Fatura borcundan gelen icrayı durdurabilirsiniz

Fatura borcundan gelen icrayı durdurabilirsiniz
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Ağaoğlu "Birçok tüketici, çok yüksek meblağlarda olmayan elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, uydu TV gibi borçları yüzünden icralık olabiliyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, birçok tüketicinin, çok yüksek meblağlarda olmayan elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, uydu tv gibi borçları yüzünden icralık olabildiğini ancak Tüketici Kanunu'nun, 3 bin 480 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulmasını zorunlu kıldığını belirterek, kendisine icradan ihbar yazısı gönderilen tüketicilerin, kanunla verilen hak çerçevesinde itiraz edebileceğini söyledi.

Ağaoğlu çeşitli nedenlerle ödenmeyen borçlar yüzünden gelen icralar nedeniyle maaşlarına ve mal varlıklarına haciz uygulanan tüketicilerin zor durumda kalabildiğini belirtti.

Tüketiciler hakkında yapılan icra takiplerinin büyük kısmının hukuksuz olduğunu savunan Ağaoğlu, özellikle düşük miktarlardaki fatura borçları yüzünden icralık olan tüketicilerin, kanunla belirtilen haklarını bilmediği için mağdur olduğunu anlattı.

Ağaoğlu, 3 bin 480 liranın altındaki borçlarla ilgili icraya verilmesi durumunda tüketicilerin itiraz hakkının bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Birçok tüketici, çok yüksek meblağlarda olmayan elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, uydu tv gibi borçları yüzünden icralık olabiliyor. Tüketici Kanunu, 3 bin 480 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulmasını zorunlu kılıyor. Kendisine icradan ihbar yazısı gönderilen tüketiciler, 3 bin 480 liranın altındaki borçlarına 7 gün içinde ilgili icra müdürlüğüne başvurarak itiraz edebilir, takibi durdurabilir. Alacaklının avukatı, itirazın iptali ve icra inkar tazminatına hükmedilmesi için icra mahkemesine itiraz ettiği takdirde tüketiciler, çekişmenin tüketici işleminden kaynaklandığını belirtip, yargı görev ve yetkisinin tüketici mahkemesinde olduğunu ileri sürerek talebin reddedilmesini isteyebilir. Alacaklının tüketici mahkemesine başvurması halinde ise Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin içtihat haline gelmiş Tüketici Hakem Heyetine başvurulması gerektiğine dair 18 Mart 2015 tarihli 2015/8738 sayılı kararları nedeniyle kabul edilmeyecektir. Yani tüketici aleyhine icra takibi iptal olarak konu sil baştan tüketici hakem heyetince incelenmesi gerekecektir."

"KARAR ALINMADAN YAPILAN İCRA TAKİBİ HUKUKA AYKIRIDIR"

Ağaoğlu, 3 bin 480 liranın altındaki meblağlar için kesinleşmiş takiplerin de iptal ettirilebileceğini vurgulayarak, "Bunun için tüketicilerin en yakın tüketici mahkemesine başvurup 6502 Sayılı Tüketici Kanunu'nun 68'inci maddesinin 1'inci fıkrası uyarınca takibin iptalini ve varsa mal varlığı üzerine konulmuş haczin kaldırılmasını istemeleri yeterlidir." dedi.

Tüketicilerden 7 gün içinde, ilgili icra müdürlüğüne gidip, 3 bin 480 liranın altındaki alacak iddiasının, Tüketici Hakem Heyetine başvurarak ispatlanması gerektiğini belirtmelerini isteyen Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, borcun varlığını veya yokluğu değil, Tüketici Kanunu uyarınca Tüketici Hakem Heyetine başvurulmasının zorunluluğuna işaret edilmiş olmasıdır. Söz konusu meblağın altındaki borçlar için heyete başvurulup, karar alınmadan yapılan icra takibi hukuka ve usule aykırıdır. Bir internet aboneliği borcu nedeniyle Ankara'da ikamet eden bir tüketicinin maaşına koyulan haciz bu yolla kaldırıldı. Tüketici, Ankara 16. Tüketici Mahkemesine dilekçe vererek takibin iptalini talep etti ve mahkemece hakkındaki takibin 2016/1221 sayılı kararıyla teminat istenmeden durdurulmasını sağladı. Yani maaş kesintisine son verildi. Bu karar, Yargıtay'ın aynı istikametteki kararını destekleyen önemli bir emsal karardır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.