Hristiyan Iraklılar, IŞİD’den geri alınan kasabalarına dönüyor
Peşmerge ve Irak ordusunun geri aldığı bölgelerde Hristiyanlar ve farklı inançlardan insanlar artık evlerine dönebiliyor ve inançlarını özgürce yaşayabiliyor.
Musul’un 7 kilometre kuzeyinde yer alan Bartilla kasabasının geçen hafta Irak ordusu tarafından IŞİD’den geri alınması ve kasabanın mayınlardan temizlenmesiyle Hristiyanlar kasabaya dönmeye başladı.
‘YÜZLERCE HRİSTİYAN IŞİD TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ’
Geri dönenlerden biri olan ve kasabanın girişinde Sputnik'e konuşan 55 yaşındaki Papaz Davut Süleyman Uşek, çok sevinçli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kasabamızı IŞİD'in elinden aldıkları için Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine teşekkür ediyorum. IŞİD 2 yıl önce kasabamıza baskın yapınca ve ele geçirince Hristiyanlar olarak kasabadan kaçarak Erbil'e sığındık.
Eğer Bartilla'dan kaçmasaydık IŞİD bizi yakalardı ve öldürürdü. Yüzlerce Hristiyan insanımız IŞİD tarafından öldürüldü ve tutuklandı. Halen Musul'da 20 Hristiyan cezaevinde tutuluyor.”
‘LAİK VE DEMOKRATİK BİR ÜLKE İSTİYORUZ’
Hristiyanlar ile diğer azınlıkların IŞİD'in elinden çok şey çektiğini dile getiren Uşek, "IŞİD kasabayı işgal edince ilk önce kiliseyi tahrip etti, sonra da içine dinamit koyup patlattı. Şimdi kasabada kiliseyi yapıyoruz. Artık inancımızı rahatça yapacağız. Biz laik ve demokratik bir ülke istiyoruz. Böyle bir ülkede yaşamak istiyoruz" dedi.
‘MUSUL GERİ ALINSA HRİSTİYANLARIN ÇOĞU YERLERİNE DÖNER’
Irak ordusunun IŞİD'i Bartilla kasabasından çıkartmasıyla Hristiyan ve diğer halkların kasabaya döndüğünü aktaran Uşek, şöyle devam etti: “Ben bugün kasabama döndüm. Benim gibi dönen çok insan vardır. Yakında dönüşler çoğalır. Musul IŞİD'in elinden tam alınsa binlerce kişi kasabaya döner. Çünkü kasabamız Musul merkeze yakındır.
Musul güvence altında olsa bizim kasaba da güvence altında olur." 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilen Bartilla kasabasının çoğunluğu Hristiyanlar, Şebek ve Ezidi Kürtlerden oluşuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.