Egzersiz reçeteye yazılmalı!
Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, hastanın genetik yapısına uygun olarak düzenlenen egzersiz programının tedavi sürecine olumlu etkileri olduğuna dikkat çekti.
Egzersiz iyileşme sürecinde fark yaratıyor
Egzersizin iyileşme sürecine olumlu katkıları olduğunu belirten Doç. Dr. Korkut Ulucan, son çıkan bir araştırmada yaklaşık 1000 kişilik ilaç kullanan psikiyatri hastalarında ilaç tedavisinin yanında her gün egzersiz yapan hastaların ilaca verdikleri yanıt ve iyileşme süreçlerinin egzersiz yapmayanlara göre anlamlı bir şekilde fark ettiğini söyledi.
Doç.Dr. Ulucan, şöyle konuştu:
Genetik yapımıza uygun egzersiz sağlıklı oluyor!
“Bizler daha önceleri yaptığımız çalışmalar ve derlemelerimizde egzersizin hücrelerimizde ve dolayısıyla organizmalardaki yararlarını belirtmiştik. Ancak her zaman söylediğimiz gibi, her egzersiz türünü değil, genetik yapımıza uygun egzersiz tipi bireylere sağlık açısından fayda etmektedir.
Egzersiz yapan bireylerde kardiyovasküler hastalıkların, tansiyon gibi problemlerin bariz bir şekilde azaldığı, anksiyete problemlerinin hızlı bir şekilde iyileştiğini daha önce belirmiştik. Şimdi bu tip meta-analiz çalışmalarının yayınlanması, elimizi daha da güçlendirmekte, egzersizin yararlarını daha da önemli kılmaktadır.
Ancak üzerinde daha fazla çalışmalar yapılmasına halen ihtiyaç var, bizler de bu konuda çalışmalarımızı yönlendirmekteyiz. Aslında bu tip rahatsızlıklarda egzersizin rolü, hücresel düzeyde başlamaktadır. Epigenetik değişiklikler yani genlerimizin işleyişlerinin değişimini egzersiz olumlu şekilde değiştirmektedir.
Kök hücre metabolizması hızlanmakta, vücudumuzda onarım ve anti- aging metabolizmaları egzersizle beraber hızlanmaktadır. Hücrelerimizin özellikle de genç hücrelerin yaşam kalitelerinin artmasına bağlı olarak organizmalarda görülebilen aksaklıklar, sorunlar da düzelmektedir.
Egzersiz reçeteye yazılmalı
Bu yüzden her doktor, uygun hastalığa uygun egzersiz profillerini hastalarına şiddetle tavsiye etmeli, belki de ayrı bir formda, tıpkı reçete yazar gibi yapılacak egzersiz de hastaya yazılı olarak verilmeli.”
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.