Ev tekstili, deri ayakkabının yerini alıyor
Özdilek Center Müdürü Şadi Aşıroğlu, geçtiğimizin yılın Ramazan dönemine göre bu Ramazan’da girişlerde yüzde 25 büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi. Aşıroğlu, “İlk 5 aylık dönemdeki ziyaretçi sayımızda da yüzde 20 oranında bir artış söz konusu. Bu rakamlar gösteriyor ki, yılsonunda hedeflediğimiz rakamların üstüne çıkacağız” dedi.
Özdilek Center Müdürü Şadi Aşıroğlu, Ramazanın başlamasıyla birlikte ilk haftalarda fastfood grubunda düşüş yaşadıklarını ancak ikinci haftadan itibaren bu grubun tekrar yükselişe geçtiğini, aynı döneme denk gelen ilk ‘indirimler’ sayesinde de ayakkabı ve giyim grubunda hareketlilik gözlemlediklerini söyledi.
“Geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 20’lik bir büyüme öngörüyoruz”
2016 yılının ilk çeyreğinde başlayan ve bir kartopu gibi her ay artarak devam eden büyümenin Mayıs sonunda girişlerde yüzde 20, cirolarda % 26’ya ulaştığını aktaran Aşıroğlu, “Temmuz ayından sonra Ramazan ayının AVM’lere olan cirosal etkisini daha net analiz etmemiz mümkün olabilir. Fakat beklentimiz genel olarak geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre en az yüzde 20’lik bir cirosal büyüme. Konuya ziyaretçi açısından bakarsak Haziran ayında % 15-20’lerde kalabileceğini öngörüyoruz. Çünkü genelde bu aylarda İstanbul’da kalan birey sayısı her yıl ortalama aynı seviyede oluyor. Ama cirosal olarak yüzde 20’lerde bir artış beklentisi hakim. Geçtiğimiz dönemlerin verilerine baktığımızda ilk 5 ayda ev tekstilinin deri ayakkabıya yakın bir performans göstermesi en çok dikkatimizi çeken nokta oldu” dedi.
Aşıroğlu: Mart ayını kaybedilmiş bir ay olarak görüyoruz
Öte yandan perakende sektörünün Mart ve Nisan aylarında bir durağanlık yaşadığını aktaranAşıroğlu, bunun Mart ayında yaşanan elim olaylardan kaynaklandığını, Nisan ayının ise tüm sektörde olağan mevsimsel geçişin etkisi olduğunu belirtti. Aşıroğlu, ÖzdilekPark İstanbul olarak Mart ayını olumsuzluklara rağmen ziyaretçi sayısı olarak yüzde 7, ciro olarak ise yüzde 17 oranında büyümeyle geçirdiklerini kaydetti. Özdilek Center Müdürü Şadi Aşıroğlu,”Sektörün en yoğun ayı Aralık- Ocak’tır. Fakat Mart ayında ülke olarak yaşadığımız travmatik olaylar yaşanmasaydı rakamlarımız gösteriyordu ki Ocak ayı ziyaretçi ve ciro sayısına ulaşmamız kaçınılmazdı. Biz de sektör gibi Mart ayını kaybedilmiş bir ay olarak görüyoruz.”
Ayrıca 1-31 Temmuz 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İstanbul Shopping Fest’in, her hangi bir olumsuz gelişme yaşanmadığı taktirde ve turizmin de katkısıyla sektörü bir nebze olsun rahatlatabileceğini belirten Aşıroğlu, festival kapsamında belirlenen AVM’lerdeki perakende markalarının indirim dönemine geçmiş olmaları ve bu AVM’lerde geçerli araba kampanyası sayesinde, yaz tatilinin olabilecek olumsuz etkisinin azalabileceğini belirtti.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.