"İnsanlığın gözü önünde Arakan’da büyük bir dram yaşanıyor"
Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş, Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren 21. Yüzyılda insanlığın gözü önünde büyük bir dramın yaşandığını ve uluslararası kuruluşların bu zulme sessiz kaldığını söyledi.
İslam dünyasında yaşanan çatışmalardan dolayı Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde bu zulme tepki gösteremediklerinin altını çizen Başkanvekili Keleş, "21. Yüzyılda insanlığın gözü önünde Arakan’da büyük bir dram yaşanıyor. Yüz binlerce Müslüman doğup büyüdükleri, yaşadıkları kendi yurtlarında temel insan haklarından mahrum bırakılıyor. En temel insan haklarından mahrum bırakılmalarının ötesinde yurtlarından sürülüyor hatta öldürülüyorlar. Üstelik bu insanlığın gözü önünde cereyan ediyor. Ortada çok açık bir zulüm var. Bu zulüm karşısında Müslümanlar yeterince seslerini yükseltemiyorlar. İslam dünyasındaki iç kargaşalar ve çatışmalar Müslümanların bu zulüm karşısında birlik ve beraberlik içerisinde bir ses vermelerini engelliyor." dedi.
"Arakan’da yaşanan bu zulüm ve dram karşısında uluslararası kuruluşlardan beklenen ölçüde bir tepki gelmiyor." diyen Keleş, şöyle konuştu: "Ellerinde hiçbir imkanı olmayan, mahrumiyet içerisinde yaşayan kadın, yaşlı, çocuk yüz binlerce insan maalesef yurtlarından çıkarılarak, tek yol olarak Bangladeş'e sığınmayı bir çözüm olarak görüyorlar. Bangladeş Müslüman bir ülke olarak elbette elinden gelen çabayı gösteriyor ancak imkanlar son derece sınırlı. Türkiye bu zulme sessiz kalmayarak devlet ve millet olarak hep birlikte bu zulüm karşısında ortak bir durum sergiledi. İnsani yardım konusunda Türkiye elinden geleni yapmaktadır. Diğer yardım kuruluşlarının yanında Türkiye Diyanet Vakfı Arakanlı Müslümanlara ilk etapta acil insani yardım konusunda gereken yardımı yapmaktadır. Öğrencilerin eğitimi ve uzun vadeli yardım konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yardımlarını sürdürmektedir."
Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Kyaw ise, kabulünden dolayı Diyanet İşleri Başkanvekili Keleş’e teşekkür ederek, Arakan’da yaşananlara ilişkin son gelişmeleri aktardı.
“Türkiye, Arakanlı Müslümanların umudu haline geldi…”
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfına yardımlarından dolayı teşekkür eden Kyaw, Arakanlı Müslümanların Türkiye’yi bir umut olarak gördüklerini kaydederek, “Türkiye'ye gelene kadar kendimizi sahipsiz, dostsuz hissediyorduk ama Türkiye'ye geldiğimizde yalnız olmadığımızı dostlarımız olduğunu gördük. Küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar Arakanlı Müslümanlar umutlarını Türkiye'ye bağlamış durumdalar. Bu saldırılardan Türkiye sayesinde kurtulacaklarını umut etmektedirler” dedi.
“Müslümanlar, köylerde camiye doldurularak camiyle birlikte yakılıyor…”
Bugüne kadar Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısının 500 bini aştığını 200 bin kişinin de ormanlarda Budist çetelerden ve askerlerden kaçmaya çalıştığını belirten Kyaw, 98 köyün tamamen yakıldığını köylerde köy halkının bir camiye doldurularak camiyle birlikte yakıldığını söyledi.
Arakan’da bu son olaylarda 10 bin kişinin Budist çeteler ve Myanmarlı askerler tarafından işkenceyle öldürüldüklerini belirten Kyaw, temel hedefin bu bölgede Müslüman varlığına son vermek olduğunu kaydetti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.