Eski Diyanet İşleri Başkanı Doğan: Ebeveynler çocuğunu İslam'a riayet ederek eğitmeli

Eski Diyanet İşleri Başkanı Doğan: Ebeveynler çocuğunu İslam'a riayet ederek eğitmeli
Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan, İslam dininin kadına ve özellikle kız çocuklarına büyük bir değer verdiğini hatırlatarak, çocukların eğitiminde ebeveynlere ve bireylere düşen görevleri anlattı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı, İlim ve Siyaset Adamı Dr. Lütfi Doğan, İslam'ın kadına ve kız çocuğuna verdiği değerle ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle kılık kıyafetin nasıl olması gerektiğine ilişkin edep sınırlarına dikkat çeken Doğan, kız çocuklarının İslami adaba uygun olmak kaydıyla üniversite okuması gerektiğine işaret etti.

Günümüz şartlarında çocukları okutmanın, sadece ilk ve orta seviyeli okullarla sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizen Doğan, her bir çocuğun en az bir üniversite bölümünü bitirmesinin arz ettiği öneme vurgu yaptı.

Kadın ve erkeklerin giyim-kuşamda birbirinden farklılaşması gerektiğini belirten Doğan, farklı cinslere ait giysileri giymenin haram olduğuna dikkat çekti.

"Kız çocuğu, adab-ı İslamiyeyi muhafaza ederek üniversitenin bir bölümünü bitirmelidir"

Çocukların anne ve babaya Allah'ın birer emaneti olduğunu ifade eden Doğan, "Anne-baba çocuklarına güzel isimler verecekler, eğitecekler, terbiye edecekler ve imkanları olduğu ölçülerde de okutacaklar. Yani zorunlu olan bilgileri verecekler. Bugünün şartlarında çocuğu okutmak ve İslami adap ile terbiyeyi öğretmek kaydıyla ilkokulu okutmak yetmez. Ortaokulu okutmak yetmez, liseyi okutmak yetmez. Üniversitenin bir şubesini okutmalıdır. Anne-baba da o çocuğa ellerinden geldiği kadar hem dua etmeli hem de yardımcı olup ihtiyacını karşılamalıdırlar. Kız çocuklarına gelince; kız çocuğu adab-ı İslamiyeyi muhafaza ederek üniversitenin bir bölümünü bitirebilecek şekilde anne-baba o yavruya yardımcı olmalıdır." dedi.

"Bir kimse mümin kardeşine yardımcı olduğu sürece Allah-u Teâlâ da ona yardımcıdır"

Topluma büyük görevler düştüğünü ifade eden Doğan, devamında şunları aktardı:

"Toplum bir hanımefendinin, bir kız çocuğunun İslam'a uygun giyimine hürmet etmelidir. Sen şöyle olacaksın böyle olacaksın deyip de edebe aykırı davranışlar hangi kurum davranıyorsa o kurum vebal altındadır. Hangi şahıslar yapıyorsa günaha giriyor. Çünkü çocuğun hakkına tecavüz ediyor. Edebini, terbiyesini yıkmaya çalışıyor. Bu olmaz. Şöyle bir Hadis-i Şerifle Peygamber Efendimiz biz ümmetini aydınlatıyor. 'Bir kimse mümin kardeşine yardımcı olduğu sürece Allah-u Teâlâ da ona yardımcıdır.' şeklinde buyurmuştur."

"Erkekler erkek elbisesi hanımlar da hanım elbisesini giymelidir"

İslam'da kılık kıyafet adabının nasıl olması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Doğan, "Duruma göre her insan, erkekler erkek elbisesi; hanımlar da hanım elbisesini giymelidir. Erkeğin hanım elbisesi giymesi erkeğe haramdır. Hanımın da erkek elbisesi giymesi kendisine haramdır. Bunlar normal meseleler. Sonuç olarak kadınlar eğer Müslümanlığı biliyor ise Rabbimizin buruklarına uyar, iffetini koruduğu gibi edebini ve terbiyesini de korur. Bunun böyle olmasını da Allah-u Teâlâ Kur'an-ı Kerim'inde buyuruyor. Yani Müslümanlara Allah'ın emridir. Kadın edepli olacak, terbiyeli olacak, vücudunu örtecek. Kadının konuşması zarureti var, yüzü açık olarak da konuşmasına izin var." ifadelerine yer verdi.

"Çocuk Allah'ın emanetidir, ebeveynler çocuğu edepli, terbiyeli ve İslam'a riayet eder ölçüde eğitmelidir"  

Son olarak Doğan, "Başta ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocuk Allah'ın emanetidir. Onu edepli, terbiyeli ve İslam'a riayet eder ölçüde eğitmelidir. Okutma konusunda da bugünün şartlarında nasıl okutuluyor? İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite var. İslami edebini muhafaza ederek imkânı varsa bir kız çocuğumuz bir üniversiteyi bitirmelidir. Anne babaları olarak biz onlara yardımcı olmalıyız. Tek şart İslami ölçülere imkanları dahilinde hürmet etmek ve saygılı olmak, yerine getirmek zarurettir." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.