Gercüşlüler: "Tarihi konak turizme kazandırılmalıdır"
Batman'ın Gercüş ilçesinde bulunan tarihi konağın restorasyonunu değerlendiren Gercüşlü vatandaşlar, restorasyon sonrası tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini ifade ettiler.
Batman'ın Gercüş ilçesinde bulunan ve tek tarihi eser olan yaklaşık bir asırlık hükümet konağının restore çalışmaları bitme aşamasına geldi. Aralık 2019'da restore çalışmalarının tamamıyla bitirilmesi planlanan konağa kaymakamlığın yerleştirilmesi planlanırken, Gercüşlüler tarihi konağın turizme kazandırılmasını istiyorlar.
Gercüş ilçe merkezi Bağlarbaşı Mahallesi Hisar Caddesi üzerinde bulunan ve 1926 yılında ilçe statüsü kazana Gercüş’te, 1927 yılında tarihi hükümet konağı yapıldı.
Yapılan restorasyonu değerlendiren Gercüşlü vatandaşlar, restorasyon sonrası kaymakamlığın yerleşmesini istemediklerini, tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini söylediler.
"Zaten hükümet konağı var ve istedikleri yerde hükümet konağı yapabilirler"
İlçe sakinlerinden Mehmet Nuri Aslan, "Tarihi konağın restorasyondan sonra kaymakamlık binası yapılması yanlış olacaktır. Bu konağın bir sosyal tesis ya da turizme kazandırılması gerekir. Bir kafeterya lokanta veya vatandaşların faydalanacağı bir mekâna çevrilmesi gerekir. Zaten hükümet konağı var ve istedikleri yerde hükümet konağı yapabilirler. Bu tarihi yerin, halka kazandırılması gerekir. Bölgeyi ziyaret edenler gelip burada istirahat edebilecekler. Böylesi tarihi mekânların restore edilerek vatandaşa kazandırılmasını istiyoruz." dedi.
"Konağın, halk kütüphanesi veya müze olarak kullanılmasını istiyoruz"
Tarihi konağın restore edilmesinin ilçe halkını sevindirdiğini aktaran ilçe sakinlerinden Ömer Kızmaz, "Restorasyondan sonra kaymakamlık binası yerine halk kütüphanesi, müze veya kafe olarak kullanılmasını istiyoruz. Böylesi tarihi bir mekânın kaymakamlık binası olarak kullanılması bence yanlıştır. Halk için kullanılsa daha güzel olacaktır. Devlet dairesi yerine halk yararına kullanılmasını daha uygun görüyoruz. Müze, kütüphane gibi kullanılması ilçemize değer katacaktır. Örneğin yanı başımızdaki Midyat'ın tarihi yerleri hep kafe olarak kullanılıyor ve Türkiye'nin her yerinden ziyaret edenler oluyor. Tarihi konağın kaymakamlık olarak kullanılması bizce yanlıştır." ifadelerini kullandı.
"Halka açık bir mekân olarak kullanılması daha yerinde olacaktır"
İçe sakinlerinden Muhammed Salih Temiz ise şunları kaydetti:
"Değerimiz olan bu tarihi yerin restore edilmesi çok güzel bir şey. Sadece kaymakamlık binası olarak kullanılması bizce yanlıştır. Halka açık bir mekân olarak kullanılması daha güzel olacaktır. Kaymakamlık olarak kullanılması tarihe yazı olacak. Restore edilmesi çok güzel ancak sadece kaymakamlık binası olarak kullanılması yanlıştır. Halka açık müze, kütüphane veya kafe olarak kullanılması daha iyi olacaktır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.