Erdoğan Ödül töreninde konuştu Mustafa Koç'da unutulmadı

Erdoğan Ödül töreninde konuştu Mustafa Koç'da unutulmadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 5. Türk Patent Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada Ödüle layık görülen firmalara takdim etti. Ödüllerin arasında Geçen sene hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da ödül almıştı.

 5. Türk Patent Ödülleri töreninde konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından ödül alan firmalara ödüllerini takdim etti. 21 Ocak'ta hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da geçen seneki Patent ödüllerinde ödül almıştı. Bugün yapılan ödül töreninde de Mustafa Koç unutulmadı ve görüntüleri yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasından satırbaşları...

Firmalarımızın ve kurumlarımızın temsilcileri, değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bu yıl 5'si verilen Türk Patent Ödülleri'ne layık görülen firmaları tebrik ediyorum.

"İSİMSİZ KAHRAMANLARI GÖNÜLDEN SELAMLIYORUM"

Birikimin marifetin olduğu bu çalışmaların ödülle değerlendirilmesini doğru buluyorum. Türk Patent Töreni bizlere bu imkanı sağlıyor.
Hayatlarını patent marka tasarım çalışmalarına adayan AR-GE merkezlerindeki girişimcilerimizi, üniversitelerde buluş yapmak için bulunan profesörlerimizi tüm isimsiz kahramanları gönülden selamlıyorum.

"13 YILDA BÜYÜK MESAFE KATETTİK"

Onların heyecanı, yenilik üretme arzusu olmasaydı, yeni Türkiye için umutlarımız olamazdı. Arka planında ortak çalışma planı, motivasyonun olduğunu biliyorum. Bu başarının diğer firmalara da örnek olmasını diliyorum. Türkiye sanayi alanında 13 yılda büyük mesafe katetti.
2015'te 5.500'ü aşan başvuru ile yerli patent başvuru sayısını yüzde 13 arttırdı. 2016'nın başında bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi.
Uluslararası verilerde ise 2014'te 853 patent başvurusu yaptık. 2015'te 1000 barajını aştı. Bizi umutlandırıyor ancak tatmin etmiyor.
Sanayi mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Pek çok dezavantajla sürdürüyoruz, ama başaracağız.

"TÜRKİYE 40 BİNİ AŞAN TASARIM BAŞVURUSU İLE AVRUPA'DA İKİNCİ, DÜNYADA İSE DÖRDÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR"

Patent başvuru sayısı 13 katı, tescil sayısı ise 23 katına çıktı. 2015'te 40 bini aşan tasarım başvurusu ile Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldı. Marka başvurularında ise 2011'den beri Avrupa en fazla başvuru yapılan ülke Türkiye oldu. Sadece sanayi mülkiyet verilerine bakarak kabına sığmayan bir Türkiye'yi görebilirsiniz. Açıkcası özellikle son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyroum. Ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa arkasında bu başarılı sıçrama var.

"TÜRKİYE ARTIK ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Her kim Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişimlerinin, terör olaylarının bu büyük başarılarla alakası olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Türkiye artık eski Türkiye değil.

Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. 2023 hedeflerimize mutlaka ama mutlaka ulaşacağız.Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye'nin bugün geldiği yer itibariyle küçük başarılarla yetinmemiz söz konusu olamaz. Bizim hedeflerimiz çok büyük. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmeden bize rahat yok.

İhracatı 500 milyon dolara ulaştırmadan bize rahat yok. Kendi yazılımlarının sahibi olmayan bir Türkiye yeni Türkiye olamaz. Sınai mülkiyet meselesinde de hepimize çok büyük görevler düşüyor.

Bu alanda çalışan herkese sesleniyorum. İlk çeyrek itibariyle olumlu olan sınai mülkiyet konusunda sıçramayı hep beraber gerçekleştirelim.

YIL SONUNDA ULUSLARARASI OLACAK

Yapısal reformlar hayata geçiriliyor, geçirilmeye de devam edecek. 2000'li yılların başında patent başvurularını inceleyemediği için yabancı kurumlara göndermek zorunda kalıyordu. Bugün aynı kurumumuz uluslararası kabul edilme seviyesine geldi. Artık bu ayıpları ortadan kaldırma mecburiyetindeyiz.

Bu yılın sonunda Türk Patent Enstitüsü uluslararası olacak. Kurumsal düzeydeki bu ilerleme sınai mülkiyet hakları konusunda çalışmaları beraberinde getirdi.

Bu doğrultudaki çalışmaları özellikle destekleyeceğimi ifade etmek istiyorum. Kritik önem arzeden konulardan biri de hukuki altyapıdır.

Sınai mülkiyet kanunu tasarısını Meclis'e sevkedilmesinden de büyük memnuniyet duydum. Kısa sürede yasalaşacağına inanıyorum.

PATENT BORSASI HAYATA GEÇİRİLİYOR

Önemli düzenlemeleri de beraberinde getirecek. Borsa İstanbul'la düzenlenen Patent Borsası'nın da en kısa sürede hayata geçmesinden yanayım.

Ülkemizin 7 bölgesinden 7 coğrafi işaret tanıtımı yapılıyor. Bunların hepsi önemli ve sevindirici gelişmelerdir. 189 tescilli coğrafi işaretimizi artırırken, dünya çapında bilinmesini sağlayan çalışmaları da sürdürmeliyiz.

Geçmişte bizim sahip çıkmadığımız değerlerin nasıl sahiplenildiğini hatırlıyoruz. Şehirlerimiz kendi değerlerine, ülkemiz de bunların tamamına sahip çıkarak Türkiye markasını her alanda tanıtmamız gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.