23 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara11°C
  • İzmir20°C
  • Antalya20°C

İKİNCİ DANUK VE FISTIK FESTİVALİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Batman'ın Beşiri ilçesinde “Beşiri Danuk ve Fıstık Festivali’ yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

İkinci Danuk ve Fıstık Festivali yoğun katılımla gerçekleştirildi

22 Eylül 2024 Pazar 09:00

Batman Valiliği himayelerinde, Beşiri Kaymakamlığı, Beşiri Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destek ve koordinasyonunda bu yıl ikincisi düzenlenen ve gelenekselleşen “Beşiri Danuk ve Fıstık Festivali’ yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan festival açılış programı; halkoyunları gösterisinin ardından açılış konuşmalarıyla devam etti. 
“Festivaller Şehri Batman’ı Hep Beraber İnşa Edeceğiz”
Festivalin açılış programında bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, “Bizim bir hedefimiz vardı; dedik ki, festivaller şehri Batman’ı hep beraber inşa edeceğiz. Beş ilçemizin beşinden de beş festival yaptık. Her bir festival diğerinden daha coşkulu hale geldi. Bugün Beşiri’de Beşirliler, geçen seneki kalabalığı ikiye katlamış durumdalar. Bu festivalleri niçin yapıyoruz?  Öncelikle birlikteliğimizi vurgulamak içindir. Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşlarımızı tekrardan Batman’da ve ilçelerimizde bir araya getirebilmek içindir. Bunu memnuniyetle görüyoruz. 
Festivaller ilçemizin tanıtımına net bir katkı sağladı. Her ilçede yapmış olduğumuz her bir festival, o ilçenin ticaretine ve ekonomisine net bir katkı sağladı. Her ilçede yapılan festivaller köylülerimizin geleneksel metotlarla üretmiş oldukları ürünleri pazarlama imkanına kavuşmuş oluyorlar” dedi. 
“Beşiri Bir Turizm ve Sanayi Kenti Olacak”
Yakın zamanda Mor Kiryakus Manastırı’nın faaliyete girmesiyle birlikte Beşiri ilçesinin Hasankeyf ölçeğinde bir turizmin potansiyeline kavuşacağını belirten Vali Canalp, “Yakın zaman içerisinde şunu diyebileceğiz; Beşiri ilçemiz bir tarım kentidir, Beşiri aynı zamanda bir turizm kentidir. Önümüzdeki yıl muhtemelen bu festivalin ismine bir turizm kelimesini de yerleştirmiş olacağız.
Beşiri bir tarım kentidir. Bugün festivalini yapmış olduğumuz fıstığın büyük bir kısmı Beşiri ovasında üretiliyor. Biz fıstığı burada üretiyoruz. Ama üretmiş olduğumuz fıstığı çuvallarla dışarıya satıyoruz. Bu çağ pazarlama çağıdır. Üretilen her ürünün en iyi şekilde tanıtılması, çok iyi şekilde ambalajlanması ve kaliteli bir şekilde pazarlanması gerekiyor. 
Yakın zaman içerisinde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrika yapmak isteyen yatırımcılara arsa tahsis etmeye başlayacağız. Gıda İhtisas OSB faaliyet geçtiği zaman, bizim çuvallarla satmış olduğumuz fıstığı burada katma değeri artırılmış, ambalajlı bir şekilde satmış olacağız. Elde edilen gelir de iki katına çıkmış olacaktır. 
Biz bugün burada aynı zamanda buğdayın da festivalini yapıyoruz. Medeniyet dünyaya bu topraklardan yayıldı. Bundan yedi bin yıl önce Sümerlerle medeniyet dünyaya merhaba dedi. Medeniyetin başlangıcını yapan şey tarımdır. Tarımın da başlangıcını yapan şey bugün festivalini yapmış olduğumuz buğdaydı. Biz Batman’da bağdayın ham madde üreticisi konumundayız. Buğdayı nihai ürün haline getirmiyoruz. Katma değerini biz almıyoruz. Bu katma değer ne ile gerçekleşir örneğin bir makarna fabrikasını kurmakla olur. Buğday, fabrikanın bir tarafından bir lira olarak girer, diğer tarafından üç buçuk lira olarak çıkar.  Bu, ne ile olur? Bu, üretim tesislerini faaliyete koymak ile olur. İnşallah Gıda İhtisas OSB, aynı zamanda bu amaca hizmet edecek. Tarım kenti olan Beşiri’nin tarımsal ürünleri en iyi şekilde değerlendirilmesine imkan sağlayacak.
Mevcut OSB, Beşiri’nin sınırları içerisindedir. Çalışmaları devam eden Raman OSB de yakın zamanda faaliyete geçtiği zaman Beşiri iki OSB’ye sahip ilçe haline gelecek. Türkiye’deki temel dinamikleri gözünüzün önüne getirin. Bunlar; tarım, sanayi ve turizmdir. Beşiri önümüzdeki yıllarda hem bir tarım kenti, hem bir turizm kenti, hem de bir sanayi kenti olacak. Batman için, Beşiri için bu festival ruhu, coşkusu, heyecanı olan bu maya tutmuştur” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından Vali Canalp ve protokol üyeleri ile birlikte, festival alanında kurulan yöresel el sanatları, tarımsal ürünler ve yöresel yemeklerin sergilendiği stantları ziyaret ederek, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. 

Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği festival, akşam saatlerinde Türk Halk Müziği Sanatçısı Mahmut Tuncer’in konseri ile sona erdi. 
Festival programına; Vali Ekrem Canalp, eşi Dr. Ayten Canalp, Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu,  Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Batman Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. İdris Demir, Vali Yardımcıları Murtaza Ersöz ve Mustafa Caner Culukar, Beşiri Kaymakamı Muhammed Yılmaz, Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, Gercüş Kaymakamı Muhammed Öztaş,  İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cafer Öz, Beşiri Belediye Başkanı  Alpaslan Karabulut, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, kamu kurum yöneticileri, siyasi partilerin il başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.