Ege lezzetleri Uzakdoğu sofralarında
Michelin Yıldızlı Şef Akihiko Murata tarafından Türk gıda ürünleri ile, Japon damak tadına uygun olarak hazırlanan 5 farklı tarif eş zamanlı olarak davetlilere tattırıldı. Kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümden oluşan aşure tarzı mitsumame büyük beğeni topladı. Japonlar, Ege lezzetlerine hayran kaldı.
Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılmasına yönelik Turquality Projesi; Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin işbirliğinde gerçekleştiriliyor. Turquality Projesi bundan sonraki süreçte farklı etkinliklerle devam edecek.Proje kapsamında; kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, susam, buğday ürünlerinin tanıtımı yapılıyor.
“Basın Lansmanı ve Tadım Ekinliği”nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, "Japonya mesafe olarak ülkemize uzak olsa da, gerek tarihi geçmişimiz gerek benzer kültürel ve geleneksel yanlarımız nedeni ile kendimizi çok yakın hissettiğimiz bir ülke" dedi.
Tarım ve gıdanın, bütün dünya için stratejik değeri giderek artan sektörler olduğuna işaret eden Ünlütürk, şöyle devam etti: "Türkiye, 60 milyar dolara yakın üretim hacmiyle Avrupa’nın en büyük, dünyanın 7’nci büyük üreticisi. Ülkemizin tarım ve gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 15’i bizim de geldiğimiz güzel şehrimiz İzmir’den gerçekleşiyor. Bölgemiz Ege’de yetiştirilen üzüm, incir, pamuk, kuru meyve, zeytinyağı, hububat, yaş meyve, aromatik bitkiler ve tütün dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Ayrıca, kayısı, greyfurt, limon, turşu, kuru domates, buğday, bulgur gibi Japonya’nın ilgisini çekeceğine inandığımız ürünlerde de bölgemiz nitelikli üretim gerçekleştiriyor."
Geçtiğimiz aylarda Japonya'da düzenlenen Foodex Gıda Fuarı’nda Türkiye'yi temsilen, Ege İhracatçı Birlikleri olarak Milli Katılım organizasyonu düzenlediklerini anlatan Ünlütürk, 35 Türk firmasının katılımı ile fuarda geniş bir yer aldıklarını Fuar’ın başarılı sonuçları ve Japonya’daki firmaların ilgisinin kendilerini tekrar Japonya'da olmak için motive ettiğini kaydetti.
Japonya'nın 1 trilyon dolara ulaşan ithalatında Türkiye'nin payının çok düşük olduğuna işaret eden Ünlütürk, geçtiğimiz yılsonunda her iki ülkede vizyona giren Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul filminin yarattığı pozitif havanın, ülkelerimiz arasındaki gönül bağını artıracağını ve bunun ticari ilişkilerimize olumlu yansıyacağına inandığını belirterek sözlerine son verdi.
Tokyo Büyükelçi Müşteşarı Deha Erpek ise; Türkiye ile Japonya'nın arasındaki dış ticaret hacminin 3.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ancak potansiyelin bunun çok daha üzerinde olduğuna işaret etti. Erpek, "Türkiye tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptı,bu yüzden çok geniş bir mutfağa sahip. Bu değerlerimizi Japon dostlarımızla buluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
Ege lezzetlerinin Uzakdoğu sofralarında daha fazla yer almasını amaçlayan Turquality Projesi 31 Aralık 2015 tarihinde Ekonomi Bakanlığı’nın Turquality Projesini onaylamasıyla ivme kazandı. Bu tarihten sonra ilk aşamada, Japonların, özellikle hanımların sık başvurduğu ünlü yemek tarifi sitesi COOKPAD 'te Türk Mutfağı oluşturuldu. Japon damak tadına uygun 30’a yakın Türk mutfağından seçme yemek tariflerini siteye eklendi.
DISCOVER TURKISH FOOD- www.discoverturkishfood.com isimli web sitesi oluşturdu ve Japon dilinde yayına başladı. Japonya ve Güney Kore pazarlarında Türk gıda ürünlerinin tanıtımı için yürütülen Turquality Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan en önemli çalışmalarımızdan bir diğeri ise, Michelin Yıldızlı Şef Akihiko Murata tarafından, Türk Gıda ürünleri ile Japon damak tadına uygun tarifler geliştirildi.
Turquality Projesi'nin “Basın Lansmanı ve Tadım Ekinliği”ne Japon tarafından basın mensupları, bloggerlar, gıda ithalatı yapan firmaların yetkilileri ve otel zinciri yetkilileri katılırken, Türk tarafından Tokyo Büyükelçisi Müsteşarı Deha Erpek, Tokyo Ticaret Başmüşaviri Musa Demir, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Nergis Büyükkınacı, Şube Müdürü Serap Ünal ve Uzman Yardımcısı Tümay Çetiner katıldı.
Turquality Projesi'nin “Basın Lansmanı ve Tadım Ekinliği”nde Ege İhracatçı Birlikleri sunumu ve Turkey discover the potential tanıtım filmi ve EİB tanıtım filmi de izletilirken, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Japon Gazeteci ve Blogger Ms. Yukiko Yamada (The Japan Food Journal) ile röportaj gerçekleştirdi. Etkinlik canlı Piano ve gitar dinletisi ile son buldu.
Tanıtımı yapılan ana ürünler; kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru domates, zeytinyağı, defne, kekik, adaçayı, makarna, bulgur, susam, buğday oldu. Türkiye, 2015 yılında Japonya’ya bu ürünler kapsamında 89 milyon 185 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ihracat rakamının yüzde 40’lık dilimi olan 35 milyon 155 bin dolarlık tutar Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapıldı.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.