Ilısu Barajı ve HES'i ekonomiye yılda 3 milyar TL katkı sağlayacak
Yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üretecek Ilısu Barajı, milli ekonomiye yıllık 3 milyar lira katkı sağlayacak. Bu üretim miktarı, 6 milyon nüfuslu Ankara gibi bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.
Önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde 24 milyon metreküp dolgu hacmi ve 2 bin 327 metre gövde uzunluğuyla dünyanın en büyük barajı, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük 4'üncü hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, resmi olarak açıldı.
Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre gövde uzunluğuna sahip baraj, "önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj" tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada 1'inci sırada yer alıyor.
Dicle Nehri üzerinde inşa edilen baraj, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra en büyük 4'üncü hidroelektrik santrali ve dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci büyük barajı. Ilısu Barajı aynı zamanda 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra 3'üncü en büyük depolama hacmine sahip baraj.
Ilısu Barajı ve HES, 19 Mayıs 2020 tarihinde ilk türbinin devreye alınmasıyla enerji üretimine başladı. Bu tarihten 2020 sonuna kadar sırasıyla işletmeye alınan diğer 5 türbinin de devreye girmesiyle tesis, tam kapasite enerji üretimine başladı.
Baraj işletmeye alındığı tarihten bu yana yaklaşık, 3,7 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine 2,6 milyar TL katkı sağladı.
Proje kapsamında baraj göl alanından etkilenen Hasankeyf Aşağı Şehir'de yer alan tarihi ve kültürel varlıklar hassas metotlar ve titiz bir mühendislikle yeni yerlerine taşındı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.