Görmez, Rusya’da Kostroma Merkez Camiinin açılışını yaptı...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Rusya’da Kostroma Merkez Camiinin açılışını gerçekleştirdi.
ll. Dünya Savaşında şehit düşen Tatar Müslümanlarının ve l. Dünya Savaşında bu bölgede şehit düşen Türk askerlerinin anısına yaptırılan Kostroma Merkez Camiinin açılışını, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ile birlikte yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Rusyalı Müslümanlara Türk halkından selam getirdiğini söyleyerek, "Bizleri bugün Rusya'nın Kostroma vilayetinde, İdil Volga nehrinin yanı başında, bir Cuma saatinde, bir Müslüman mabedinin açılışında bir araya getiren Allah'a hamd olsun" dedi.
Taşıdığı anlam itibarıyla Rusya Müslümanları için ayrıca bir öneme sahip olan Kostroma Merkez Camiinin açılışında konuşan Başkan Görmez, "Kostroma'da, bu güzel Cuma vaktinde, bu güzel caminin açılışının hem Rusya Müslümanları için hem Müslüman Tatar halkı için hem de bütün insanlık için taşıdığı çok özel manalar var. Bu cami, herşeyden önce Kostroma vilayetinde Müslüman varlığını koruyarak, başka din mensuplarıyla barış içinde yaşayarak bugüne geldiğinizi gösteriyor" diye konuştu.
Ülkelerin büyüklüğünün ekonomisiyle ve fabrikalarıyla değil, inançlara tanıdığı özgürlüklerle ölçülebileceğini kaydeden Başkan Görmez, Kostroma Merkez Camiinin açılışında yaptığı konuşmada şu mesajları verdi;
"Ülkelerin büyüklüğü, ekonomiyle ve fabrikalarla değil, inançlara tanıdığı özgürlüklerle ölçülebilir..."
Artık ülkelerin büyüklüğü sadece ekonomisiyle, fabrikalarıyla ölçülmeyecek. Ülkelerin büyüklüğü din özgürlüğüne tanıdığı imkanlarla ölçülebilecektir. İnançlara özgürlük tanımak, mabedlerin inşa edilmesine imkan tanımak ülkelerin büyüklüğüne işaret eder. İnançların yaşanmasına engel olmak, mabedlerin yapılmasını önlemek ülkelerin küçük olduğunu gösterir.
"Bu topraklarda can veren bütün Müslüman kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. .."
Kostroma camisinin bir diğer anlamı da, İkinci dünya savaşından sonra bu topraklarda kendi vatanlarını savunurken şehit olan Tatar müslümanlarının anısına tahsis edilmiş olmasıdır. Bu vesileyle bu topraklarda can veren bütün Müslüman kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.
"Kostroma camisinin, Türkiye halkı ile Rusya Müslümanlarını birbirine bağlayan yüz yıllık büyük bir hatırası var..."
Kostroma camisinin bizim için taşıdığı özel bir anlamı daha var. Türkiye halkı ile Rusya halkını, Tatar halkıyla Müslüman halkını birbirine bağlayan yüz yıllık büyük bir hatırası olmasıdır. Yüz yıl önce Birinci Dünya Savaşında bu topraklara kadar gelmiş iki yüzü subay, dört yüz Türk askerine sizler burada ev sahipliği yapmışsınız. O askerler ve Müslüman Tatarlar burada ahşaptan yapılmış mescidde birlikte namaz kıldılar. Rahman'a secde ettiler. Birlikte Cuma namazı kıldılar. Büyük İslam alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi, burada o ahşap mescitte Tatar çocuklara imanın, Kuran'ın hakikatlerini anlatma imkanı buldu. Türk askerlerinden seksen kişilik bir heyet kendi ülkelerine dönme imkanı buldu. Diğerleri ise burada şehit oldular. Hem İkinci Dünya Savaşından sonra Tatar kardeşlerimize hem Birinci Dünya Savaşından sonra burada can veren Türk askerlerimize bugün buradan dualarımızı iletmiş olacağız. Bunu bize nasip ettiği için Allah'a şükrediyorum.
"Rusya Müslümanları, bin yıldır bu topraklarda diğer inanç mensuplarıyla birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşadı..."
Buradan Rusya'da yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimize hitap etmek istiyorum, sizler bin yıldır bu topraklarda diğer inanç mensuplarıyla birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşadınız. Bugünde kadar geldiniz. Zorluklar ve kolaylıklar oldu. Bin yıldır birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu İslam'ın temel prensipleri altında yaşamaya devam ediniz.
"Bugün Batıyı ve Avrupa'yı kuşatan İslamofobi hastalığını topraklarınıza sokmayınız..."
Bugün Batıyı ve Avrupa'yı kuşatan İslamofobi hastalığını topraklarınıza sokmayınız. Çünkü sizin bin yıllık büyük bir tecrübeniz var. Bilhassa Katerina'dan sonra Rusya topraklarında birlikte inşa ettiğiniz o tecrübeyi geliştirerek devam ettiriniz. Dünyamız ve insanlık çok kötü bir süreçten geçiyor. Bütün ayrımları ortadan kaldırınız. Doğu da Allah'ın Batı da Allah'ındır. Bu güzel Cuma gününde bu güzel caminin açılışında bizleri davet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Değerli Müslüman kardeşlerim, Volga nehri gibi akışınız daim olsun. Allah'a emanet olun.
Kostroma Merkez Camiinin açılış törenine Başkan Görmez ve Rusya Dini İdare Başkanı Gaynutdin'in yanı sıra Sibirya Müftüsü Nafiullah Aşirof, Kostroma Belediye Başkanı Viktor Yemets, Rusya'nın çeşitli vilayetlerinin müftüleri ve çok sayıda Kostromalı Müslüman katıldı.
Başkan Görmez, açılışın ardından Cuma namazına geçerek Kostromalı Müslümanlara hutbe irad etti.
Kostroma Camii…
Volga ırmağı kıyısında yer alan Kostroma şehrinde yaşayan Müslüman Tatarların ibadet ettiği ahşap camii, 1780 yılında ibadete açılmış ve 1930 yılına kadar ibadete açık kalmıştır. 1953 yılında tamamen yıkılmıştır. 1995 yılında Kostroma'da Müslümanlara ibadetlerini yapabilmek için eski bir bina tahsis edilmiştir. 2014 yılına kadar Müslümanlar ibadetlerini anılan eski binada yapmışlardır. Rusya Müftüler Konseyi tarafından başlatılan ve Diyanet İşleri Başkanlığının katkılarıyla yapımına başlanan Kostroma Merkez Camii Türkiye Diyanet Vakfı ve Kardeş Şehir Projesi kapsamında Tarsus İlçe Müftülüğünün destekleriyle tamamlanmıştır. Kostroma bölgesinde yaklaşık 25 bin Müslüman yaşamaktadır. Birinci Dünya Savaşında Kostroma vilayetinde şehit olan Türk askerleri Kostroma Müslüman mezarlığına defnedilmişlerdir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.