"Hırvatistan'la Bölgedeki Barış ve İstikrarın Muhafazası İçin Örnek Bir İş Birliği Sergiliyoruz”

"Hırvatistan'la Bölgedeki Barış ve İstikrarın Muhafazası İçin Örnek Bir İş Birliği Sergiliyoruz”
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile birlikte Türkiye-Hırvatistan İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.

Hırvatistan Ekonomi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Westin Oteli’nde düzenlenen forumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 600 Hırvat ve Türk iş adamına hitaben bir konuşma yaptı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile birlikte Türkiye-Hırvatistan İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, “Bizim artık siyasi ve askeri bir ortaklığımız var. Ekonomik noktada gösterilen dayanışma, ticari ilişkilerle ilgili aktörler ortada. Kültürel noktada tarihten gelen bir iş birliğimiz var. Bunları çok daha aksiyoner hale getirmek suretiyle Türkiye ve Hırvatistan olarak, ticaret hacminde 1 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaşmamız için hiçbir engel yok” dedi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile birlikte Türkiye-Hırvatistan İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, “Bizim artık siyasi ve askeri bir ortaklığımız var. Ekonomik noktada gösterilen dayanışma, ticari ilişkilerle ilgili aktörler ortada. Kültürel noktada tarihten gelen bir iş birliğimiz var. Bunları çok daha aksiyoner hale getirmek suretiyle Türkiye ve Hırvatistan olarak, ticaret hacminde 1 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaşmamız için hiçbir engel yok” dedi.

Hırvatistan Ekonomi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Westin Oteli’nde düzenlenen forumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 600 Hırvat ve Türk iş adamına hitaben bir konuşma yaptı.

10 yıllık bir aradan sonra Zagreb’de olmaktan duyduğu mutluluğu ve ziyaretinde gösterilen misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Kitaroviç’e ve Hırvat halkına şükranlarını dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  10 yıl aradan sonra bambaşka bir Hırvatistan’la karşılaştığı belirtti ve “2006 yılındaki ziyaretim sırasında Hırvatistan henüz NATO üyesi değildi, AB üyesi değildi. Ülke, 1990’lı yıllarda yaşadığı savaşın etkilerini gidermenin, yol açtığı yaraları sarmanın gayreti içerisindeydi. Bunun için, bir yandan Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegre olmaya, diğer yandan komşularıyla ilişki kırmanın gayreti içerisinde olan bir Hırvatistan vardı. İşte 10 yıl önceki bu Hırvatistan’ı, bugün her alanda çok farklı bir yere gelmiş olarak gördüm” diye konuştu.

“HIRVATİSTAN’IN HEDEFLERİNE ULAŞACAĞINA İNANIYORUM”

Doğal ve tarihi güzellikleri, turizm altyapısı ve yapımı devam eden yatırımları ile Hırvatistan’ı ‘kabuğuna sığmayan bir ülke’ olarak tanımlayan ve 60 kadar Türk girişimcinin bunun farkına vararak Hırvatistan’da yatırım yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan’ın hedeflerine ulaşacağına ve ülkedeki olumlu gelişmelerin süreceğine inandığını söyledi. Hırvatistan ekonomisinin 2015 yılından itibaren tekrar büyüme trendine girdiğini memnuniyetle gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yaşadığı tecrübelerin, Hırvatistan için de iyi bir örnek olduğunu kaydetti.

2006’da Hırvatistan’ı ziyaret ettiğinde Türkiye’nin Gayrisafi Millî Hasılası’nın (GSMH) yaklaşık 400 milyar dolar, dış ticaret hacminin 225 milyar dolar olduğunu; bugün ise GSMH’yi ikiye katlayarak dış ticareti de 400 milyar dolara kadar çıkarmayı başardıklarını ve bugün kişi başına düşen millî gelirin 10 bin dolar civarında olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bunları şunun için söylüyorum: Dünyada her ülke zaman zaman bazı sıkıntılarla ve sorunlarla karşı karşıya kalabilir, bunlar mümkündür. Türkiye olarak geçmişte biz çok daha büyük sıkıntılar yaşadık. 2001 yılındaki krizde ekonomimiz neredeyse durma noktasına gelmişti. Gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar sayesinde bu zorlukları aştık. Bu başarıda, altyapı yatırımlarına verdiğimiz önemin ve bugün aramızda temsilcileri bulunan dinamik özel sektörümüzün büyük katkısı vardır. 2002 sonunda göreve geldiğimizde ekonomide hala bir devletçilik anlayışı hâkimdi. 2003 başından itibaren ilk işimiz bu devletçilik anlayışını bir kenara koyup özellikle devlete ait yapıları süratle özelleştirmek suretiyle, özel sektörü güçlendirmenin gayreti içine girdik. Tabii bu devletçilik anlayışını bir kenara koyup devletin ekonomiden elini büyük oranda çekmesiyle ciddi bir sıçramayı yaşamaya başladık. Bu önemli bir adımdı. Ve Türkiye tarihinde olmamış özelleştirmeleri gerçekleşti. Şimdi de umudumuzu ve çalışma azmimizi kaybetmediğimiz sürece aşılamayacak zorluk ve sıkıntı yoktur, buna inanıyoruz.”

“HIRVATİSTAN’I İYİ BİR KOMŞU VE SAMİMİ BİR DOST OLARAK GÖRÜYORUZ”

İyi bir komşu ve samimi bir dost olarak gördükleri Hırvatistan’ın, Türkiye ile paylaştıkları ortak tarih ve değerler çerçevesinde, pek çok konuda benzer görüşleri savunduğunu, bölgedeki barış ve istikrarın muhafazası için örnek bir iş birliği sergilediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin, iki ülke arasında var olan müstesna ilişkilerin ve halkların arasındaki dostluğun çok gerisinde kaldığını dile getirdi.

“Bizim artık siyasi ve askeri bir ortaklığımız var. Ekonomik noktada gösterilen dayanışma, ticari ilişkilerle ilgili aktörler ortada. Kültürel noktada tarihten gelen bir iş birliğimiz var. Bunları çok daha aksiyoner hale getirmek suretiyle bizim Türkiye ve Hırvatistan olarak, ticaret hacminde 1 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaşmamamız için hiçbir neden yoktur.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvat ve Türk iş dünyasının temsilcilerine seslenerek, “Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de, aramızdaki siyasi ilişkilerin seviyesine yaraşır düzeye çıkarmamızın vaktinin artık geldiğine inanıyorum” dedi.

“FİNANSÖRLER ÇOK İNSAFLI DEĞİLDİR, UYGUN ZEMİN NEREDEYSE ORAYA DOĞRU KAÇARLAR”

Ekonomide paranın cıvaya benzetildiği bir kaidenin olduğuna; cıvanın kendine uygun zemini bulduğunda oraya doğru kaçması gibi paranın da kendine uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçtığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Onun için finansörler veya finans yöneticileri çok da insaflı değildir. Kendileri için uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçarlar. Onun için biz siyasilere düşen de bu uygun zemini hazırlamaktır. Eğer bu uygun zemini hazırlarsak, inanıyorum ki finansörler ve girişimciler de oraya doğru koşacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Hırvatistan’ın; bu hassasiyeti yakalamak suretiyle, bölgesel konumları ve ekonomileri itibariyle, birbirlerine rakip değil, ortak olarak geleceği planlayan ülkeler olduğuna inandığını kaydetti ve “2006 yılında ikili ticaret hacmimiz 270 milyon dolar iken, şimdi krizlere rağmen 355 milyon dolar civarındayız. Ama hedef artık 1 milyar dolar. Önümüzdeki 5 yıl içinde Sayın Kitaroviç ile yaptığımız görüşmede, 1 milyar dolar düzeyine yükseltme siyasi iradesini ben değerli mevkidaşımda gördüm. Bu hedefe beraber yürüyeceğiz. Bugün düzenlenen iş forumunun ikili ticari-ekonomik ilişkilerimize yeniden ivme kazandırmasını, yeni işbirliği imkânlarının önünü açmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

“BÜROKRASİDE HER ZAMAN EN BÜYÜK RAKİBİM BÜROKRATİK OLİGARŞİDİR”

Devlet yöneticileri olarak, iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevli olduklarını dile getiren ve “Benim bürokraside her zaman en büyük rakibim bürokratik oligarşidir. Siyasiler, bürokratik oligarşiyi mağlup ettikleri oranda başarılı olurlar, buna inanıyorum. Eğer bürokratik oligarşiyi aşamazsanız, ‘bugün git, yarın gel’, bununla karşı karşıya kalırsınız” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına da, “İnanıyorum ki, sizler de iş dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve halklarımızın refah düzeylerinin yükseltilmesine katkıda bulunmakla yükümlüsünüz” ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarına hitaben, merkezi Avrupa ile Güneydoğu Avrupa’nın kesişim noktasında ve stratejik bir konumda bulunan Hırvatistan’ın; yüksek eğitim düzeyi ve yetişmiş iş gücüyle önemli fırsat sunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan’daki Türk girişimcilerin toplam yatırımının 10 yılda 10 kat artarak 350 milyon avroya ulaşmış olmasının memnuniyet verici; ancak mevcut potansiyelin çok gerisinde olduğunu söyledi. Hırvatistan’ın turizm, yazılım sektörü, siber güvenlik, organik tarım ve hayvancılık ve yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında taşıdığı potansiyele, Türk işadamlarının dikkatini çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvat iş adamlarına da Türkiye’de yatırım yapmanın avantajlarına ve geniş pazar imkanlarına işaret etti.

Türkiye’de yatırım yapacak Hırvat firmalara her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını sözlerine ekleyen ve Hırvat iş adamlarına, Türkiye’de yatırımcılara sağlanan teşviklerden yararlanmaları tavsiyesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini; gerçekleştirilen forumun iki ülke arasındaki dostluğun pekiştirilmesinde, dayanışmanın arttırılmasında büyük yarar sağlayacağını belirterek ve forumu düzenleyenlere teşekkür ederek tamamladı.

 

 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.