Gazze'de kullanılan silahlar "sahada denenmiş" etiketiyle pazarlanıyor

Gazze'de kullanılan silahlar "sahada denenmiş" etiketiyle pazarlanıyor
BM Özel Raportörü Albanese, işgalin artık uluslararası şirketlerin desteğiyle yürütülen kârlı bir soykırım sistemine dönüştüğünü, bu durumun, işgalin yalnızca politik değil, kârlı bir "deneme alanı" olarak değerlendirildiği anlamına geldiğini vurguladı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 59. oturumunda sunulan yeni rapor, Filistin topraklarındaki siyonist işgalin yapısına dair çarpıcı bir analizi gözler önüne serdi. BM'nin 1967'den beri işgal altındaki Filistin topraklarıyla ilgili özel raportörü Francesca Albanese, raporunda işgalin klasik anlamda bir askeri-siyasi tahakküm olmaktan çıktığını, küresel bir ekonomik sömürü ve soykırım sistemine dönüştüğünü belirtti.

"İşgal ekonomisinden soykırım ekonomisine" başlığını taşıyan rapor, işgalin yalnızca askeri değil, aynı zamanda ekonomik ve ticari bir çıkar düzenine dayandığını ortaya koyuyor. Albanese, bu sistemi "ırk temelli sömürgeci kapitalizm" olarak niteleyerek, uluslararası şirketlerin, bankaların, üniversitelerin ve yatırım fonlarının işgalin sürdürülmesinde kilit rol oynadığını vurguladı.

Şirketler işgalin kalbinde

Rapor, aralarında Elbit Systems, Lockheed Martin, IAI, Microsoft, Amazon, Google, Caterpillar, Hyundai, Chevron, BP, Palantir ve Booking.com gibi dev şirketlerin bulunduğu çok uluslu aktörlerin siyonist işgalin ve Gazze'deki soykırımın doğrudan parçası olduğunu belirtti.

Bu şirketlerin Gazze'de kullanılan silahları, gözetleme sistemlerini ve ağır iş makinelerini üreterek, savaş suçlarının bir parçası haline geldiği belirtildi. Albanese, ayrıca MIT, Münih Teknik Üniversitesi ve Edinburgh Üniversitesi gibi bazı akademik kurumların da teknoloji transferi yoluyla bu suçlara katkı sunduğunu söyledi.

Soykırımın mali yüzü

Rapora göre, Ekim 2023'ten bu yana siyonist rejim 85 bin tondan fazla bomba kullandı, 179 binden fazla Filistinli şehit oldu ya da yaralandı, binaların yüzde 70'i ve tarım alanlarının yüzde 81'i yok edildi. Tüm bunlara rağmen Tel Aviv Borsası yüzde 179 değer kazandı, şirketler yaklaşık 157 milyar dolar kâr elde etti. Aynı dönemde 13 milyar dolarlık israil tahvili uluslararası piyasaya sürüldü. Bu tahvillere BlackRock, Vanguard ve BNP Paribas gibi finans devleri yatırım yaptı.

"Test edilmiş" soykırım araçları

Raporda, Gazze'de kullanılan silahların daha sonra "sahada denenmiş" etiketiyle pazarlara sunulduğu da belirtildi. Bu durumun, işgalin yalnızca politik değil, kârlı bir "deneme alanı" olarak da değerlendirildiği anlamına geldiği ifade edildi.

Albanese'nin raporu, altyapının nasıl bir silaha dönüştürüldüğünü de gözler önüne serdi. Gazze'de elektrik, su, yakıt tamamen kesilerek hastaneler, su arıtma tesisleri ve gıda sistemleri çökertildi. Yerleşim yerleri, sistematik olarak yıkıldı. Turizm şirketleri ise Batı Şeria'daki yerleşimleri meşrulaştırma aracı olarak kullanıldı. Airbnb ve Booking.com gibi platformların bu konuda özel sorumluluk taşıdığı vurgulandı.

Sadece siyasi değil, ekonomik sorumluluk da var

Rapora göre, yalnızca hükümetler değil, şirketler ve yatırımcılar da işlenen suçlardan hukuki olarak sorumlu tutulabilir. BM'nin 2011 tarihli İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'ne göre, insan hakları ihlallerine katkı sunan şirketler cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.

Albanese, şirketlerin sadece "önlem alma" değil, işgalle tüm ticari ilişkilerini kesme ve sorumlu yöneticilerin cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.