HÜDA PAR Batman İl Gençlik Kolları uyuşturucu bağımlılığına dikkat çekti
HÜDA PAR Batman İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Halid Coşkun, 'Madde Bağımlılığı' hakkında Aksa FM'in canlı yayın konuğu oldu.
Coşkun, madde bağımlılığı vardığı boyutları ve mücadelenin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Özelde Batman'ın genelde ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesinin de madde bağımlılığındaki artış olduğuna işaret eden Coşkun, özellikle gençlerin ve ailelerin bu konuda sorunlar yaşadıklarını bildiklerini söyledi.
Son yıllarda Batman'da sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin kullanımının gençler arasında oldukça arttığına dikkat çeken Coşkun, HÜDA PAR olarak madde bağımlılığını önlemeye yönelik mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.
Coşkun, "15 bin 328 kişi üzerinde yapılan araştırmada uyuşturucu madde kullanan gençlerin yüzde 85'inin aileleriyle birlikte yaşadığı ve yüzde 47'sinin ise uyuşturucu maddelerini evde kullandığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın asıl tehlikeli sonucu ise; ebeveynlerin birlikte yaşadıkları çocuklarının uyuşturucu kullandığını ancak 2 yıl sonra fark edebilmeleri olmuştur. Araştırmanın asıl tehlikeli sonucu ise ebeveynlerin birlikte yaşadıkları çocuklarının uyuşturucu kullandığını ancak 2 yıl sonra fark edebilmeleri olmuştur. Bu sonuçlar, aile kurumumuzun zayıfladığını ve artık bireyleri dış tehditlere karşı koruyamadığını da ortaya çıkarmıştır." ifadelerini kullandı.
"Yakalanan uyuşturucunun kaç insanı öldürmeye yeteceği bilgisi verilmelidir"
Uyuşturucu ile mücadele anlayışının devlet politikasına dönüşmesinin şart olduğunu vurgulayan Coşkun, gençliğin manevi açıdan güçlendirilip aile bağlarının sağlamlaştırılması gerektiğini kaydetti.
Coşkun, "Halkın yarısından fazlasının fakirlik ve beşte birinin açlık sınırının altındaki bir gelirle yaşamaya çalıştığı ülkemizde, uyuşturucu hakkında yapılan hemen her haberde 'Bilmem kaç milyon TL değerinde uyuşturucu yakalandı' şeklinde bir kalıp ifadenin kullanılması da ibret vericidir. Bu dil halkın dikkatini bu illetin zararlarından çok uyuşturucu ticaretinden elde edilebilecek gelire yöneltmektedir. Uyuşturucu ile mücadelede gerek operasyonu yapan birimler gerekse basının bu dili terk etmesi gerekir. Bunun yerine yakalanan uyuşturucunun kaç insanı öldürmeye yeteceği hesaplanarak zehirleyebileceği insan sayısı belirtilmelidir. HÜDA PAR olarak başta narkotik şube ve haber ajansları olmak üzere tüm kurumların uyuşturucu ile ilgili haber metinleri hazırlanırken 'Şu kadar TL değerinde uyuşturucu yakalandı' yerine, 'Şu kadar insanı öldürmeye yetecek kadar uyuşturucu yakalandı' şeklinde tanımlar yapılmasını öneriyoruz." diye konuştu.
"Uyuşturucu kullanımı ile mücadele çok yetersizdir"
Son dönemlerde uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonların önemli olmakla beraber sorunun çözümü için yeterli olmadığını ifade eden Halid Coşkun, şöyle devam etti:
"Hep ifade ettik; Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele konsepti sonuçlar üzerine bina edilmiştir. Tedbirler, sokakla sınırlı kalmış, bataklığın kaynağına inilmemiştir. Uyuşturucu kullanımına yönelme çok kapsamlı ele alınması gereken bir sorundur. Özellikle uyuşturucu ile mücadelede kısa, orta ve uzun vadede kalıcı politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca toplumsal yapımızı ve aile yaşantımızı tehdit eden uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Yapılan araştırmalarda boşanma sonucu parçalanan ve sağlıklı iletişime sahip olmayan aile üyelerinde uyuşturucuya yönelme riskinin çok daha fazla olduğu görülmektedir. Bu nedenle aile yapısını güçlendirecek, bireyi manevi anlamda besleyecek ve gençler için istihdamı artıracak projelerin artırılması önem arz etmektedir."
"Bir gencin bu bataklıktan kurtulması, bizim için mecliste koltuk kazanmaktan önce gelir"
Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinin (AMATEM) Batman gibi bir ilde olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ve yetkililerden bir an önce bu eksikliği gidermeleri için girişimlerde bulunmaları gerektiğini ifade eden Coşkun, son olarak şunları kaydetti:
"Madde bağımlı oranın korkunç rakamlara ulaştığı Batmanımızda Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinin (AMATEM) olmaması büyük bir eksikliktir. HÜDA PAR olarak bizler bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız ve çeşitli çalışmalarımız mevcuttur. Gençler bizim geleceğimiz, bir gencin bu bataklıktan kurtulması, ailesinin sevinmesi ve başka gençlere umut olması bizim için mecliste koltuk kazanmaktan ve hatta seçim kazanmaktan bile önce gelir. Çünkü biz önce insan diyoruz." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.