin henüz belli olmamasıydı. Buna Türk Eczacılar Birliği de eczacılarımız da büyük bir olgunluk gösterdi ve biz üç dönemdir bunu uzattık. 31 Mart'ta da tekrar bir protokol imzalamak üzere bir araya geleceğiz. Yaklaşık bir buçuk aydır görüşmelerimiz devam ediyor. Hem Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanımız Sayın Selim Bağlı başkanlığında oluşturulan heyetlerle devam ediyor. Bir taraftan eczacı odalarının ilk temsilcileriyle görüşüyoruz. Ben birçok kez Türkiye Eczacılar Birliği başkanımızla görüştüm. Muhakkak ki talepleri var. Özellikle bu talepleri konusunda değerlendirmeleri hep beraber yaptık ve en son yaklaşık 15 gün önce 205 eczacı ile de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun salonunda bir araya geldik. 

Eczaneler ticari işletmeler. Bir taraftan hizmet erişilebilirliğimizin en önemli ayaklarından bir tanesi. Çok az ciro yapan eczanelerin biraz daha desteklenmesi konusunda SGK ve bakanlığımızın olumlu bir görüşü var. Makul talepleri karşılayacağız. Özellikle ilaç fiyatlarından yükselmesinden kaynaklanan bir kar payı artışı sözkonusu. Bu bizim protokol dışında gerçekleşen bir alan. Bizler eczacılarımıza bir teklifte bulunduk. Özellikle bulunduğumuz tekliflerde mobil ilaçlarla ilgili, elde yapım ilaçlarla ilgili onların istediği tekliflirle uyumlaştığımızı düşünüyoruz. Aynı zamanda reçete başı hizmet bedeliyle ilgili özellikle 0-400 milyon arası eczanelerle ilgili reçtee bedelini 1,5 TL'ye çıkardık. Daha az cirolu ecanelere daha yüksek katkı daha fazla cirolu ecanelere daha az katkı sağladık. Muhtemelen yarın Eczacılar Birliği ile biraraya geleceğiz. Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Bütçemizin kısıtlılıkları sözkonusu. Ekonomik Koordinasyon Kurulu ile eczacıların talepleri ve bizim değerlendirmelerimiz üzerine böyle bir sonuç çıktı.

PROTOKOL İMZALANACAK 

Protokolü tekrar değil, eczacılarımızla birlikte bu protokolün imzalanıp devam etmesi konusunda bir irademiz sözkonusu. Onlar da aynı şekilde düşünüyorlar. Çok makul bir çalışma dönemi geçirdik, makul bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Biz bugün sağlık hizmeti memnuniyetinin en üst düzeye çıkarma konusunda çalışıyoruz. Halkımız da bu işten memnun. Bir noktada uzlaşacağımızı düşünüyoruz.

Maliye ve Çalışma Bakanlığımız taşeron konusuyla ilgili ortak çalışma yürütüyorlar. Kısa zamanda neticelenecektir. Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı da bu çalışmalara dahildir."

Kaynak:HABERTÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.