Günde 2 kez yürüyerek yaşlılığa meydan okuyun

Günde 2 kez yürüyerek yaşlılığa meydan okuyun
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslı Özmaden Hantal,emeklilik dönemini sağlıklı geçirmenin yolunun spordan geçtiğini söyledi.

Yaşlanma insan ömrünün doğal bir sürecidir. Bu süreçte zaman içinde damarlarımız ve kalbimiz yaşlanmakta ve buna bağlı kan dolaşımımız azalmakta, sonuçta tüm dokularımızın oksijenlenmesi ve metabolizması yavaşlamaktadır. Yapılabilecek en basit egzersizler yürüme, bisiklet, yüzme gibi egzersizlerdir.

GÜNDE 2 KEZ 20 DAKİKA YÜRÜYÜN

Her tür hastalıkta güvenli olan 20 dakika yavaş-orta tempolu yürüyüşler gün içinde en az 2 defa tekrarlanmalıdır. Yürüyüşlerimiz tercihen oksijen düzeyimizi arttırmak amaçlı açık havada olmalı, ev içinde ya da spor salonunda ortam iyi havalandırılmalıdır. Bu kısa yürüyüş süresi içinde dahi herhangi bir yerimizde rahatsız edici düzeyde ağrı, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikâyetler gelişirse yürüyüş sonlandırılmalıdır. Açık hava yürüyüşleri oksijen dışında güneş aracılığıyla D vitamini düzeyimizi de arttırmaktadır. Ancak saat 10 ile 14 arası güneşin en dik olduğu saatlerde tansiyon yüksekliği ve kanserojen ışınların etkisinden korunmak için yürüyüşten kaçınılmalıdır.

SPORU AÇIK HAVADA YAPIN

Bisiklet kalça, diz ve ayak bilek ekleminde sorunu olmayan bireyler için tercih edilmelidir. Yine açık hava tercih edilmekle birlikte ev ve spor salonunda sabit bisiklet kullanırken ortamın iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Gerek yürüyüş, gerekse bisiklet egzersizlerinde spor giysilerimizin terimizi iyi çeken pamuklu giysiler olması, ayakkabımızın yeri ve ayağımızı iyi kavrayan, ortopedik tabanlı spor ayakkabısı olması önemlidir.

YÜZME AKCİĞER KAPASİTESİNİ ARTIRIR

Yüzme akciğer kapasitemizi arttıran en önemli sporlardan olup, yaşla beraber gelişebilecek sırttaki kamburlaşmayı engellemesi, tüm vücut kaslarını çalıştırması, yer çekimi etkisi kaldırılmış olduğu için eklemlerimize yük bindirmemesi bakımından da önemli bir egzersizdir. Suyun stres giderici özelliğinden de yararlanılmaktadır.

Tüm bu egzersizlerin bir grupla yapılması hem düzenli devamı sağlaması hem de sosyal ortam sağlaması bakımından daha avantajlıdır. Yeterli yeşil alan, park, spor salonu ve havuz imkanına sahip olmak hareketli kalmak için şart değildir. Pencereleri açıp ev içinde ufak alanlarda yukarıda belirttiğimiz sürelerde yürüyüş dahi yapmak pek çok sistemimizi düzene sokacaktır. Aksi halde kas ve kemik gücü kaybı ile birlikte gittikçe hareketsizleşip, kilo alıp, daha fazla tansiyon, şeker ve kolesterol ilacına bağımlı kalmamız kaçınılmazdır.

BOL SU İÇİN

Atasözlerimizde denildiği gibi işleyen demir pas tutmaz. Sadece yaşlılıkta değil tüm yaş dönemlerinde hareket vücudumuzun dinç ve diri kalması için temel şartlardan biridir. Bol su içmek, oksijenli ortamlarda bulunmaya çalışmak ve egzersiz yapmak uzun ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.