Eğitimciler: LGS tercih sürecinde yapılan hatalar öğrencileri mağdur edebilir

Eğitimciler: LGS tercih sürecinde yapılan hatalar öğrencileri mağdur edebilir
LGS sonrası tercih dönemine girilen bu günlerde öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktaları sıralayan eğitimciler, tercihlerin yüzdelik dilime göre yapılması gerektiğini vurgulayarak, yapılan küçük hataların öğrencileri açıkta bırakabileceği konusunda uyardı.

2024-2025 LGS sınav sürecinin sona ermesiyle birlikte öğrenciler için en az sınav kadar önemli olan tercih dönemi başladı. Bu süreçte doğru tercih yapmak, öğrencilerin geleceğini belirleyecek kritik adımlardan biri.

Konu ile ilgili Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan özel eğitim merkezi işletmecisi ve rehber danışmanı İsmail Doğan, tercih süreciyle ilgili önemli uyarılarda bulunarak, özellikle yüzdelik dilimlerin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yanlış ya da eksik yapılan tercihler nedeniyle birçok öğrencinin liseye yerleşememe riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Doğan, önemli tavsiyelerde bulundu.

"Tercihlerde il yüzdelik ve Türkiye yüzdelik dilimi önemli"

Doğan "2024-2025 LGS sınav süreci sona erdi ve şu an tercih dönemi içerisindeyiz. Tercihler 14-24 Temmuz tarihleri arasındadır. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken en önemli husus, tercihleri son dakikaya bırakmamaktır. Çünkü bütün emekler heba olabilir. Özellikle tercih yapılırken önemli olan puan değil, sıralamadır. İl yüzdelik ve Türkiye yüzdelik dilimi önemlidir. Bunlar dikkat etmemiz gereken hususlardır. Okulların bir önceki yıl kaç yüzdelik dilimle alım yaptığına bakılması gerekir. Hiç gelmeyecek bir okulun tercih edilmesi ve sadece bir tercihte bulunulup diğer okulların tercih edilmemesi büyük bir hüsrana sebebiyet verebilir. Bu sebepten dolayı yüzdelik dilimi dikkate almalıyız. Aksi takdirde öğrenci açıkta kalabilir ve hiçbir liseye yerleşemeyebilir." dedi.

"Bilgi ve donanım sahibi olan rehberlik hocalarımızdan istifade edilmeli"

Bu süreçte bilgi ve donanım sahibi olan okul rehber öğretmenlerinden ya da dershane öğretmenlerinden tercih konusunda bilgi almaları önem arz etmekte olduğunun altını çizen Doğan "Bu konuda sadece kendi bilgileri yeterli olmayabilir. Çünkü hem velilerimizin hem de öğrencilerimizin bu, ilk tercihleridir. LGS puanlarıyla bir okula yerleşemeyecek olan öğrencilerimiz ise bu sefer diploma puanı dediğimiz mahalli yerleşmeyle, yani ortaöğretim başarı puanıyla tercih yapacaklardır. Evine en yakın okul olsa dahi, LGS puanıyla o okula yerleşemeyen öğrenci için bu kez diploma puanı önemli olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımızı sadece sınavda başarılı olmaları için sahiplenmiyoruz"

Netice itibarıyla hayatın kendisinin de bir sınav olduğunu ifade eden Doğan "Öğrencilerimiz hayatları boyunca birçok sınava gireceklerdir. Bu ne ilk ne de son sınavları olacaktır. Çünkü liseden sonra üniversiteye geçiş, ardından KPSS ve ALES gibi sınavlara gireceklerdir. Ancak velilerimiz, öğrencilerimize iş işten geçtikten sonra olumlu ya da olumsuz anlamda kötü sonuçlar doğuracak davranışlara sevk etmemek adına söylemlerine dikkat etmelidir. Çünkü çocuklarımızı sadece sınavda başarılı olmaları için sahiplenmiyoruz. Onlar bizim canlarımızdır. Elbette emek veren ve başarıya ulaşan öğrencilerimiz takdir edilmelidir. Ancak başarıya ulaşamayan öğrencilere de 'Sen yaparsın, bir sonrakinde başarırsın.' diyerek onları motive etmemiz gerekir ki sonrasında başarıyı elde edebilsinler." dedi.

"Tercihten sonra mutlaka okullara gidip onaylatmamız gerekir"

"Başarılı olamayan öğrencilerimiz, bir sonraki süreçte hangi konularda hata yaptılarsa, nerelerde eksikleri varsa ve çalışma stratejilerinin neresinde sorun olduğunu fark edip düzeltmeli ve buna göre hayatlarına yön vermelidir." diyen Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tercihlerini yaptıktan sonra öğrencilerimizin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de şudur: Eğer bireysel olarak tercihlerimizi yaptıysak, tercihleri mutlaka okullarımıza gidip onaylatmamız gerekir. 'Sistem üzerinden tercih verdim, bitti.' diye düşünülmemelidir. Tercihler onaylandıktan sonra okuldan öğrenciye imzalı bir tercih çıktı belgesi verilecektir. Bu belgeyi saklamalı ve kaybetmemeliyiz. Çünkü beğendiğimiz okul gelmezse, bir hafta sonraki nakil döneminde bu tercih onay kâğıdı öğrencimize lazım olacaktır"

Eğitimciler: LGS tercih sürecinde yapılan hatalar öğrencileri mağdur edebilir

Eğitimciler: LGS tercih sürecinde yapılan hatalar öğrencileri mağdur edebilir

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.