Erbeyi: "Özelleştirilen DEDAŞ çiftçilerimizi mağdur etmektedir"

Erbeyi: "Özelleştirilen DEDAŞ çiftçilerimizi mağdur etmektedir"
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, 2013 yılında özelleştirilen Dicle EDAŞ'ın çiftçileri mağdur ettiğini belirtti.

​Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, 2013 yılında özelleştirilen Dicle EDAŞ'ın çiftçileri mağdur ettiğini söyledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçilerin bir araya gelerek kurduğu Kızıltepe Çiftçiler Derneğinin açılışı yapıldı. Açılış programında konuşan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, 2013 yılında özelleştirilen Dicle EDAŞ'ın çiftçileri mağdur ettiğini belirtti.   

Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen açılış programına; AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 22’nci dönem Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez, Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş, ilçedeki ODA, STK, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Çiftçilerin başlıca sorunlarını anlatan ve ilgilendiklerini söyleyen AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, "Bölgemiz özellikle de Kızıltepe ilçemizin yüzde 80’i geçimini tarımdan karşılayan bir ilçemiz olarak çok büyük sıkıntılar içerisindeydi. Bu sıkıntıların neden kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. GAP sulama kanallarının bölgemize gecikmiş olmasıyla beraber hem sulama hem de elektrik sıkıntısını birbirini destekleyecek şekilde sizleri mağdur etmesiydi. Ama oda başkanlarımız bilir ben bu işe başladığımda çok büyük samimiyetle başladım sizlerden bütün talepleri gün-gün bakanlıklara olsun gereken yerlere olsun iletmeye çalıştık. Tabi dışarıdan içeriden bir sürü düşmanla bizlere çalışmamıza engel olacak şeylerle karşılaştık sıkıntılarımız oldu. Bunları sizlerle beraber aşmaya çalıştık ve hala da çalışıyoruz. Bakanımız değişti oda ve STK başkanlarımız İnşallah en yakın zamanda TMO ile sıkıntılarınız olsun DEDAŞ ile ilgili sıkıntılarınız olsun bir randevu ayarlayıp sizleri fakirlerin babası olan kıymetli bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüştüreceğim siz bizzat sıkıntılarınızı birinci ağızdan Bakanımıza iletirsiniz." dedi.

"Mezopotamya’nın en verimli ovaları burada"

Kızıltepe Çiftçiler Derneğinin hayırlara vesile olmasını temenni eden Kaymakam ve Belediye Başkan vekili Ahmet Odabaş, şöyle dedi:

"Toplum; hizmet toplumu, sanayi toplumu, bilim toplumu oldukça tarımın önemi daha da ortaya çıkıyor. Kızıltepe ölçeğine baktığımızda bir milyon dönümün üzerinde sulu tarım yapılan bir arazimiz var. Organize Sanayi Bölgesinin ihracatı zaman, zaman bir milyar dolara yaklaştığı ve bunun çok büyük kaynağı yine Kızıltepe’de çiftçi hemşerilerimizin Organize Sanayi Bölgesine sundukları tarım ürünleridir. Kızıltepe’de çiftçilik gerçekten çok önemli Mezopotamya’nın en verimli ovaları burada. Bu yüzden kurulmuş olan bu derneği gerçekten çok önemsiyoruz. Usulü dairesinde iletilmesi gereken çiftçilerimizin problemleri bize mutlaka ileteceklerdir. Biz genel olarak biliyoruz ama özelde de her çiftçimizin sorunuyla birebir muhatap oluyoruz. Ve sorunların kaynağında da ne yazık ki en büyük sorunumuz sulamadır. Bununla alakalı kuzey hattımızda bulunan kanalların ihalesi yapıldı. İnşallah 2019 yılına kalmadan bu kanalların tamamı tamamlanarak Kızıltepeli çiftçilerimizin hizmetine sunulacağına inanıyorum ve bunu çok önemsiyorum. Kanallar tamamlandıktan sonra bölgede yaşanan birçok probleminde özellikle elektrik kapsamında yaşanan birçok probleminde hal olunacağına yürekten inanıyorum."

"Ne yazık ki birçok köyün, GAP yolları hâlen yapılmamıştır"

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçilerin yaşadıkları sorunlara değinerek şöyle konuştu: "Hepimiz geçimimizi tarımla sağlamaktayız ama maalesef çiftçilerimiz çok sorunlar ve zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Türkiye’nin en büyük barajının üzerinde bulunan ve bölgemizin can damarı olan GAP sulama kanalının gelmesi büyük bir önem arz etmektedir. GAP’ın bölgeye gelmesiyle Kızıltepe’nin toplamda bir milyon arazinin tamamının suya kavuşması demektir. Şu an Kızıltepe arazisinin yüzde 80’inde çiftçiler kuyu ile sulama yapmaktalar bu da çok masraflı ve yetersiz. Onun için GAP’ın bir an önce gelmesi gerekmektedir. Ne yazık ki birçok köyün, GAP yolları hâlen yapılmamıştır. GAP’ın girdiği birçok köyde ise komşuyu komşuya, kardeşi kardeşe hissedar bırakılmıştır. Birçok köyün yolları açılmamıştır. Bir an önce bu köylerin ihaleye çıkarılıp, eksiklerinin giderilmesi önem arz etmektedir.”

“Çiftçi 'parama bloke konulur' korkusuyla malını TMO’ya vermemektedir”

Toprak Mahsulleri Ofisinin ürün fiyatını geç açıklamasının çiftçileri mağdur ettiğini söyleyen Erbeyi, “TMO mahsulümüzün mayıs ayının sonuna doğru çıkmasına rağmen fiyatını açıklamamaktadır bu da borcu olan çiftçinin malını piyasaya daha ucuz bir fiyata satmasına sebep olmaktadır. TMO‘nun uygulamış olduğu randevu sistemi ihtiyaca karşılık vermediği gibi 2-3 saat içinde sistem kapatılmaktadır. Bu da çiftçilerin randevu almasını engellemektedir. Ayrıca bankaya ya da TEDAŞ’a borcu olan çiftçi parama bloke konulur korkusuyla malını TMO’ya vermemektedir. Burada da ayrı bir mağduriyet söz konusudur.” diye belirtti.

Çiftçilerin 2’nci ürün olarak ektikleri mısır tohumunun pahalı olduğuna değinen Erbeyi, ya tohum fiyatının düşürülmesi ya da devletin tohum konusunda çiftçilere destek vermesi talebinde bulundu.

"Özelleştirilen DEDAŞ çiftçilerimizi mağdur etmektedir"

Çiftçilerin yaşadığı elektrik sıkıntılarına değinen Erbeyi, bölgeye yeni bir mağduriyetin yaşatılmasının istendiğini söyledi.

Erbeyi, “2013 yılında itibaren özelleştirilen DEDAŞ çiftçilerimizi mağdur etmektedir. DEDAŞ bölgemizde uygulamış olduğu günlük 5-6 saatlik elektrik kesintileri hem çiftçilerimizi hem de ülke ekonomisini büyük ölçüde mağdur edip zarara koymaktadır. DEDAŞ’ın verdiği enerji dalgalanma ve salınımlar yüzünden günde onlarca kuyudaki su pompalarının yanmasına neden olmaktadır. Bu da sulama döneminde olduğu için çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Kırsaldaki enerji nakil hatları çok eski olup 77-78 yılında çekilmiştir. Halen çam direkler ve eski tellerdir. Bu da yağmurda ve rüzgârda tellerin kopmasına direklerin düşmesine neden olmaktadır. Bu arızalardan dolayı yüzlerce dönüm buğday tarlalarının yanmasına neden olmaktadır. Dicle EDAŞ’ın acilen kırsaldaki enerji nakil hatlarının 2018 yatırım programına alınması gerekmektedir. Kızıltepe çiftçilerin haklı ve yerinde olan taleplerini görmezlikten gelerek, Bölgede yeni bir mağduriyet yaratmak istenilmektedir. Bu sorun bir ailenin bir aşiretin bir partinin sorunu değildir. Bu ilçenin ve bölgenin sorunudur. Kızıltepe de yaşayan ve temel geçim kaynağı tarım olan bu ilçede yaşayan tüm insanların sorunudur. Bu ilçede özel bir şirketin çıkar amaçlı yarattığı kargaşanın tarafları Kızıltepe halkı ve bu ilçede yaşayanlar değildir, bu işin sorumlusu bu kararı alan ve uygulayanlardır. Kızıltepe halkının çıkarları özel bir şirketin çıkarlarına kurban edilmemelidir. Tüm seçilmişler atanmışlar sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ortak ve kararlı bir duruş ile bu sorunu birlikte dile getirilmelidirler. İşte değerli çiftçilerimiz bu ve bunun gibi daha çok sorunların gerekli mercilere iletmek ve sorunları dile getirmek amacıyla bizde bu derneği açmaya karar verdik.” diye konuştu.

Çiftçiler sayesinde bölgede istihdam ve kalkınmanın sağlandığını belirten Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, “Bölgemizin ekonomisini, Organize Sanayi Bölgesinde unda Türkiye’yi ihracatta birinci sıraya getiren ayağı toprağa değmiş o mukaddes insanlar çiftçilerimizdir. Onların alın teriyle ve ortaya koymuş oldukları çabaları sayesinde bölge kalkınmakta istihdam sağlanmaktadır.”

“Bugün çiftçilik dünyada çok önemli bir yerdedir”

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter ise “Milletvekillerine hitaben şunları söyledi: “Sayın milletvekillerim siz İktidar partisinin temsilcilerisiniz. Dostane olarak lütfen sizden taleplerimizi; bir muhalefet gibi değil bir dost olarak not edip hükümetimize iletmenizi özellikle istirham ediyorum. Bölgemiz, ülkemiz üretim bölgesidir. Bugün çiftçilik dünyada çok önemli bir yerdedir. Artık gıda ürünleri petrolden sonra neredeyse teknolojiyi aşacak şekilde strateji ürün haline gelmiştir. Tarıma önem vermemiz gerekiyor ama bakıyoruz; bizim ülkemizde coğrafyamızda Mezopotamya ovasında yeterinde üretilebilen ürün dışarıdan ihraç ediliyor.” dedi.

Konuşmalarından ardından açılış kurdelesi geçildi. Kesilen kurdeleyle Kızıltepe Çiftçiler Derneğinin açılışı yapıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.