Hürmüz Zirvesi: İran’a yaptırım seçeneği masada

Hürmüz Zirvesi: İran’a yaptırım seçeneği masada
İngiltere’nin ev sahipliğinde 40’tan fazla ülkenin katıldığı toplantıda, Hürmüz Boğazı’nın açılması için İran’a yönelik yaptırımlar değerlendirilecek.

İngiltere’de düzenlenen ve 40’tan fazla ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalması halinde İran’a yönelik yaptırım seçeneğinin gündeme alınacağı belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride, “Ortak ve koordineli eylemin olası birçok alanını görüştük. Boğaz kapalı kalmaya devam ederse İran’a baskı uygulamak için yaptırımlar gibi ekonomik ve siyasi önlemleri araştıracağız” ifadeleri yer aldı.

Koalisyonun, BM ve Uluslararası Denizcilik Örgütü aracılığıyla Basra Körfezi’nde mahsur kalan gemilere yardım etmeyi ve denizcilik hizmetlerinin işleyişini sağlamak için taşımacılık operatörleriyle iş birliği yapmayı hedeflediği aktarıldı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Önceliğimiz seyir özgürlüğünü yeniden sağlamak için uygulanabilir tüm diplomatik ve siyasi önlemleri değerlendirmektir” dedi. Starmer, çatışmanın sona ermesinin ardından boğazın güvenliği için askeri stratejistlerin bir araya gelmesinin de gündemde olduğunu kaydetti.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.