Gazlı içeceklerden uzak durun!

Gazlı içeceklerden uzak durun!
İftar ve sahurda sıvı kaybını önlemek için bol su ve ayran tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, gazlı içeceklerden ise uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Sıcak geçen Ramazan ayında oruç tutanlara sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlar, “İftar ve sahurda bol su ve ayran için, gazlı içeceklerden ise uzak durun” diye uyarıyor.

Ramazan’da mutlaka bol sıvı alınması gerektiğini öneren Prof. Dr. Murat Sert, "Çünkü gündüz oruçluyken vücut susuz kalıyor. Bu kayıp iftar ve sahurda telafi edilmeli, yoksa gün içerisinde enerjimiz düşebilir" dedi.

Prof. Dr. Sert, iftarda ve sahurda gazlı ve şekerli içeceklerden, boş kalorili içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ederken, bunun yerine geleneksel içeceklerimiz olan su ve ayranın tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve ödemi olan hastaların, tuz kısıtlı beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini de işaret eden Prof. Dr. Sert oruç tutmak isteyen bu hasta gruplarında ilaçların mutlaka doktor kontrolünde alınmasını, tiroit hastalarının ise ilaçlarını sahurda alabileceklerini söyledi.

Hangi hastalar oruç tutmalı, hangileri tutmamalı!

Prof. Dr. Sert, iftar ve sahurda her hangi bir rahatsızlığı olamayan kişilerin ve özelikle şeker, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin hangi koşullarda oruç tutması gerektiği konusuna açıklık getirdi.

Ramazan ayında sadece hastaların değil sağlıklı kişilerin de beslenmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sert, ancak kronik rahatsızlığı olanların ve sürekli ilaç kullanan hastaların beslenmesinin daha da önemli olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Sert, iç hastalıkları yönünden şeker, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin eğer oruç tutacaksa çok dikkat etmesi gerektiğini ve mutlaka bir uzman hekime başvurmasının şart olduğunun altını çizerek, "Mesela TİP 1 diyabetik hastalar asla oruç tutamazlar. TİP 2 diyabetlilerin de oruç tutmaları tavsiye edilmez ancak, diyabeti sadece diyet egzersiz insülin salgısı yapmayacak diyabetik ilaçlarla şekeri regüle olan hastalar isterlerse oruç tutabilirler. Ama insülin ya da insülin salgısı yaptıran diyabet ilaçları kullanan hastaların oruç tutması hipoglisemi gibi ölümcül sonuçlara yol açacağından, yine oruç tutmaları önerilmez." açıklamasında bulundu.

“İftarda kesinlikle aşırı abartılı yenmemeli”

Sağlıklı kişilerin ve TİP 2 diyabetlilerin oruç tutarken özellikle  iftardan sahura kadar yediklerine ve içtiklerine son derece dikkat etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Sert, “İftarda kesinlikle aşırı abartılı yenmemeli, şeker ve şekerli tatlılar tüketilmemeli, öğünler iftarla sahur arasına bölünerek yenmeli” vurgusunu yaptı.

Prof. Dr. Sert, yemekten hemen sonra tok karnına ağır spor yapılmasının, (mesela iftar açtıktan hemen sonra halı saha maçına çıkmak gibi) sakıncalı olduğuna değinerek, iftar ya da sahurda hazır raftan alınan gıdalar yerine, basit de olsa evde pişirilen çorbalar ve annelerimizin tencere yemeklerinin tercih edilmesinin vücudu yormayacağını belirtti.

Yemekten 1-2 saat sonra yapılan hafif bir yürüyüşün gün içerisinde ihmal edilen hareketsizliği bir nebze de olsa giderebileceğine işaret eden Prof. Dr. Sert, özelikle sahurda susatacak aşırı şekerli, tuzlu, konserve türü gıdalardan uzak durulmasını, meyve suları yerine çok abartmadan meyvenin kendisinin tüketilmesi gerektiğini,  hastalar için ilaçların aç ve tok karnına alınması durumuna son derece dikkat edilmesinin önemli olduğunu, aksi durumda ilaç etkinliğinin ortadan kaybolabileceğini sözlerine ekledi. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.