Hazırgiyim ihracatını pamuk ipliğine bağlamayın

Hazırgiyim ihracatını pamuk ipliğine bağlamayın
Türkiye’nin ihracat ve istihdamda lokomotif sektörlerinin başında gelen Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, pamuk ipliği ithalatına vergi konulması tehdidiyle karşı karşıya.

Her yıl 14 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veren Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü pamuk ipliği ithalatında vergi konulmasının özellikle KOBİ niteliğindeki firmaları zora sokacağı için pamuk ipliğine vergi taleplerine karşı çıkıyor.

Pamuk ipliğine getirilecek verginin pamuk ipliği ithalatını zora sokacağını ifade eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, pamuk ipliğine vergi konulmasının hazırgiyim sektöründe telafisi olanaksız tahribatlara yol açacağını savundu.

Hazırgiyim sektöründe büyük ölçekli firmaların ithalatlarını Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yaptığını anlatan Kızılgüneşler, “Hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründeki firmaların yapısına baktığımızda ise firmalar ağırlıklı KOBİ ölçeğinde firmalar. Pamuk ipliğine getirilecek bir vergi bu firmaların iplik ithalatlarını zora sokacak bir düzenleme olacak. Küresel ekonomik krizin etkilerinin ve Avro/dolar paritesindeki olumsuzluğun yavaş yavaş azalmaya başladığı ve ihracat rakamlarının düzelme seyrine girdiği bir süreçte 3-5 pamuk ipliği üreticisinin hırsına bu sektör kurban edilemez” diye konuştu.

Pamuk ipliğine getirilecek verginin KOBİ’lerin karlılıklarını ve rekabet güçlerini olumsuz etkileyeceğini kaydeden Kızılgüneşler, hazırgiyim sektörünün rekabetçiliğinin korunabilmesi için kaliteli hammadde bulma imkanlarının piyasa şartlarında serbest bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye, 2015 yılında 16 milyar 969 milyon dolarlık hazırgiyim ürünleri ihraç ederken, ithalatı 2 milyar 864 milyon dolarda kaldı. Hazırgiyim sektörü yaklaşık 14 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. 2015 yılında Türkiye 458 milyon dolar pamuk ipliği ihraç ederken, ithalatı ise 423 milyon dolarda kaldı. Türkiye’de 2015 yılında 15 bini aşkın firma hazırgiyim ve konfeksiyon ürünleri ihraç ederken bunların yüzde 90’dan fazlasını KOBİ niteliğindeki firmalar oluşturdu. 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.