‘Getir Boş Şişeyi, Kurtar Geleceği’

‘Getir Boş Şişeyi, Kurtar Geleceği’
Şişecam Topluluğu, Pendik Belediyesi ile bir işbirliğine imza attı. “Cam Yeniden Cam” projesi kapsamında gerçekleştirilen bu işbirliği sonucunda, Pendik merkez semt pazarında camın geri dönüşümüne dikkat çekildi.

Şişecam Topluluğu, sürdürülebilir bir yaşam için geri dönüşüm uygulamalarında farkındalık yaratan projelere imza atmaya devam ediyor. Şişecam Topluluğu, Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Cam Yeniden Cam” kapsamında, Pendik Belediyesi işbirliğiyle 3 Aralık Cumartesi günü Pendik’te bulunan semt pazarında “Cam Geri Dönüşümü Pazar Aktivitesi” düzenledi.

 

Pendik merkez semt pazarında kurulan “Cam Yeniden Cam” tezgahında camın geri dönüşümün sürecine ve geri dönüşümün önemine dikkat çekildi. Etkinlikte, en sağlıklı ve en çevreci ambalaj malzemesi olan camın hem sonsuz kez hem de yüzde 100 geri dönüşebilme özelliği anlatılırken, bu gücün çöpe atılmaması gerektiği vurgulandı.

 

“Getir Boş Cam Şişeyi, Kurtar Geleceği” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, standı ziyaret edenlere ise içecek ikramında bulunuldu. Katılımcılar boş cam şişeleri stantta bulunan cam kırıcı ile cam kumbarasına atıp geri dönüşüme katkı sağladı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği tezgah aracılığıyla pazarda 2 bin 500 adet cam şişe geri dönüşüme kazandırıldı. 2 bin tanıtıcı broşür dağıtıldı.

 

2 milyar adet cam şişe çöpe gitmekten kurtarıldı

Şişecam Topluluğu’nun camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği “Cam Yeniden Cam” projesi kapsamında bugüne kadar;

220 bini aşan ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verildi.

Başta cam ambalaj atıklarının yoğun olduğu büyük şehirler olmak üzere toplamda 22 ildeki 148 ilçe belediyesiyle işbirliği yapıldı. Belediyelere 16.700 adet cam kumbarası hibe edildi.

Bugüne kadar 670 bin ton cam, bir başka deyişle 2 milyar adedi aşan cam şişenin çöpe atılması önlendi. Şişecam Topluluğu şirketlerinin üretimde kullandığı geri dönüştürülmüş cam atık/ cam kırığı oranı 2011 yılında yüzde 8 iken, Cam Yeniden Cam projesi kapsamında 2015 sonunda bu oran yüzde 19’a çıkarıldı. Bu oranın önümüzdeki 5 yılda yüzde 45’e çıkarılması hedeflenmektedir.

244 bin otomobil trafikten çekildi

 

Bugüne kadar geri dönüştürülen camlar sayesinde;

28.500 konutun ısınma ve sıcak suyunu karşılayacak düzeyde enerji tasarrufu sağlandı.

244.000 otomobilin trafikten çekilmesine eşdeğer karbon salımı önlendi.

Önlenen karbon salımı sayesinde 20 milyon ağacın bir yılda temizlediği havaya eşdeğer bir düzeye ulaşıldı.

1 adet cam şişe bir bilgisayarı 25 dakika çalıştırıyor

Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile 1 adet cam şişe üretmek için girdi olarak 1 adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. 1 adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.

 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.