16 Nisan’da gerçekleştirilecek anayasa değişikliğine yönelik halkoylaması hakkında İLKHA'ya konuşan Gaziantepliler, Türkiye’nin refaha ulaşması, istikrarın sağlanması, darbelerin yaşanmaması ve güçlü bir ülke için referandumda “evet” diyeceklerini belirttiler.
Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin duygu ve düşüncelerini İlke Haber Ajansı [İLKHA] ile paylaşan Gazianteplilerin çoğunluğu referandumda “evet” oyu kullanacaklarını söylerken, kimi vatandaşlar mevcut sistemden memnun olmadıklarını ve anayasanın mutlaka değişmesi gerektiğini dile getirirken, kimi vatandaşlar mevcut sistemden memnun olduklarını söylediler. Bazı vatandaşlar ise tercihlerini seçim günü sandığa yansıtacaklarını ifade ettiler.
Referandumdaki tercihlerini açıklamak istemeyen Zülküf ve İnci Altoprak çifti, “Ülkemiz için hayırlı olan ne ise o olsun. Biz sağduyulu insanlarız. Ben inanıyorum ki bu ülke için hayırlısı olacaktır. Anayasa değişikliği maddelerinin genelini okudum. Bu anayasa değişikliğinin ülkenin geleceği açısından çok iyi olacağını düşünüyorum. Maddeler biraz daha kısıtlanabilseydi, daha sağlıklı olurdu.” diye konuştular.
Anayasa değişikliğinin Türkiye için daha hayırlı olacağını düşündüğünü ifade eden Ergün Kaya da şöyle konuştu:
“Referandumda kararımız inşallah ‘evet’ olacak. Allah’a hamd olsun biz Müslüman’ız ve Müslüman bir Cumhurbaşkanımız var. Bizi anlayan ve dertlerimizi çözen bir Cumhurbaşkanımız var. Başbakanımız ve milletvekillerimiz olsun bizler hepsinden memnunuz. Tabi memnun olmadıklarımızda var. İnşallah bu seçimden sonra hepsi temizlenecekler. Herkesi vereceği karara saygılıyız. Bu değişikliğin Türkiye için hayırlı olacağını düşünüyorum.”
Türkiye’nin anayasa değişikliğinde geç kaldığını belirten Salih Öztürk, “Kararımız oldu-bitti, ‘evet.’ Ben TIR sürücüsüyüm uluslararası çalışıyorum. Bu adamın ağırlığını Avrupa ülkelerinde de görüyorum. Biz şu an ki hükümetin sayesinde bir ekmek yiyoruz. Bu ülke değişiklikte geç bile kalındı. Yeni anayasa değişikliği bizim faydamızadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Maddelerin çoğunluğunu beğenmediği için 'hayır' oyunu kullanacağını söyleyen Hacı Bahçeci isimli emekli vatandaş da şunları kaydetti: “Referandumda kararım hayır olacak. Türkiye’de şu an 550 milletvekili var. 550 neyi idare edemiyor da 600’e çıkartıyorlar. Bunun ne gereği var. Bununla birlikte bakanlar dışarıdan atanacak, seçilmemiş kişilerden olacak. Bakan seçilmiş milletvekilinden yapılmalı. Aşağı-yukarı 25-30 bakan olacak. Bu bakanlara birer şoför, danışma, en az iki koruma bunlarla bu bakanların sayısı 300’ü buluyor.”
Yeni anayasa değişikliğinin Türkiye’ye ve İslam âlemine hayırlı olmasını temenni eden emekli Mehmet Çiloğlan, “Bütün İslam âlemine hayırlısı ne ise inşallah o olur. Rabbim yüzümüzü kara çıkarmasın ve bizi dinden, imandan ayırmasın. Bazı şartlardan dolayı insanın kafası karışık.” dedi.
Şevket Bozoğlan ise referandumdan 'evet' çıkmasının halk için daha iyi olacağını belirterek, “Bütün partilere saygımız sonsuz. Ben çocuğumu 18 yaşına kadar büyütmüşüm ve bu çocuk gidip bir kurşuna hedef olmuş. Peki, 50 yıldır dava ne? Şu an hastanelerimiz, okullarımız temiz, yollarımız yapılıyor. Ben teröre karşı ‘hayır’ demem. Bu değişikliğin olması gerekiyor. 15 seneden beri biz ne kötülük gördük. Önceleri hastanelere gidiyorduk pislikten geçilmiyordu.” şeklinde konuştu.
12 Eylül askeri darbe döneminde asker olduğunu söyleyen Yaşar Canmaya da “Bizler bu ülkede 12 Eylül’ü gördük. 12 Eylül'de ben askerdim, o dönemleri çok iyi bilen biriyim. O dönem istediğimiz her şeyi alamıyorduk. Ama şu an çok şükür paran varsa her şey var. Ben bu sistemin ülkemiz için hayırlı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Anayasa'da değişikliğe uğrayacak olan maddeleri henüz okumadığını belirten Ali Şimşek de mevcut sistemden memnun olmadığı için referandumda 'evet' diyeceğini söyledi.
Belkıs Aslan da “Biz yıllardır bundan daha iyi bir hükümet görmedik, bundan daha iyi bir yaşantı da yaşamadık. Hastanelerimiz, yollarımız, sosyal tesislerimiz, okullarımızdan memnunuz. Şu an bundan daha iyisini göremiyoruz. Başkanlık sistemi padişahlık sistemi değildir. Bunu yanlış anlıyorlar. Herkes özgüce yaşayacak, daha güzel olacak ve bunu halk seçiyor. Halk memnun kalmaz ise yenisini seçer. Bu değişiklikle daha güzel şeyler olacak. ABD güzel şeyleri yaşıyor da niye bizim yaşamaya hakkımız yok mu?” diye sordu.
Türkiye’de vatandaşların en çok yargıdan şikâyetçi olduğunu kaydeden Murat Seçkin, “Çocuklar şu an okullarda kitaplarını ücretsiz alabiliyorlar. İstediğimiz hastanelere de gidebiliyoruz. Otoyollar, barajlar, havaalanları yapılıyor. Demek ki bir hizmet var. Bu sistem geldiği zaman bir seçim olacak. Önceki yıllar gibi hükümet kuruldu, kurulmadı, koalisyon oldu, şu parti bunu kabul etmiyor, bütün bunlar ortadan kalkacak. Tayyip Erdoğan ölüp gidecek, bu dünyada ebedi olarak kalmayacak. Halk zaten Erdoğan’dan memnun kalmazsa başkasını seçer. Biz bu ülkede en çok yargıdan şikayetçiyiz. Yargıyı meclis seçtiği zaman yargı düzelecek.” diye konuştu.
Referandumda 'evet' demek için bir neden bulamadığını savunan Bektaş Bayıltmış, “Evet demem için bir neden bulamıyorum. Anayasa maddelerinin de hepsini okudum. Ama maddelerde ‘evet’ demem için aydınlatıcı hiçbir madde bulmadım. ‘Hayır’ demem için ise çok nedenim var. 18 yaşında milletvekili olacak senin-benim çocuğu mu olacak, yoksa parlamenterlerin 18 yaşındaki çocuğu milletvekili olup bir ömür boyu emekli maaşı alıp askerlikten muaf kalacak, hangisi olacak? İşsizliğe ve işçinin derdine, çiftçinin ve esnafın derdine çare olacak bir yasa var mı?” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet döneminden bu yana hep mağdur olarak yaşadıklarını ve bundan dolayı da “evet” oyu kullanacağını söyleyen Harun Birelli, “Çetin bir coğrafyada yaşıyoruz. Bundan dolayı zayıf hükümetleri darbelerle, koalisyonla deviriyorlar. Hükümet zayıf olunca ülke de zayıf kalıyor. Güçlü bir hükümet her şeye çözüm bulur. İmkan oldukça her türlü imkandan da faydalanıyoruz. Bu değişiklik ülkemizin faydasına olacaktır. Bir daha kimse bize kimse ‘bu konuda ne diyorsunuz’ diye sormaz. Cumhuriyet döneminden beri bize bunu soran olmadı. Cumhuriyet döneminden bu yana hep mağdur olarak yaşadık.” şeklinde konuştu.
Avrupa’nın Türkiye’ye karşı olan tutumu için referandumda ‘evet’ diyeceğini belirten Mehmet Arpa, “Ülkemiz ve halkımız için hangisi hayırlıysa biz oradayız. Avrupa’ya karşı bir olmalıyız. Bunları hepsi karşımıza dikildi. Sırf Avrupa’nın bu tutumu için de olsa ‘evet’ diyorum. Hepsi karşımıza dikildi, bu memleketi yıkmaya çalışıyorlar. İnşallah Kürt’ü, Türk’ü, Arap’ı ve Çerkez’i olarak Avrupa’ya fırsat vermeyeceğiz, Avrupa muvaffak olamayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Kemal Taş isimli genç ise “Bu ülkede bir daha koalisyonların olmaması, darbelerin tekrarlanmaması için evet diyoruz. Ben 18 maddeyi okudum. Milletvekili yaşının 18’e düşmesinin olumlu buluyorum. Çünkü bizim atalarımız genç yaşlarda ülkeleri fethetmiştir. Fatih Sultan Mehmet genç yaşta İstanbul’u fethetmiştir. Çanakkale savaşında da 15 yaşındaki gençler savaşmaya gitmişlerdir. Bize seçme hakkı verdiklerinden dolayı seçilme hakkının da olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Seyit Tetik de, Türkiye’nin anayasa değişikliğine henüz hazır olmadığını düşündüğünü savunarak, “Ben parlamenter sistemden yanayım. Kim olursa olsun bütün yetkilerin sadece bir kişide toplanmasına ve başkanlık sistemine karşıyım. Türkiye’nin buna hazır olduğunu düşünmüyorum.”diye konuştu.
Mevcut sistemden memnun olmadığını dile getiren Tahsin Akdoğan da, “Ben oyumu verirken yapılan hizmetlere bakıyorum. Eğer bu insanlara sağlıkta, sosyal politikalarda ve evde bakım gibi hizmetler geldiyse bu 15 yılda oldu. Bunu inkar etmemek lazım. Biz halk olarak parlamenter sistemden şuan bunalmış durumdayız. Geçmiş koalisyon dönemleri aklımıza geldikçe, biz bir daha o günlerin tekrar gelmesini istemiyoruz.”diye belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.