Geçmeyen grip kalp hastalığı habercisi
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar, daha çok kasım ve şubat ayları arasında görülen ve kalp kasında geçici ya da kalıcı hasar meydana getiren kalp kası iltihabına karşı uyardı. Prof. Akpınar, "Gribiniz bir türlü geçmiyorsa, ateşiniz düşmüş ancak sırt ağrınız devam ediyorsa, nefes darlığı çekiyorsanız, ritm bozukluğu başlamışsa ve çabuk yoruluyorsanız kalp kasınız iltihaplanmış olabilir" dedi.
Bağışıklık sistemi bozulunca grip virüsünün açtığı kapıdan koksaki B virüsü vücuda giriyor. Tedavisi kesin olmayan bu virüs, agır geçen gripvakalarında tehlikeye dönüşüyor ve kalp kası iltihabına yani viral miyokardit denilen hastalığa sebep oluyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar, normal şartlarda yüzde 1,5-2 oranında görülen bu rahatsızlığın, kasım-şubat ayları arasında görülme oranının yüzde 7’lere kadar çıktığı uyarısında bulunuyor. Virüs, kalp kasında geçici ya da kalıcı hasar meydana getiriyor ve kalp kasının hareketini engelliyor.
KALP NAKLİNE BİLE GÖTÜREBİLİR
Virüsün kalp kasının kasılma gücünü yüzde 60’lardan yüzde 20’lere düşürdüğünü belirten Prof. Akpınar, hastalığın ilaçla tedavi edilebildiği gibi kalp nakline kadar giden hastalar dahi olduğunu belirtiyor. Dr. Akpınar, “Özellikle hareket halinde olanları, fazla efor sarf edenleri etkiliyor ve kalbe oksijen gitmiyor. 30’lu 40’lı yaşlarda aktif insanlarda olduğu düşünülürse o yaşlardan sonra olayı bir kalp nakline bile götürebiliyor” diyor.
EN ÖNEMLİ NEDENİ ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Koksaki B virüsünün sebep olduğu bu hastalığın kalp ultrasonu ile teşhis edilebildiğini aktaran Akpınar, erken teşhisin bu hastalıkta çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Son yıllarda bu hastalığın artmasının en büyük nedeni ise gereksiz antibiyotik kullanımı. Grip aşısı da tam bir koruma sağlamıyor” şeklinde konuşuyor.
ÇOCUKLAR DA TEHDİT ALTINDA
Çocuklardaki kalp kasları kendilerini çabuk yenileyebiliyor ancak uzun süren griplerde mutlaka bir çocuk kardiyoloğuna başvurmak gerekiyor.
Hastaların, ‘bana bir şey olmaz’ diyerek gribi ayakta geçirmemeleri gerektiğini dile getiren Prof. Akpınar, kalp krizi geçiren hastanın yatarak istirahat etmesi gerektiği gibi grip geçiren kişilerin de aynı şekilde dinlenmesinin hastalığın kontrol altına alınması açısından önemli olduğunu sözlerine ekliyor.
Kaynak:Radikal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.