Hafız birer mühendis, pilot ve doktor olmak için okuyorlar
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretim Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) beraber yürüttüğü proje kapsamında Batman'da hafızlık eğitimi almak isteyen erkek imam hatip öğrencilerine, yaz Kur'an kursu boyunca bu eğitimin temel bilgileri verilecek.
15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören öğrenciler, hafızlık eğitiminin ilk ve temel bilgileri için yaklaşık bir haftadır eğitim görmeye başladılar.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılında okul bünyesinde öğrenciler için 24 kişilik bir hafızlık sınıfının açılacağı belirtildi.
"Erkek öğrenciler için hafızlık sınıfı kurulacak"
Yapılan proje hakkında bilgi veren 15 Temmuz Şehitleri İmam Hatip Ortaokul Müdürü Mehmet Siraç Dadak, kentte erkek öğrenciler için ilk olarak uygulanacak proje kapsamında, imam hatipli ortaokul öğrencilerine hafızlık eğitimi verileceğini hatırlattı.
Dadak, "MEB Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından okullarda başlatılan eğitim öğretimle birlikte hafızlık projesi çalışmaları geçen sene itibarıyla Batman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kız öğrencilerine yönelik başlamıştı. Bu sene girişimlerimiz ve MEB'in katkıları sonucu bizim okulda da erkek öğrenciler için hafızlık sınıfı kurulacak. Projede alacağımız öğrenci sayısı 24, başvuran öğrenci sayımız 184. Bizim talebimizin neredeyse 6 katı başvurular oldu." dedi.
"İlk 50'ye giren öğrencilerimizi yaz okullarında eğitime aldık"
Hafızlığın temel eğitimini alan 50 öğrencinin içinden 24 öğrenci seçileceğini aktaran Dadak, "İlk 50'ye giren öğrencilerimizi yaz okullarında eğitime aldık. Şu an eğitim-öğretimimiz devam etmektedir. Bir ay sonra öğrencilerimize verdiğimiz eğitim sonucunda zihin çalışmaları, egzersiz ve ezberler sonucunda İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bünyesindeki bir komisyon tarafından mülakata alınacaklar. Yapılacak mülakat sonucu 50 öğrencinin içinden 24 öğrencimizle hafızlık sınıfına geçeceğiz." şeklinde konuştu.
Projenin amacına değinen Dadak, ortaokulun bitmesiyle öğrencilerin günlük dersleriyle beraber Kur'an-ı Kerim'i hıfzetmiş olacaklarını aktardı.
"Allah'ın izniyle bu öğrenciler 8'nci sınıfa geldiğinde hafızlık bitmiş olacak"
Hafızlık eğitimi görecek öğrencilere eğitim vermeye başladıklarını belirten Batman İl Müftülüğünde görevli El-Aksa Camii Müezzin-Kayımı Emrullah Aslan, "Sayın Müftümüz tarafından burada kıraat dersi ve hafızlık dersi vermek üzere görevlendirildik. Okul ile birlikte hafızlık projesine, öğrencileri ortaokul 5'nci sınıftan itibaren alıyoruz. Seviyelerine göre yaklaşık 4-5 ay veya 8 ay temel dini bilgilerle beraber hafızlığa hazırlıyoruz. 6 ve 7'nci sınıflarında ise öğrenciler okuluna devam ettiği gibi hafızlığa da devam edecekler. Allah'ın izniyle bu öğrenciler 8'nci sınıfa geldiğinde hafızlık bitmiş olacak. Hafızlığını pekiştirdikten sonra LGS sınavlarına hazırlanacak." ifadelerini kullandı.
"Kur'an-ı Kerim'in muhafaza ediliş şekillerinden bir tanesi de hazf etmektir"
Bu gibi projelerin, Türkiye'nin tüm bölgelerinde çoğalması temennisinde bulunan Aslan, konuşmasının devamında şunları aktardı:
"Bu proje güzel bir projedir. Öğrencilerimizin hem akademik hayatları oluyor hem de hafız olup Allah-u Teâlâ (Azze ve Celle)'nin kelamlarını öğreniyorlar. Kur'an-ı Kerim'in muhafaza ediliş şekillerinden biri de hıfz edilmekle olmuştur. İnşallah bu gelenek devam edecektir. Bizim bu bölgemizde elhamdülillah medreselerimizin Arapça ilimlerinin sayıları çoktur. Rabbim hizmet ve sayılarını artırsın. Hafızlık batıya nispeten bölgemizde biraz azdır ama inşallah görünüyor ki gittikçe okulla birlikte hafızlık ve medrese ilimleri çoğalacaktır. Öğrenciler daha yeni gelmiş, onları tanımaya çalışıyoruz. Hafızlığın ne olduğunu onlara tanıtıyoruz. Bu projeye vesile olan büyüklerimize teşekkür ediyorum."
Hafız olmak istedikleri için kayıtlarını yaptıklarını anlatan öğrenciler, ortaokulu hafız olarak bitirme imkânı elde edeceklerinden dolayı çok mutlu olduklarını söylediler.
"Ben büyüyünce hafız bir pilot olmak istiyorum"
50 öğrenci arasında 10'uncu olduğunu belirten öğrencilerden Muhammed Yusuf Ergün, "Biz buraya hafızlık kursunun temel eğitimini görmek için geldik. Eylül'de bir sınava gireceğiz. O zaman ya kalacağız ya da hafızlığa devam edeceğiz. Buraya hafız olmak için geldim. Eğer sınavdan geçemezsem de evde hafızlık çalışmalarıma devam edeceğim. Ben büyüyünce hafız bir pilot olmak istiyorum. Çünkü gökyüzünü görmek istiyorum." dedi.
"Büyüyünce hafız bir doktor olmak istiyorum"
Kur'an-ı Kerim'i tüm yönleriyle öğrenmek için bu okula geldiğini aktaran Muhammed Mustafa Turan, "Buraya Allah'ı tanımak ve Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için geldim. Büyüyünce hafız bir doktor olmak istiyorum. Kur'an-ı Kerim'i öğrenince çocuklara okumak istiyorum. Nitekim hocamız bize, 'Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir.' Hadis-i Şerif'ini öğretmiş." ifadelerini kullandı.
"Uçak parçalarını tasarlayan hafız bir mühendis olmak istiyorum"
Öğrencilerden Ahmet Arda Arslan, "Hafız olmak için buraya geldim. Sınavı kazandım. Hafız olmak benim hayalimdi. Hafız olup diğer ülkeleri gezmek istiyorum. Her yerde Kur'an okumak istiyorum. Dimimi tanıtmak istiyorum. Uçak parçalarını tasarlayan hafız bir mühendis olmak istiyorum. Diğer ülkelere de gidip Kur'an okumak, onlara da öğretmek ve dini anlatmak istiyorum." diye konuştu.
"Hafız bir mühendis olmak istiyorum"
Hafızlık eğitimi için temel bilgiler almaya başladıklarını söyleyen öğrencilerden Ahmet Davut Dadak, "Ben buraya hafız olmak için geldim. Büyüyünce hafız bir mühendis olmak istiyorum. Verdikleri ve verecekleri bilgilerden dolayı hocalarıma teşekkür ediyorum. Burada hafızlığın ilk adımı olan eğitimi alıyoruz." şeklinde belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.